Review van Clash of the Ardennes
Het is December 1944, het sneeuwt en het is erg koud. Jij en je kameraden hebben zich de afgelopen maanden een weg door de donkere Ardennen gevochten. En nu is het de tijd om de straten van Bastogne in te nemen, maar pas op, want de vijand is altijd in de buurt.
Dit is een review van een prototype.
Clash of the Ardennes speelt zich af in 7 straten van Bastonge, in het oosten van de Ardennen. De spelers staan allebei aan een eigen kant van deze straten en je gaat proberen om met jouw manschappen het andere eind van de straten te bereiken, en zo de straten te veroveren. Je speelt dus op 7 fronten tegelijk. Je neemt allebei plaats een je eigen kant van deze straten en je bouwt je legertje op in de richting van de overkant. Jullie spelen elkaar dus tegemoet.
Allereerst ‘puzzelen’ we het speelbord in elkaar. Het raamwerk waarbinnen het spel zich afspeelt is een houten rand die je als puzzelstukken in elkaar klikt. Alle speelstukken zijn trouwens van hout, wat het spel een unieke ‘look & feel’ geeft. Beide spelers gaan aan een kant van het bord zitten, ieder aan een het eind van de 7 straten. De ene speler speelt ‘de Duitsers’, de andere ‘de Geallieerden’. Vervolgens trekken beide spelers een geheime doel-kaart. De eerste speler die zijn doel bereikt wint het spel.
Je gaat nu in deze 7 straten je leger opbouwen en naar de andere kant van de straten proberen te krijgen om zo deze straten te veroveren. Iedere straat is opgedeeld in ‘vakjes’. Je legt steeds een nieuwe eenheid voor een van jouw andere eenheden, en je beweegt zo langzaam richting de overkant.
SPEELBEURT
Je hebt iedere beurt 4 actiepunten te besteden. Er zijn 4 verschillende acties die je kunt spelen, en iedere actie kost je een aantal actiepunten.
- Plaats een eenheid uit je voorraad in één van de 7 straten. Deze plaats je altijd vooraan. (1 actiepunt)
- Verplaats de achterste eenheid in een straat naar de voorste positie, het front. (2 actiepunten)
- Trek een eenheid terug van het front naar je voorraad. Je haalt dus een voorste eenheid weg uit een straat. (2 actiepunten)
- Trek een geblokkeerde eenheid terug naar je voorraad. Je haalt dus een voorste eenheid die wordt geblokkeerd door de vijand weg uit een straat (3 actiepunten)
GEVECHT
Jullie bouwen allebei je leger op in de verschillende straten, je werkt dus naar elkaar toe. Een gevecht kan dus nooit lang uitblijven. Zodra een eenheid van de ene partij de een eenheid van de andere partij raakt, ontstaat er een gevecht. En dan is natuurlijk de grote vraag wie de sterkste is. En dan verwacht je natuurlijk een lijstje eenheden van sterk naar zwak, maar zo simpel is het op het slagveld helaas niet:
Infanterie – Verslaat een Antitankmijn, maar verliest van een Tank.
Antitankmijn – Verslaat een Tank, maar verliest van de Infanterie
Tank – Verslaat Infanterie, maar verliest van een Antitankmijn.
En zo is het cirkeltje bijna rond. De infanterie bestaat nog uit 3 rangen, Soldaat, Korporaal & Sergeant. Dus een Sergeant wint het van een Korporaal etc.
Ben jij tijdens een gevecht sterker dan je tegenstander, dan verliest hij al zijn eenheden vanaf het front tot de eerste eenheid die even sterk of sterker is dan jouw eenheid. Zijn jullie even sterk dan verliezen jullie allebei je voorste eenheid.
BLOKKEREN
Soms is het uit tactisch oogpunt een beter idee om over te gaan tot blokkeren in plaats van aanvallen. Je kiest er dan voor om, als je een sterkere eenheid tegen een tegenstander aanlegt, niet aan te vallen, maar de boel eens even lekker te blokkeren. Je tegenstander kan in zijn beurt deze eenheid niet zomaar opwaarderen, maar moet eerst voor 3 actiepunten zijn voorste eenheid verwijderen.
STRAAT
Zodra je het einde van een straat hebt gehaald dan heb je deze overwonnen, en is deze tot het einde van het spel van jou. Let er wel op dat je uit een straat die je hebt veroverd, geen eenheden meer mag terugtrekken van je front naar de voorraad. Deze eenheden ben je dus voor de rest van het spel kwijt. Je legt nu het fiche neer op deze straat zodat het duidelijk is dat deze van jou is. Je pakt ook een Overwinnings-kaart van de stapel. Hierop staan een actie of voordeel die je direct of in de loop van het spel voordeel op kunnen leveren.
SPECIALE EENHEDEN
Heb je het spel na een paar potjes door? Dan is het tijd om de speciale eenheden in het spel te introduceren. Je hebt van iedere speciale eenheid maar 1 exemplaar, en dat maakt ze zo bijzonder.
Generaal – De generaal is een infanterie eenheid, maar dan wel met de hoogste rang. Het grootste voordeel is dat de Generaal 5 vakjes inneemt, je bent dus sneller aan de overkant.
Spion – De spion neemt slechts 1 vakje in, maar verslaat wel iedere andere eenheid (behalve andere spionnen uiteraard).
Command Tanks – Deze tank kan ook vijandelijke eenheden (geen tanks) in de aangrenzende straten, direct links en rechts van deze tank, raken.
Mortieren – Deze eenheid kan eenheden (infanterie van de laagste rang) aanvallen die zich 2 straten verderop bevinden en dan alleen aan de linkerzijde. In een direct gevecht winnen ze alleen van de Antitankmijn. (alleen in de speciale Kickstarter editie)
CONCLUSIE
De (Nederlandse) auteur van dit spel, Elwin Klappe, heeft 10 jaar gewerkt aan het uitwerken van de plannen van dit spel. En het resultaat mag er zeker zijn. Ook al ben je geen fan van of niet echt thuis in oorlogsspellen (zoals ik) dan is het toch zeker een heerlijk tactisch 2-persoonsspel waar je door de eenvoudige regels zo inrolt. Heel toegankelijk dus, maar wel een flinke uitdaging om je tactieken op dit strijdtoneel te ontwikkelen.
Omdat ieder spel weer anders is doordat je steeds weer andere doelen-kaarten gebruikt zal Clash of The Ardennes niet snel vervelen. Soms moet je je tegenstander een beetje helpen, en ze een straat gunnen als deel van jouw opdracht, maar tegelijkertijd moet je altijd weer opletten of je je tegenstander daardoor weer niet te gemakkelijk maakt. Je bent dus constant zowel offensief als defensief aan het spelen, op 7 fronten tegelijk. En dan kun je je tegenstander natuurlijk ook nog eens proberen om de tuin te leiden.
Clash of The Ardennes is mij goed bevallen, ik kan je dan ook warm aanbevelen om aan deze Kickstarter campagne deel te nemen. Ik moet nog wel vermelden dat de versie die wij speelden een prototype betreft. De foto’s zijn dus niet van het definitieve productie exemplaar.
Vanaf dinsdag 2 maart 2021 op Kickstarter
Deze review van Clash of the Ardennes is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario
Koop Clash of the Ardennes bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Videos over Clash of the Ardennes
Omschrijving van Clash of the Ardennes
Clash of the Ardennes is een Expertspel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Clash of the Ardennes duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Clash of the Ardennes is ontworpen door Elwin Klappe en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Overige. .
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Clash of the Ardennes.