Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Amuza

Amuza

Game Brewer

Game Brewer

Review van Circus

"Mooi vormgegeven spel met een vrolijk thema 🎪. "

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Sam

— Sam

In het bordspel Circus 🎪 is het de bedoeling dat je jouw artiesten zoveel mogelijk punten laat scoren. Dit kun je doen door jouw artiest een betere act op te laten voeren dan de voorgaande artiest. 

Circus - inhoud
Inhoud

Startopstelling

Als je Circus voor de eerste keer speelt, is het best even een puzzeltje om alles goed klaar te leggen en de spelregels te begrijpen. Maar na één ronde spelen heb je het eigenlijk al onder de knie.

Elke speler begint het spel met twee artiestenkaarten, drie upgradekaarten en alle spelerschijven starten onderaan. Ook worden er naast het speelbord twee lege affichekaarten neergelegd, vier willekeurige affichekaarten en je sluit af met de grote finalekaart. Een beetje zoals je hieronder ziet 😉.

Circus
Startopstelling

Hoe speel je Circus?

Elke ronde bestaat uit drie stappen:

  • Affiche: Scoor bonuspunten voor de artiest op de affiche. Heb jij in jouw circus een of meerdere artiesten met de afgebeelde specialiteit? Dan krijg je per upgradeblokje dat op de gevraagde artiest ligt een punt. De eerste twee rondes liggen er standaard blanco affichekaarten, dus scoor je geen punten;
  • Repetitie: Nu speel je zoveel upgradekaarten die je wilt/kunt betalen. Upgradekaarten geven je upgradeblokjes die je op jouw artiesten kunt leggen. Ook mag je ervoor kiezen om twee upgradekaarten naar keuze af te leggen om je schijf een plaats te verplaatsen op het ontwikkelingsspoor;
Circus
Upgradekaarten – rechtonderin zie je wat een kaart kost, sommige zijn helemaal gratis andere kaarten kan je kopen door een of meerdere upgradekaarten af te leggen.

Uitleg kaart met duimpje omhoog 👍🏻: Is de meest rechterartiest in de arena een man? Dan mag je 1 rood upgradeblokje leggen op een artiest uit je eigen circus. Als je deze kaart speelt, moet je ook één andere upgradekaart afleggen.

  • Showtime: Nu kies je één van de artiesten uit jouw circus uit om naar de arena te gaan. Hoe meer upgradeblokjes jouw artiest heeft hoe meer punten je scoort. Je vergelijkt jouw upgradeblokjes met de meest rechterartiest in de arena. Hebben de artiesten een upgradeblokje in dezelfde kleur? Dan ontvang je 1 punt. Maar heb je een upgradeblokje in een kleur die de rechterartiest niet heeft, dan ontvang je 3 punten.
Circus
Artiestenkaarten 🩰🤹🤸‍♀️🎩💪

Nu is je speelronde afgelopen. Leg je een artiest neer in de arena met een specialiteit die er al lag? Dan verwijder je die artiest tezamen met alle artiesten die links van deze kaart liggen (dit zorgt ervoor dat er niet een heel rij met artiesten komt te liggen). Hierna mag je zoveel upgradekaarten pakken als dat er artiesten in de arena liggen + het aantal kaarten dat je volgens het ontwikkelingsspoor mag pakken. En je vult je circus weer aan met artiesten, in het begin bestaat je circus uit twee artiesten, maar die kan je uitbreiden door het ontwikkelingsspoor naar max vier artiesten.

Ontwikkelingsspoor

Als je twee upgradekaarten aflegt mag je een van je schijfjes verplaatsen op het ontwikkelingsspoor. Dit zorgt ervoor dat je je circus kan uitbreiden naar max vier artiesten en dat je in plaats van 1 extra upgradekaart je 3 kaarten extra mag pakken.
Aan het eind van het spel krijg je per drie upgradeblokjes op je overgebleven artiesten 1 punt, maar je kan er ook voor zorgen dat je per blokje 1 punt krijgt.

Eind van het spel

Nadat alle zeven speelronden gespeeld zijn volgt de grote finale 🎆. De overgebleven artiesten in de circussen van alle spelers worden met elkaar vergeleken. Per specialiteit wordt gekeken welke artiest de meeste upgradeblokjes heeft. Deze speler scoort drie overwinningspunten.

Circus

Conclusie

Ik vind Circus een leuk spel. De eerste keer moet je er even inkomen, maar als je vaker speelt gaat het steeds sneller en word je steeds handiger. Je zal de eerste twee stappen van elke ronde waarschijnlijk dan allemaal tegelijkertijd spelen dan één voor één. Het is een mooi vormgegeven spel met een leuk thema. Persoonlijk vind ik het leuk om met drie of vier spelers te spelen. De upgradekaarten komen dan wat beter tot zijn recht en ook de grote finale is dan wat spannender dan als je het met twee spelers speelt.
Wat ik ook erg leuk vind, is dat het spel ook een gevorderde variant bevat. Als je een stapje verder wilt, kan je op die manier nog wat variatie aanbrengen.

Circus is bedacht door Trehgrannik (dit is een team bestaande uit drie ontwerpers, namelijk Alexey Konnov, Anatoliy Shklyarov & Alexey Paltsev (ze bedacht bijvoorbeeld ook Game of Trains)) en wordt uitgegeven door Amuza. Een spelletje duurt ongeveer twintig minuten.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Sam

Deze review van Circus is geschreven door Sam.
Lees alle reviews van Sam

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Het is even een puzzeltje, maar zeker de moeite waard!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Sam

— Sam

Koop Circus bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Circus

Omschrijving van Circus


Circus is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Circus duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Circus is ontworpen door Alexey Konnov, Alexey Paltsev, Anatoliy Shklyarov & Trehgrannik en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Amuza & Game Brewer. .

Koop Circus bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1671027542092", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000024258257","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Amuza%20-%20Circus%20-%20Bordspel%20-%20NL/FR%20-%202%20tot%204%20sp...","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.