Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Geronimo Games

Geronimo Games
Ontwerper(s)

Knizia, Reiner

Review van Blue Lagoon

Doe je ogen dicht en denk even aan wuivende palmbomen en het kabbelen van de zee, zonnetje in je gezicht…Dit om even in de sferen te komen van Blue Lagoon! Deze paradijselijke eilanden zijn ineens binnen handbereik!

Blue Lagoon is een kleurrijk bordspel, bedacht door Reiner Knizia, geïllustreerd door Tomek Larek en uitgegeven door Blue Orange. Het spel kun je spelen met 2-4 spelers vanaf 8 jaar. Een potje duurt ongeveer 30-45 minuten.

Foto Bordspel Blue Lagoon Geronimo Games

Thema

In het spel Blue Lagoon ben je een ontdekkingsreiziger die samen met je stam de eilanden gaat veroveren. Je komt ook kostbare grondstoffen tegen die je natuurlijk wilt verzamelen. Ook kijk je verder in de toekomst, en je bedenkt dat het ook handig lijkt te zijn om kampen te gaan bouwen. Ga aan de slag en maak een mooie route door deze Polynesische eilanden…

Foto Bordspel Blue Lagoon Geronimo Games

Hoe speel je Blue Lagoon?

Vermeng de grondstoffen (kokosnoot, bamboe, water, edelstenen en de bruine beeldjes) in de blauwe zak, schud en leg ze op de hexagons met de cirkels op het bord. Per speler leg je de dorpen en kolonisten voor je neer. Kijk even in de speluitleg hoeveel er mee doen, dit verschilt per aantal spelers. Het is handig om het scoreblok in de buurt te leggen zodat je tussendoor kan spieken waar je ook alweer punten mee scoort.

Het spel wordt in 2 fasen gespeeld: de verkenningsfase en de bevolkingsfase.

Foto Bordspel Blue Lagoon Geronimo Games

Verkenningsfase

Om de beurten leg je kolonisten of dorpen op het bord. Maar zoals de voorkant van de doos al doet vermoeden: De Polynesiërs komen van over de zee, dus dat is je startpunt. Daarna is het de bedoeling dat je aansluitend aanlegt. Je mag wel ergens anders op het bord een volgende route gaan starten, maar ook weer vanaf zee. Kom je op je route grondstoffen of beeldjes tegen dan zijn die voor jou. Zo verzamel je je eigen collectie bij elkaar die je later punten opleveren.

Zo ga je dus 1 voor 1 je route maken, waarbij je tussendoor ook een dorp plaatst i.p.v. een kolonist. Zet de dorpen niet op de cirkels, want daar worden ze weggehaald voor het begin van de volgende fase.

Foto Bordspel Blue Lagoon Geronimo Games

Als alle grondstoffen weg zijn van het bord of alle spelers geen kolonisten of dorpen meer hebben, dan eindigt de verkenningsfase en worden de punten toegekend:

  • Ben je op alle 8 eilanden aanwezig dan verdien je 20 punten, ben je op 7 eilanden aanwezig dan levert dat je 10 punten op.
  • In je keten levert elk eiland 5 punten op.
  • De speler die het eiland ‘bezit’ krijgt de punten van het eiland, 6,8 of 10 (dit zie je staan naast het eiland).
  • Voor de grondstoffen; heb je 4 of meer van dezelfde: 20 punten. Voor 3 dezelfde: 10 punten. Voor 2 dezelfde: 5 punten.
  • Heb je van elke soort tenminste 1? 10 punten.
  • Voor elk bruin beeldje: 4 punten.

Daarna gaan alle kolonisten terug naar de spelers. De dorpen blijven staan (mits ze niet op een cirkel gebouwd zijn). De grondstoffen worden weer in de zak geschud en neergelegd op de cirkels op het bord. Klaar voor de volgende fase??

Foto Bordspel Blue Lagoon Geronimo Games

Bevolkingsfase

In principe wordt deze fase hetzelfde gespeeld als de eerste fase, alleen deze keer start je vanuit je dorpen i.p.v. de zee. Kleine uitzondering: Alleen als je route doorloopt van land naar zee, mag je iets in zee plaatsen. Deze fase eindigt ook op dezelfde manier als de eerste fase, en ook de punten worden op dezelfde manier toegekend. Tel de scores bij elkaar op van de 2 fasen en daar heb je de winnaar van Blue Lagoon!

Foto Bordspel Blue Lagoon Geronimo Games

Conclusie

Ben je niet van de lange strategische spellen dan is Blue Lagoon misschien wel iets voor jou. Het is een vrij toegankelijk spel, snel klaargelegd en leuk vormgegeven. De kleuren en sfeer maakt dat je gelijk het vliegtuig wilt pakken naar zo’n paradijsje… De eenvoud siert, maar toch komt er ook wel een beetje tactiek om de hoek kijken, want je kunt niet op alle dingen tegelijkertijd focussen die punten opleveren, dus je moet kiezen welke strategie je toe gaat passen ook met het oog op de tweede fase. De speluitleg is niet lang maar wel een beetje verwarrend vertaald. Door logisch na te denken en vast te houden aan de schuingedrukte spelregels, komt het uiteindelijk wel goed. Of je pakt gewoon deze review erbij. Persoonlijk zijn we wat meer van de spellen met wat meer uitdaging! Maar ideaal juist om je spelletjesavond mee op te warmen of af te sluiten.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Blue Lagoon is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Blue Lagoon bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Blue Lagoon

Omschrijving van Blue Lagoon


Blue Lagoon is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Blue Lagoon duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Blue Lagoon is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Geronimo Games. .

Koop Blue Lagoon bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.