Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Gam’inBIZ

Gam’inBIZ
Ontwerper(s)

Alexander, Stefan

Review van CuBirds

Als je er als vroege vogel op uit gaat zie je en hoor je de mooiste vogels…Oeps, je maakt een geluidje… Alle vogels schrikken en vliegen verschillende kanten op. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat iedere vogel weer terug bij zijn familie gebracht wordt.

Het kleurrijke pak en-leg spel Cubirds is bedacht door Stefan Alexander en geïllustreerd door Kristiaan der Nederlanden. Uitgeven door Catch Up Games, gedistribueerd door Blackrock Games en in het Nederlands uitgegeven door Gam’inBIZ. Oftewel een hoop namen en bedrijven die ervoor gezorgd hebben dat Cubirds tot bestaan is gekomen. Een spelletje Cubirds speel je met 2-5 personen vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 20min, misschien wat langer als er wat mensen bij zitten die het lastig vinden keuzes te maken 😉

CuBirds Kaartspel Gam’inBIZ

Wat is het doel van Cubirds?

Jij mag ervoor zorgen dat iedere vogel zijn weg terugvindt naar zijn familie. Dat doe je door vogels te ‘sparen’ en ‘in te sluiten’. Omdat je van elke familie 1 of 2 kaarten mag houden bereid je je eigen collectie vogels uit. Op het moment dat je 7 verschillende vogels voor je hebt liggen of 3 van 2 soorten, dan ben je de winnaar!
Maar net zoals in de vrije natuur is de ene vogel zeldzamer dan de andere, zo moet je bijvoorbeeld veel moeite doen of een flamingo te bemachtigen, maar vliegen de roodborstjes en de karekieten je om de oren…

CuBirds Kaartspel Gam’inBIZ

Hoe speel je Cubirds?

Begin met je voorbereiding: schud de kaarten. Leg 4 rijen van 3 vogels neer. Let op: per rij mogen er geen dubbele vogels liggen. Iedere speler krijgt 8 handkaarten + 1 open kaart, dit is het begin van jouw collectie vogels. Dan volgt er 1 verplichte actie en 1 vrijwillige.

Verplicht: Leg vogels aan. Aanleggen mag aan de linker of -rechterzijde van 1 rij vogels. Op het moment dat je aanlegt moet je alle vogels van 1 soort aanleggen. Als die vogels in de rij voorkomen dan ‘sluit je vogels in’. Dus tussenliggende vogels mag je op je hand nemen. De aangelegde vogels moet je in diezelfde rij leggen (dit kan dan best een lange rij worden). In het geval dat hier nu alleen maar dezelfde soort vogels liggen dan moet de rij aangevuld worden tot er weer 2 verschillende soorten van liggen. Kan je geen vogels insluiten? Dan mag je 2 kaarten pakken van de trekstapel. Eindig je je beurt met een lege hand (bijvoorbeeld om ervoor te kiezen om de laatstgenoemde 2 kaarten niet te pakken)? Dan moet iedere speler zijn handkaarten op de aflegstapel leggen en 8 nieuwe trekken. Dit is natuurlijk een leuk pest- element in dit spel, want iedereen is natuurlijk als een malle vogels aan het verzamelen.

CuBirds Kaartspel Gam’inBIZ

Vrijwillig: Maak een familie. Beter 1 vogel in de hand dan 10 op de tafel? Nee in dit geval niet want in je hand verzamel je namelijk ondertussen de ‘families’. Rechtsboven op elke kaart staan 2 cijfers. Het linker cijfer laat zien hoeveel vogels je van die soort moet hebben verzameld om een kleine familie te maken, het rechter getal voor een grote familie. Als je een kleine familie hebt gemaakt, mag je 1 kaart houden, de rest leg je gedekt op een aflegstapel. Bij een grote familie mag je 2 kaarten houden. Hier vul je dus uiteindelijk je eigen collectie vogels mee aan.

CuBirds Kaartspel Gam’inBIZ

Conclusie

Een combinatie van ‘cubes’ en ‘birds’ maakt Cubirds, en dat zie je ook op de tekeningen terug, de hoekige vogeltjes van illustrator Kristiaan der Nederlanden spreken je meteen aan en fluiten bijna terug vanaf hun stokjes. Kijk zeker naar de kleinere details op de kaarten, want ook al zijn ze van dezelfde soort ze staan allemaal weer iets verschillend op de kaarten.

Wat het spel erg leuk maakt (en ook onzeker) is dat je elke keer alle vogels van een soort op tafel moet leggen, zo wisselt je hand elke keer. Op het ene moment ben je aan het sparen voor de felbegeerde toekans en een ander moment moet je je toekans neerleggen om zo weer een andere vogel te bemachtigen. Of je bent ineens alles kwijt omdat 1 van je medespelers geen kaarten meer heeft!

Dit alles maakt Cubirds wat ons betreft een superleuk spel om te spelen en zeker aan te raden voor de speler die houdt van korte vlotte kaartspellen met toch een beetje tactiek en strategie.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van CuBirds is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop CuBirds bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van CuBirds


CuBirds is een Familiespel dat door 2-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje CuBirds duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . CuBirds is ontworpen door Stefan Alexander en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Gam’inBIZ. Je koopt CuBirds bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop CuBirds bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1606983926596", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9300000019277723","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"CuBirds%20-%20Kaartspel%20-%20Nederlands/Engels/Frans","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.