Review van Maya
De ruïnes op het schiereiland Yucatan in Midden-Amerika laten zien dat als je er even moeite voor doet, je iets kan bouwen wat gewoon honderden jaren overeind blijft staan. Tenminste de gebouwen dan. De bouwers ervan (de Maya’s) bestaan als beschaving al eeuwen niet meer. Maar geen paniek, het bordspel Maya zorgt ervoor dat je heel even terug in de tijd kan gaan om mee te helpen aan de ontwikkeling van het Mayarijk. Lukt het jou om hier het meeste in bij te dragen?
Maya is een bordspel uit de stal van White Goblin Games en is te spelen met 2-4 spelers. Er wordt aangegeven dat de spelduur zo’n 45 min is maar daarover later meer in onze conclusie. Te spelen vanaf 8 jaar. Het spel is bedacht door Brett J. Gilbert & Trevor Benjamin, 2 spellenbedenkers die hun krachten niet voor de eerste keer gebundeld hebben.
Doel van Maya
Je probeert op een slimme manier de overhand te krijgen in de verschillende steden die ontwikkeld worden en tegelijkertijd je gewassen zoveel mogelijk aangrenzend aan elkaar te planten.
Maya in het kort….
Een beurt bestaat uit 2 opties waarvan je er één moet kiezen en uitvoeren.
A) Gewassen planten
Met deze optie kun je gewassen van je tegelrek op het speelbord plaatsen. Als je dit slim aanpakt kun je in één beurt meerdere tegels van hetzelfde gewas planten. Let wel op de regels voor gewassen planten…
- Altijd aangrenzend aan andere tegels
- Niet op een tempelveld
- Zelfde soort gewassen als aaneengesloten groep planten
Voor alle gewassen die je plant krijg je 1 punt per gewas. Als je een bestaande groep uitbreidt krijg je punten voor alles wat er al lag + de nieuwe aanwas. Speel het slim, soms kun je met het plaatsen van één tegel aan een bestaande groep dus flink scoren. Deze punten worden trouwens meteen toegekend.
Het kan ook gebeuren dat je een gewas plant die grenst aan een leeg tempelveld. Als dat gebeurt wordt hier direct een tempeltegel + tempel op geplaatst. Zo kun je lekker verder uitbouwen.
B) Stad uitbreiden
Je gaat snel door je starttegels heen en moet niet te lang wachten om deze optie uit te voeren zodat je verder kunt bouwen in het spel.
Eén van de tegels van je tegelrekje plaatst je gedekt op het bord. Je mag ook 3 nieuwe tegels uit de voorraad nemen. Zo kom je dus aan nieuwe gewassen. Ook aan het uitbreiden van een stad zitten een paar regels vast…
- Aangrenzend aan een tempelveld of een andere gedekte tegel plaatsen
- Twee verschillende steden kunnen elkaar nooit raken
- Verboden om een gedekte tegel aan een leeg tempelveld te plaatsen
Een stad ‘scoren’
Een stad bestaat uiteindelijk uit een tempeltegel en één of meerdere aangrenzende gedekte tegels van je tegelrekje. Op het moment dat een stad volledig is omringd door gewassen en/of de groene grenstegels, dan wordt meteen gekeken welke speler de meeste gewassen direct aangrenzend aan deze stad heeft geplant. De punten die je krijgt zijn afhankelijk van de grootte van je stad en of je op de 1e of 2e plaatst bent geëindigd.
Wanneer is het spel klaar?
Zodra iemand in zijn beurt zijn allerlaatste tegel op het bord plaatst. Hou dit dus goed bij elkaar in de gaten. Mocht je er namelijk slecht voor staan in een stad die bijna omringd is, dan kun je snel het spel eindigen. Steden die niet af zijn worden namelijk niet meer meegeteld in de score.
Onze conclusie
Wij vonden Maya een vrij eenvoudig spel om te spelen en houden persoonlijk van wat meer uitdaging en diepgang. Maar als dat voor jou niet hoeft en je op zoek bent naar een makkelijk toegankelijk spel dan is Maya zeker iets voor jou. Er zijn minimale spelregels en deze worden in maar 2 bladzijden duidelijk uitgelegd. Het spel is ook vlot klaargelegd. Met z’n tweeën deden we 20 minuten over een potje Maya. Het spel verloopt best vlot. Je plant gewassen of je breidt een stad uit. Meer opties zijn er niet.
Ondanks de toegankelijke opzet komt er toch wel een beetje tactiek om de hoek kijken, dus die grijze massa in je bovenkamer moet aan toch wel de slag. Kleine tip van ons…regeren is vooruitzien. Focus je niet op één stad maar denk vooruit. Dat je één stad verliest betekent niet dat je het spel verliest. Voor meer variatie/uitdaging kun je kiezen uit 2 varianten die een andere twist aan het spel geven.

Deze review van Maya is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal
Koop Maya bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Videos over Maya
Omschrijving van Maya
Maya is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Maya duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Maya is ontworpen door Trevor Benjamin en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. Je koopt Maya bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.
Uitbreidingen op Maya
Deze spellen kun je samen met Maya spelen
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Maya.