Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

80 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Jolly Dutch Productions

Jolly Dutch Productions

Review van Chartered the Golden Age

Voor het spel, Chartered – The Golden Age, reizen we een flink stuk terug in de tijd naar het Amsterdam van de 17e eeuw. Je kunt dit spel daarom zonder gewetensbezwaren spelen want betaald voetbal bestond toen nog lang niet 😉 Je gaat namelijk meehelpen om van Amsterdam een hele rijke stad te maken, het heet niet voor niets The Golden Age. Jij als koopman pakt het slim aan. Je richt bedrijven op waar iedereen zich kan inkopen via verhandelbare aandelen. Zo stroomt het geld binnen en verspreid je de risico’s mocht het onverwachts toch misgaan.

Chartered – The Golden Age is een kickstarter van eigen bodem door Jolly Dutch Productions. Het spel is bedacht door Alexander Kneepkens en Arnold van Binsbergen en het grafische werk is gedaan door Henk-Jan Hoogendoorn. Je kunt het spel spelen van 2-6 spelers en is geschikt voor personen vanaf 10 jaar. De speelduur ligt tussen de 60-90 minuten. Als je bekend bent met Chicago Express dan zul je Chartered hoogstwaarschijnlijk ook een leuk spel vinden. Vooral het element dat je kunt investeren in ondernemingen via aandelen is een grote overeenkomst.

Chartered the Golden Age Bordspel Jolly Dutch

Doel van het spel

Je bent een koopman en ziet overal handel in. Je vingers jeuken om ergens in te gaan investeren. Dus dat doe je dan ook volop in dit spel. Alle spelers investeren en bouwen aan dezelfde bedrijven. En dat is misschien even wennen, je speelt dus niet met een eigen kleur en je hebt ook geen eigen bedrijven. De bedrijven zijn van iedereen en alle spelers helpen mee om de waarde te laten stijgen. Jouw doel is ervoor te zorgen dat je slim investeert en jezelf via aandelen inkoopt in een veelbelovend bedrijf. De rijkste speler wint uiteindelijk Chartered – The Golden Age.

Chartered the Golden Age Bordspel Jolly Dutch

Hoe wordt Chartered gespeeld?

Het speelbord bestaat uit 2 verschillende kanten die beiden gebruikt kunnen worden, afhankelijk van het aantal spelers. Je ziet een overzicht van de stad met genummerde vakjes. Hierop ga je tijdens het spel allerlei pakhuizen bouwen. Het spel wordt klaargelegd volgens de eenvoudig te volgen spelregels. Je krijgt handkaarten (bouwkaarten), een starterskapitaal en 2 aandelenvlaggen. Op de bouwkaarten staan nummers die overeenkomen met de vakjes op het speelbord. Hier kun jij een pakhuis bouwen.

Als je aan de beurt bent heb je de keus uit 3 opties.

  1. Je koopt een nieuwe bouwkaart bij de open markt of pakt er één blind van de trekstapel. Je hebt keuze uit diverse kaarten zolang de trekstapel dit kan aanvullen. Ligt er niets interessants tussen dan kun je ook, tegen extra betaling, nieuwe kaarten op de open markt neerleggen en er daar dan weer één van kopen.
  2. Je gaat een pakhuis bouwen. Deze actie kan 4 mogelijke uitkomsten hebben…
    • A: Je start een nieuw bedrijf als je bouwt op een plek die ver genoeg van anderen bedrijven ligt. Je kiest een beschikbaar hoofdkwartier (bedrijf) en plaats dat op het pakhuis dat je net geplaatst hebt. Daarna plaats je twee extra pakhuizen op aangrenzende nummers. Je krijgt een gratis aandeel.
    • B: Je gaat een bestaand bedrijf uitbreiden door er aangrenzend links of rechts een pakhuis naast te plaatsen.
    • C: Je gaat een bestaand bedrijf uitbreiden door de hoogte in te bouwen met een verdiepingskaart. Dit kan met een bouwkaart waar bv 2↑ of 3↑ op staat.
    • D: Je fuseert bedrijven door een pakhuis te plaatsen op een nummer dat twee of drie bedrijven met elkaar verbindt. Het grootste bedrijf neemt het kleinste over.Extra voordelen tijdens het kiezen van optie 2 (A-D)
      – Elke keer als je een pakhuis bouwt, ontvang je een bouwvergoeding die gelijk staat aan de nieuwe waarde van het bedrijf. Zo komt er weer geld binnen.
      Koop of verkoop max 2 willekeurige aandelen van bedrijven die al opgericht zijn.
      Plaats een vlag op een bedrijf waar je net aan hebt gebouwd. Een vlag staat gelijk aan vier aandelen van dat bedrijf.
  3. Als je te weinig geld hebt om een bouwkaart te kopen of je kunt deze beurt geen pakhuis bouwen, dan ben je verplicht om minimaal één van je aandelen te verkopen. Met dat geld koop je een bouwkaart. Een actie die je dus liever wilt vermijden.

Chartered the Golden Age Bordspel Jolly Dutch

TIPS

Je kan natuurlijk als Dagobert Duck op je geld blijven zitten maar het levert uiteindelijk toch meer op als je goed investeert. Het is ook handig om aangrenzende bouwkaarten te hebben, zo kun je steeds een bepaald bedrijf laten groeien. Naar onze mening zijn er 2 acties die, als je die goed plant en uitvoert, je een flinke duw richting de overwinning geven. Plaats op tijd je 2 vlaggen, ze zijn 4 aandelen per stuk waard en probeer een fusie naar je eigen hand te zetten door de bouwkaarten op te kopen waardoor 2 bedrijven gaan fuseren. Beide acties kunnen je veel geld opleveren, direct of bij het eind van het spel.

Chartered the Golden Age Bordspel Jolly Dutch

Conclusie

Voor spelers die houden van tactische spellen en een lage geluksfactor ben je bij Chartered aan het juiste adres. Er kunnen in het spel ook ‘gebeurteniskaarten’ worden gemengd in de trekstapel. Hierdoor stijgt de geluksfactor en kun je minder aan je strategie werken. Het mechanisme dat iedereen meehelpt de waarde van de bedrijven te vermeerderen verveelt zeker niet. Het is geen coöperatief spel, je kunt prima je eigen koers uitstippelen. Het artwork en het speelmateriaal zien er ook netjes uit. Soms blijkt het knap lastig om een spel eenvoudig en duidelijk uit te leggen maar daar heeft de bijgevoegde Nederlandse speluitleg van Chartered geen last van. Lekkere korte en duidelijke uitleg.

Tot slot, wij zijn gewoon erg fan van bordspellen waar je van alles op het speelbord kunt bouwen. Als jij dat ook bent, dan word je heel blij van Chartered. Je bouwt niet met kaarten maar met echte 3D pakhuizen die je op elkaar kunt stapelen. Je ziet de bedrijven dus letterlijk groeien in hoogte en breedte.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Chartered the Golden Age is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Chartered the Golden Age bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Chartered the Golden Age

Omschrijving van Chartered the Golden Age


Chartered the Golden Age is een Strategiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Chartered the Golden Age duurt gemiddeld 80 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Chartered the Golden Age is ontworpen door Alexander Kneepkens, Wolfgang Kramer & Arnold Binsbergen en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Jolly Dutch Productions. Je koopt Chartered the Golden Age bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Chartered the Golden Age bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.