Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Burgoyne, Brian

Review van The Coldest Night

Hoeveel spellen ken je die leuk zijn om in je eentje te spelen? Eerlijk? Kwam je verder dan Patience of een balletje slaan tegen de muur? Knap, wij niet, maar het kaartspelletje The coldest night kan je in je rijtje meenemen en is misschien wel leuker in je eentje dan met een paar.

Want wie durft het aan om in een hutje in een een bos helemaal alleen een donkere ijskoude nacht te overleven? Je kunt echt het gevoel, de angst, de wanhoop gaan voelen met dit spel zonder dat je je huis uithoeft. Maar ook met meerdere (tot 4 personen) kun je dit ‘survival gevoel’ meemaken.

The Coldest Night - Kaartspel Indie Boards & Cards Intrafin

Survival

De bedoeling is om in een van de koudste nachten van het jaar een vuurtje te brandend te houden om jezelf (en anderen als je dat wilt) in leven te houden. En dat vuurtje vreet energie. Hele kasten worden er in gegooid en nog vriezen je vingers eraf of wordt je letterlijk gek van de kou.

Je hebt een stapel kaarten en kaarten in je hand en als je alleen speelt een aantal speciale kaarten voor je, speel je niet alleen dan zitten deze kaarten in de trekstapel. Voor je ligt het vuurtje van 3 kaarten. De hoogte of warmte van het vuur wordt aangegeven met cijfers, elke kaart een andere waarde en deze tel je bij elkaar op. We hebben je nog niet verteld dat je voor dit spel een beetje moet rekenen (ja, dat wordt moeilijk met je steeds stijver wordende vingers, iets te heftig tellen en er breekt er een af).

The Coldest Night - Kaartspel Indie Boards & Cards Intrafin

De crux zit hem namelijk in het andere getal dat op de speelkaarten staat, de aswaarde.
De aswaarde van de kaart die je wilt spelen om het vuur op te stoken moet namelijk lager of gelijk zijn aan de waarde van het vuur en daarin zit ook de uitdaging. Het vuur mag niet meer zijn dan 4 kaarten en sommigen kaarten die gespeeld worden bevatten opdrachten om het vuur sneller kleiner te maken en soms mag je extra fiches omdraaien die als vuuraanjagers gebruikt kunnen worden.

Dit is weer zo’n heerlijk spel dat (als je het met meerdere spelers speelt) samenwerking vereist. Het spel geeft zeker het gevoel over: samen gaan we het overleven. Maar een waarschuwing vooraf, zo makkelijk gaat dat niet. Het is ons nog niet gelukt de nacht te overleven( we stierven steeds romantisch in elkaars armen ). Als je al de kaarten, de trekstapel en diegene in je hand, kan uitspelen dan heb je gewonnen, oftewel, je hebt de nacht overleeft, maar dooft het vuur voortijdig dan heb je verloren (en sterf je een koude dood).

We raden aan om het spel ‘s avonds of ‘s nachts te spelen of met de gordijnen dicht of onder de dekens( wel een beetje te warm) en de thermostaat naar nul te draaien. Dim je lichten (niet teveel anders kan je je kaarten niet lezen) en zet een duister muziekje op. Het thema is wat macaber en de uitvoering draagt bij tot een perfecte sfeer ( ontwerp is van Cody Jones (graphic designer) en Jack Gregory (illustrator)): duister en spannend.

The Coldest Night - Kaartspel Indie Boards & Cards Intrafin

Conclusie

Het kost even tijd om het spel onder de knie te krijgen maar speelt daarna vlot weg (in 20 minuten kan je het overleven of sterven) vanwege de thematiek misschien niet geschikt voor hele tere zieltjes, maar zeker een aanrader voor personen die alleen een spelletje willen spelen (mijn oma lag nog weleens ’s nachts wakker en speelde dan uren lang patience) en degene die de uitdaging aan willen gaan te proberen met tactiek en de datgene wat je in handen krijgt te overleven.

Het is een spel gemaakt door Brian Burgoyne en wordt uitgegeven door Indie Boards & Cards, in België & Nederland gaat de distributie via Intrafin.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Team Arlin

Deze review van The Coldest Night is geschreven door Team Arlin.
Lees alle reviews van Team Arlin

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop The Coldest Night bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Coldest Night, The

Omschrijving van The Coldest Night


The Coldest Night is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje The Coldest Night duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . The Coldest Night is ontworpen door Brian Burgoyne en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Indie Boards & Cards & Intrafin Games. .

Koop The Coldest Night bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.