Review van Amul
Het is het jaar 1186, jij en je collega-handelaren bevinden zich op de markt in Amul. Ruik je de specerijen, de thee maar ook de kamelen al ? Hier, in de oosterse sferen van deze drukke maar betoverende stad bruist het van de handel. Handelskaravanen op de belangrijke Zijderoute komen uit alle windstreken naar dit belangrijke knooppunt om hun handelswaren aan de man brengen. Ivoor, opium, zijde, tapijten… echt alles is hier te koop.
Maar de vraag is of jij aan het einde van dit spel de meeste rijkdom hebt kunnen vergaren op de markt van Amul. Want pas dan mag jij je kronen tot beste, succesvolste, maar vooral rijkste handelaar van de stad Amul.
Amul, in het Nederlands uitgegeven door White Goblin Games, is een kaartspel met maar liefst 138 speelkaarten. Je kunt het spel spelen met 3 tot 8 personen, dus met kleine en grotere groepjes. Een Amul potje duurt ongeveer 3 kwartier en het is geschikt voor spelers vanaf een jaar of 10. Het is een lekker vlot spel doordat een groot gedeelte door iedere speler tegelijk gespeeld wordt.
Het doel van Amul
Het spel is eenvoudig te leren, maar niet makkelijk te winnen. Geluk speelt slechts een kleine factor in Amul. Planning en tactiek des te meer. Je hebt maar 9 rondes. In die rondes moet je zorgen dat jij de beste handelaar bent, omdat je de meest waardevolle kaarten hebt kunnen spelen.
Het speelbord is driezijdig en om dit speelbord heen worden verschillende speelkaarten geplaatst. Aan de Paleiszijde & de Bazaarzijde worden een aantal kaarten neergelegd die je in de loop van het spel d.m.v. speciale acties kunt bemachtigen. Maar let op, deze speelkaarten worden niet meer aangevuld, dus op=op. De Marktzijde leggen we verderop in deze review voor je uit. Het aantal kaarten dat je voor het spel gebruikt, is afhankelijk van het aantal spelers en dit staat duidelijk op de kaarten aangegeven.
De Oosterse markt
Het spel is verdeeld over 9 rondes. Het bijhouden hiervan ging bij ons een keer mis doordat de kaart die je gebruikt als rondeteller per ongeluk verschoof, goed zelf bijhouden dus. Maar we hebben gemerkt dat je met de kaarten aan het einde van het spel precies uitkomt, dus uiteindelijk is rondes tellen niet zo heel belangrijk.
Ieder ronde bestaat weer uit 3 fases. De Aanvulfase, Planningsfase & Onderhoudsfase.
- Tijdens de Aanvulfase legt iedere speler tegelijk 1 kaart (gedekt) in de markt. Dit wordt aangevuld met een aantal kaarten van de trekstapel, afhankelijk van het aantal spelers. Zodra iedere speler dat gedaan heeft worden de kaarten omgedraaid en kiest iedere speler op beurtvolgorde 1 kaart uit de markt en neemt deze in de hand.
- Vervolgens de planningsfase waarin iedereen tegelijk een kaart kiest die je wilt spelen uit je hand en leg deze gedekt voor je neer. Zodra iedereen dit gedaan heeft onthullen alle spelers de gekozen kaarten.
- In de onderhoudsfase worden op beurtvolgorde eventuele aanvullende acties gespeeld. De markt wordt leeggemaakt en de volgende ronde begint.
Met het eerste spel is het even uitzoeken waar alle iconen op op de 138 kaarten voor staan, al die symbolen kunnen nogal overweldigend overkomen. Gelukkig is er een zeer uitgebreid kaartenoverzicht waarin iedere kaart in detail wordt uitgelegd. Maar je hebt snel de logica achter de symbolen door en het boekje heb je al snel niet meer nodig.
Slim combineren
De eerste paar rondes mag er een kaart uit de markt gepakt worden op beurtvolgorde. Maar na een aantal rondes gaat dit op volgorde van militaire sterkte. Dus ook hierin moet je investeren, wil je iedere ronde kans maken op de mooiste kaarten uit de markt.
Kaarten speel je door ze voor je neer te leggen, en soms is daar een extra actie aan verbonden. Soms loont het om meerdere dezelfde kaarten te kunnen spelen, of een bepaalde combinatie van kaarten. En soms geeft een kaart ook voordelen als een van je medespelers bepaalde kaarten hebben gespeeld. Maar af en toe is het juist ook nadelig om meerdere dezelfde kaarten te hebben of dat deze in het spel zijn bij je medespelers. In het ergste geval levert zoān kaart je helemaal niets meer op.
Sommige kaarten hoef je niet in een van je beurten op tafel te spelen (die met een handsymbool). Deze kaarten mag je gewoon in de hand houden en leveren je aan het einde van het spel punten op. Leuk dat je tegenstanders geen idee hebben van wat jij nog aan punten in je handen hebt.
Veel tactiek, weinig geluk
In het begin van het eerste potje had ik geen idee welke strategie te volgen, het grote nadeel is op dan dat je de kaarten in het spel nog niet kent. Maar na een paar rondjes, en zeker vanaf het 2e spelletje dat je speelt, gaat dit al veel beter.
Let ook goed op welke kaarten er bij je tegenstanders op tafel liggen voordat je een kaart speelt. En ook door goed op te letten wat je mede-handelaren nodig hebben kun je ze op de markt dwarszitten door die kaarten voor hun neus weg te pakken. Dit is wel lastiger als je met meer spelers speelt.
Punten tel je aan het einde van het spel voor de kaarten die je gespeeld hebt op tafel, de handkaarten (met het hand-symbool) & combinaties die extra punten opleveren (of minder). Verder wordt er nog gekeken naar een aantal symbolen, en welke spelers daar de meeste kaarten van hebben.
Dikke aanrader
Amul is een goed vormgegeven kaartspel, ontworpen door Remo Conzadori & Stefano Negro, met mooie illustraties en artwork. Het warme kleurgebruik laat de oosterse sfeer en het thema goed uitgekomen.
Grote voordeel van Amul is dat het ook met veel spelers speelbaar is, want bij meer dan 5 Ć 6 spelers is het altijd lastig om een strategisch en uitdagend spel te vinden. Leuk, en vooral zeer handig, is het ook om de scores in het scoreblok op te schrijven. Hierin noteer je op een zeer overzichtelijk schema per categorie je scores. En als je je scores bewaart kun je de verschillende potjes leuk met elkaar vergelijken.
Ieder potje is weer anders doordat kaarten op een ander moment in de markt komen. En het spel is voor zowel 3 als 8 spelers en alle spelersaantallen daartussenin leuk om te spelen doordat er een perfecte balans in het aantal en het type kaarten is bedacht per spelersaantal. En mocht je op zoek zijn naar meer uitdaging, dan is er nog de thee-variant beschreven in de spelregels, waardoor er nog meer variatie en mogelijkheden ontstaan in Amul.
Wat mij betreft is Amul een dikke aanrader en liefhebbers van spellen als Dominion & 7 Wonders moeten dit spel zeker gaan spelen! Dit zou weleens een groot succes kunnen gaan worden!
Deze review van Amul is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario
Koop Amul bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Videos over Amul
Omschrijving van Amul
Amul is een Strategiespel dat door 3-8 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Amul duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Amul is ontworpen door Remo Conzadori & Stefano Negro en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. .
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Amul.