Review van Cities Skylines – The Board Game
Als kind heb ik veel SimCity op de computer gespeeld en ik ontdekte een paar maanden geleden Cities Skylines op de PlayStation. Toen ik zag dat er ook een bordspel van Cities Skylines bestaat, wilde ik deze graag proberen. Zou zo’n bordspel leuk zijn?
In Cities Skylines the Board Game ben je burgemeester van je eigen stad. In dit coöperatieve bordspel moet je zorgen voor voldoende water, energie en het vuilnis moet worden opgehaald. Ook krijg je te maken met problemen als criminaliteit, files en chemisch afval. Het is je doel een stad op te bouwen met tevreden inwoners en voldoende werkgelegenheid.
Spelvoorbereiding
Kies een scenario en leg de benodigde borddelen, kaarten en gebouwtegels klaar. Geef iedere speler constructiekaarten van de stapel met de I erop (3 kaarten bij 4 spelers, 4 kaarten bij 3 spelers, 5 kaarten bij 2 spelers en 7 kaarten als je solo speelt). Schud de overige kaarten van stapel I en leg de naast stapel II en III. En betaal geld om het eerste deel van het modulaire bord om te mogen draaien.
Spelverloop
Als je aan de beurt ben kan je kiezen uit drie acties:
Speel een constructiekaart;
Leg een kaart af;
Beëindig een tijdperk.
1 Speel een constructiekaart
Speel een kaart met een woonwijk , commercieel gebouw , industrie , politie ♂️, watervoorziening of een van de andere constructiekaarten.
Op elke kaart staat wat dit gebouw kost en wat het (eventueel) oplevert.
Deze woonwijk kost 1 energie ⚡️ en levert 1 file op. Mocht je de woonwijk naast een medisch gebouw plaatsen dan levert het drie nieuwe inwoners ♀️ ♂️ op.
Plaats nu een woonwijktegel op het spelbord. De tegels hebben verschillende vormen en maten. Denk goed na over de plaatsing, want als de tegel eenmaal ligt mag deze niet meer verplaats worden.
Verwerk de kosten op het scoretableau, pak een nieuwe kaart van een van drie stapels en de volgende speler is aan de beurt om een actie uit te voeren.
2 Leg een kaart af
Leg een kaart af en betaal twee geld .
Je mag nu een nieuwe kaart pakken van een van de drie stapels. De kaart leg je apart weg en kan eventueel later in het spel weer teruggepakt worden als een speler een kaart aflegt.
3 Beëindig een tijdperk
Je mag een tijdperk eindigen als er minimaal een tegel in elk district ligt.
Nu wordt de balans opgemaakt. Je doel is een zo tevreden mogelijke stad. Je spaart hiervoor happinesspunten .
- Voor elk energie, water en vuilnis dat je in de min staat verlies je 1 happinesspunt.
- Voor te veel inwoners of te weinig inwoners betaal je 1 geld.
- Nu betaal je voor een nieuw stuk grond, draai je de nieuwe landtegel om en gaat het spel verder.
- De overall happinesspunten worden bijgehouden in de daarvoor bestemde happinessmeter .
Einde van het spel
- Het spel eindigt zodra je geen acties meer kan uitvoeren, omdat je te weinig geld hebt;
- Je tijdens je beurt geen enkele actie kan uitvoeren;
- Je happiness op het scoretableau -5 is of -10 op de happinessmeter;
- Of als je het laatste tijdperk beëindigd.
Alleen in het laatste geval heb je gewonnen.
Als je het laatste tijdperk beëindigd wordt nog één keer de balans opgemaakt en nu wordt ook de file-, criminaliteit- en chemisch afvalmeter meegenomen. Je betaalt een happinesspunt voor elke overtreding.
Aan de hand van het aantal behaalde overall happinesspunten zie je hoe goed je het gedaan hebt.
Conclusie
Persoonlijk ben ik wel fan van coöperatieve bordspellen, je speelt eens een keer met elkaar in plaats van tegen elkaar en je overlegt met elkaar over de beste stappen. Het leuke aan Cities Skylines is dat het spel verschillende scenario’s bevat en je kan jezelf ook uitdagen door met minder startkapitaal aan het spel te beginnen.
Breid het spel uit met news cards, policy cards en role cards. Het modulaire speelbord zorgt ook voor variatie.
Door de verschillende vormen van de tegels zit je ook nog eens te puzzelen voor de juiste plek op het speelbord.
Ik heb Cities Skylines ook solo geprobeerd, normaal kom ik niet verder dan een potje patience, maar ik vond het verrassend leuk. Als een keertje niemand om je heen hebt, maar je wilt toch een spelletje spelen dan is dit zeker een optie.
Vind jij het wel leuk om eens voor burgemeester te spelen? En heb je geen zin in fanatieke medespelers? Of houd je gewoon wel van een coöperatief spel zo op zijn tijd? Dan is Cities Skylines the Board Game wat voor jou!
Cities Skylines the Board Game is bedacht door Rustan Håkansson en wordt uitgegeven door Kosmos. Het is een Engelstalig coöperatief bordspel en kan gespeeld worden met 1-4 spelers een potje duurt ongeveer een uur of korter als je snel verliest .
Deze review van Cities Skylines – The Board Game is geschreven door Sam.
Lees alle reviews van Sam
Koop Cities Skylines – The Board Game bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Videos over Cities Skylines – The Board Game
Omschrijving van Cities Skylines – The Board Game
Cities Skylines – The Board Game is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Cities Skylines – The Board Game duurt gemiddeld 70 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Cities Skylines – The Board Game is ontworpen door Rustan Håkansson en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door KOSMOS. .
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Cities Skylines – The Board Game.