Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 7 jaar

Speelduur

10 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Geronimo Games

Geronimo Games
Ontwerper(s)

Grard, Grégory

Review van Cross Clues

"Ken je je vrienden goed, dan kun je een slimme hint geven waarmee je gelijk de spijker op zijn kop slaat!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Hoeveel woorden heb jij nodig om iets uit te leggen? In dit spel mag je er maar 1 gebruiken, dus denk goed na! Werk goed samen met je vrienden en kies het juiste woord waardoor je vrienden woorden aan elkaar kunnen verbinden. En dan is er ook nog tijdsdruk…Best nog wel lastig! 

Cross Clues

Cross Clues is een coöperatief kaartspel spel voor 2-6 spelers vanaf 7 jaar. Een potje duurt maximaal 10 minuten, dus lekker vlot. Cross Clues wordt in het Nederlands uitgegeven door Blue Orange.

Let’s play!

Cross Clues kun je in 3 varianten spelen: Snel, klassiek en expert. We concentreren ons even op de klassieke versie:

Leg de letters links onder elkaar (A-D) en de cijfers bovenaan (1-4), schuif onder elk kaartje een woordkaartje, zodat 1 woord zichtbaar is. Schud de coördinaatkaarten en vorm een trekstapel. 

Draai de zandloper om. Je hebt nu 5 min de tijd om het spel uit te spelen.

Cross Clues

Iedere speler trekt een kaart. In principe mag iedereen nu tegelijk spelen, want er is geen beurtvolgorde. Je kijkt op je coördinatenkaart en daar staat bijvoorbeeld A2. Je moet nu het woord bij ‘A’ verbinden met het woord bij ‘2’. Je mag maar 1 woord noemen. Je medespelers mogen met elkaar overleggen, maar hebben maar 1 kans, dus stem dit goed met elkaar af. Een hint mag helaas niet dubbel gebruikt worden. Dubbel? Ja, je zal zien dat de mogelijkheid er soms is, maar het mag dus niet.

Is de hint geraden? Dan leg je je coördinatenkaart in het raster. Zo niet, dan leg je de kaart gedekt weg. Je mag je coördinaat niet meer noemen. Daarna pak je een nieuwe kaart. 

Het spel eindigt als de tijd op is (logisch), of als alles geraden is. En 5 minuten gaan echt snel voorbij hoor! Jullie tellen de geraden kaarten bij elkaar op en bekijken wat jullie score is. Dit is wel grappig onderverdeeld; van ‘Slecht’- Oeps jullie begrijpen elkaar duidelijk niet, tot ‘Prima’- Een uitstekende score. Jullie lijken wel telepathie te gebruiken! 

Dit leidt al gauw tot een revanche, want je wilt toch zeker wel met je team de score verbeteren. 

Cross Clues
En wat is jullie score?!

Onze mening

Cross Clues is erg leuk vormgegeven in een ietwat jaren ‘60 stijl, met stevige en vrolijke kaartjes. De woordkaartjes zijn goed benut want er staan per kaartje 4 woorden op, dus dat zorgt voor eindeloze combinaties. Je hebt daarom toch elke keer weer een ander spel voor je.  

Wij moesten bij het spelen van het spel denken aan het spel Codenames, waarin je ook woorden met elkaar moet combineren. De tijdsdruk in dit spel zorgt dan weer voor een andere uitdaging. Ook moesten wij denken aan de Dixit-reeks, met name dan om woorden te zoeken die je medespelers kennen, om zo de coördinaten aan elkaar te knopen. Ken je je vrienden goed, dan kun je een slimme hint geven waarmee je gelijk de spijker op zijn kop slaat!

Cross Clues
De tijd vliegt voorbij!!

Het spel is daarnaast ook snel klaargelegd en uitgelegd. De tijdsduur is dus 5 min. Speel je de expert versie dan 10 min. Maar al met al heb je dus heel vlotjes dit spel gespeeld en dat is ook wel eens lekker. Cross Clues is wat ons betreft echt een aanrader!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Cross Clues is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Cross Clues bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Cross Clues

Omschrijving van Cross Clues


Cross Clues is een Familiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 7 jaar. Een spelletje Cross Clues duurt gemiddeld 10 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Cross Clues staat in het Engels bekend onder de naam Cross Clues. Cross Clues is ontworpen door Grégory Grard en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Geronimo Games, Blue Orange, Blue Orange (EU), Buró, Cranio Creations, DiceTree Games, Feelindigo, Fractal Juegos, Gém Klub Kft., Lifestyle Boardgames Ltd, Maldito Games, Outland, PaperGames (III) & Rebel Sp. z o.o.. .

Koop Cross Clues bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.