Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-100 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

Intrafin Games

Intrafin Games

Review van Cartographers

Weet je niet beter dan dat je Google Maps gebruikt om de weg te vinden? Wij horen ook bij die generatie. Maar vroeger gebruikten ze gewoon papieren kaarten, je weet wel, die dingen die je eindeloos kon uitvouwen. En nog veel verder terug in de tijd waren er mensen die er op uit trokken om alles met de hand in kaart te brengen. Goed kijken wat je zag en de herkenningspunten in verhouding op een velletje papier zetten. In Cartographers is dat laatste juist wat alle spelers moeten gaan doen.

Jij hebt als koninklijke cartograaf (kaartenmaker) van koningin Gimnax de opdracht gekregen nieuw gebied in kaart te gaan brengen zodat dit land uiteindelijk veroverd kan gaan worden. Met 4 bevelschriften op zak weet je precies welk type land ze graag wil hebben. Als je aan haar verzoeken kan voldoen bereikt jouw reputatie ongekende hoogte.

Foto Kaartspel Cartographers Intrafin

Doel spel

Gedurende 4 seizoenen (ronden) probeer je je best te doen allerlei vormen te tekenen op je eigen plattegrond van het type grondsoort dat reputatiepunten gaat opleveren. Wie na het laatste seizoen de meeste reputatiepunten heeft binnengeharkt is de winnaar van Cartographers.

Foto Kaartspel Cartographers Intrafin

Opzet spel

De liefhebbers van het tegel-leg-spel Skye herkennen direct het mechanisme dat gebruikt wordt om de punten toe te kennen. Ook in Cartographers wordt gebruik gemaakt van 4 velden, aangegeven met 4 bevelkaarten (A,B,C,D) waaronder scorekaarten worden geplaatst. Er zijn 16 van deze kaarten in 4 categorieën. De seizoenkaarten (lente-winter) bepalen welke scorekaarten er in een ronde actief zijn. Elke scorekaart is 2x in het spel actief. Op een seizoenkaart staat ook hoelang het seizoen duurt dmv een getal in de linkerbovenhoek.

Foto Kaartspel Cartographers Intrafin

Daarnaast zijn er 13 verkenningskaarten. Deze vormen de trekstapel. Hierop staat allerlei vormen en terreinsoorten afgebeeld. Soms staan er meerdere opties op één kaart. Hiermee gaan de spelers aan de slag om hun eigen gebiedskaart te vullen. Ook staat er een tijdswaarde op vermeld.

Foto Kaartspel Cartographers Intrafin

Verder zijn er nog 4 hinderlaagkaarten. Leuke toevoeging want dit gooit het hele plan van je tegenstanders in de war, van jezelf trouwens ook. Als deze kaart wordt getrokken moet iedereen zijn gebiedskaart doorgeven aan een andere speler die op zijn beurt de vorm erin mag tekenen, uiteraard op een zo’n ongunstig mogelijke plek! Alle lege velden aan deze vormen (monstervelden) kosten je minpunten!!

Een beurt bestaat uit 3 fases:

1: Verkenningsfase…Trek een kaart van de verkenningsstapel en leg deze duidelijk in het midden.

2: Tekenfase…Kies allemaal tegelijk een vorm en terreinsoort en teken dit op je kaart. Houd je daarbij natuurlijk wel aan de tekenregels.

3: Controlefase…Tel de waardes van alle verkenningskaarten op die al open op tafel liggen. Is dit gelijk of hoger dan de waarde op de huidige seizoenkaart, dan is het seizoen voorbij.

Foto Kaartspel Cartographers Intrafin

Punten scoren

Aan het einde van elk seizoen worden de punten berekend. Je krijgt punten voor elk muntsymbool wat je hebt weten in te vullen. Minpunten voor elk open vakje naast een monsterveld. En natuurlijk de punten voor de 2 scorekaarten die actief waren. Na het laatste seizoen worden de punten van alle seizoenen opgeteld en wordt de winnaar bekend. Je kunt dus één seizoen verprutsen en later toch nog flink scoren in een ander seizoen.

Foto Kaartspel Cartographers Intrafin

En…zin in een potje Cartographers? Het kan gespeeld worden met 1-100 spelers. Zoveel?!! Ja, er zit een solovariant in maar in principe kun je met zoveel spelers spelen als je wilt, zolang je maar genoeg blaadjes hebt om op te tekenen. Zelf denken we dat 5 a 6 spelers wel de max is. Leeftijd staat op 10+ en een potje duurt zo’n 40 min. De ontwerper van dit roll playing kaartspel is Jordy Adan en wordt uitgegeven door Thunderworks Games.

Foto Kaartspel Cartographers Intrafin

Mini-uitbreiding

Het spel bevat ook een mini-uitbreiding. Dat zijn 8 vaardigheidskaarten. Als je deze wilt gebruiken schud je de stapel en leg je er elk seizoen 3 open op tafel. Spelers mogen een kaart naar keuze activeren door te betalen met muntjes die je eerder hebt weten te scoren. Er zitten ook gratis kaarten tussen. Daarna mag je tijdens het seizoen de gekozen vaardigheid gebruiken in jouw voordeel.

Foto Kaartspel Cartographers Intrafin

Wat vinden wij van Cartographers

Zoals in het begin al gezegd zijn er overeenkomsten met het spel Skye. Toevallig vinden wij dat ook een leuk spel. Ben je niet bekend met dat spel? Helemaal geen probleem. Als je mooi artwork goed kan waarderen en je het leuk vindt om je creatief uit te leven op je eigen velletje papier dan zit je hier goed. Naast potlood kun je natuurlijk ook een paar stiften gebruiken in de kleuren van de terreinsoorten. Ziet er mooi uit maar je krijgt er helaas geen extra punten voor. Hou je van plannen en vooruitdenken? Dan zit je hier ook goed. Doordat je weet welke scorekaarten er in een later seizoen actief worden kun je voorbereidend werk doen en later je slag slaan. Ook de pesters komen aan hun trekken. De hinderlaagkaarten zorgen daar wel voor.

Foto Kaartspel Cartographers Intrafin

Cartographers wordt omschreven als een ‘roll playing verhaal’ maar dat valt reuze mee. Alleen met de mini-uitbreiding kun je extra vaardigheden krijgen maar de spelers kruipen tijdens het spel niet in de huid van verschillende personages.

Wat wij leuk vinden aan dit spel is dat het niet uitmaakt met hoeveel spelers je dit spel speelt. Het wordt er niet uitdagender of leuker van. Met z’n tweeën speelt het net zo leuk als met z’n vieren.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Cartographers is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Cartographers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Cartographers

Omschrijving van Cartographers


Cartographers komt uit de Cartographers Spelfamilie. Cartographers is een Familiespel dat door 1-100 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Cartographers duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Cartographers wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Intrafin Games. Je koopt Cartographers bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Cartographers is genomineerd voor de Kennerspiel des Jahres 2020 – Nominaties.

Koop Cartographers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594215853150", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000119141451","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Cartographers%20A%20Roll%20Player%20Tale","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

De Cartographers Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Cartographers Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.