Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

HOT Games

HOT Games

Review van Dale of Merchants

Het is een tijd van grote ontdekkingen. Nieuwe en prachtige items vinden hun weg naar de beste handelaren. Zeker in het plaatsje Dale.

Daar is een bijzonder gilde opgericht door de beste handelaren. Daar wil je lid van zijn maar dan moet je wel de jaarlijkse competitie winnen om uitgenodigd te worden. Uit de hele wereld komen handelaren bij elkaar samen met 1 doel voor ogen: de winnaar worden en lid mogen worden van het legendarische gilde.

Dale of Merchants kaartspel

De auteur van het spel is Sami Laakso. Waar kennen we die nog meer van? Nou nergens van eigenlijk. Hij heeft nog 1 titel op zijn naam staan (Dawn of Peacemakers) maar die ken ik niet en staat ook niet zo hoog op BGG. Maar dit pareltje is toch maar wel mooi van hem. Dale of Merchants is een heerlijk spelletje waarbij je je handkaarten op een zo goed mogelijke manier probeert uit te spelen. Hand management, card drafting en set collection zijn belangrijk in dit spel. In de uitbreidingen komt een dobbelsteen voor maar dat is een uitzondering. Uitbreidingen? Jazeker! Deze review bevat eigenlijk Dale of Merchants 1, 2 en 3. Voor de review kies ik namen en foto’s uit het eerste doosje.

Elk doosje bevat 6 decks van 15 kaarten. Elk deck heeft een dierennaam met allemaal verschillende eigenschappen. Zo heb je de Snappy Scarlet Macaws, de Thieving Northern Racoons en de Dealing Giant Pandas. Elk deck heeft 4 kaarten met waarde 1, 3 kaarten met waarde 2,3,en 4 en 2 kaarten met waarde 5. Ook zitten in elk doosje 20 junk kaarten.

Dale of Merchants kun je spelen met 2-4 spelers, duurt 30 minuten en is speelbaar vanaf 10 jaar. De kaarten zijn in het Engels, volgens mijn weten is er nog geen Nederlandse versie beschikbaar

Dale of Merchants kaartspel

Spelverloop

In Dale of Merchants kies je voor elke speler 1 deck en je doet er 1 deck bij. Daarna geef je elke speler van elke gekozen deck een 1 kaart en die vul je aan met junkkaarten tot elke speler een starthand heeft met 10 kaarten. De andere 1 kaarten gaan terug in de doos en met de 2,3,4 en 5 kaarten wordt het marktdeck opgebouwd waarvan er 5 worden opengedraaid op de markt. Van je eigen persoonlijke deck van 10 kaarten pak je er 5 (denk aan Dominion) en dan kunnen we beginnen.

De bedoeling van het spel is om 8 marktkramen in je eigen markthal te krijgen maar…. deze moeten oplopen in volgorde beginnen van 1 aan de linkerkant. Op bijgaande foto zie je een voorbeeld hoe dat dan moet (deze speler heeft nu 7 marktkramen).

Dale of Merchants kaartspel

In elke beurt heb je 2 fases:

  • De actiefase waarin je 1 van de 4 volgende acties doet:
    • Koop een kaart uit de markt
    • Speel een techniek kaart
    • Bouw een kraam in je eigen markthal
    • Leg kaarten uit je hand af
  • De clean-up fase waarin je je hand aanvult tot 5 en de markt weer aanvult

Alle kaarten hebben ook een eigenschap en daardoor kun je kaarten wisselen of mensen tegenwerken en ze vertragen.

Dale of Merchants kaartspel

Conclusie

Dale of Merchants is een intelligent draft spelletje waarin uiteindelijk het hand management heel belangrijk is. Ga je deze kaart al in je markthal spelen en hem daar neerleggen maar dan kun je de eigenschappen natuurlijk niet meer gebruiken. Dit luistert best nauw zonder dat het een traag spel wordt. Het leuke van het spel is dat je het steeds opnieuw kunt spelen met dan weer andere decks zodat er andere eigenschappen zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld niet gespeeld wordt met decks waarbij veel speler interactie is en dat je meer je eigen tableau aan het bouwen bent.

Dale of Merchants kaartspel

Ik noemde Dominion al. Ik vind Dale of Merchants echt leuker doordat je daar je kaarten ook weer kwijtraakt aan je markthal. Daarbij is het racen tegen je medespeler ook een interessant element. In het begin is het even wennen met de acties en de icoontjes ook doordat dit niet altijd even duidelijk is uitgelegd in het spelregelboekje. Wat wel fijn is aan het boekje is dat op de achterkant alle verschillende soorten dieren staan uitgelegd met daarbij hun specifieke eigenschappen en of ze de confrontatie aangaan of niet.

Dale of Merchants vind ik een beetje een onontdekte parel die ik graag in mijn kast heb staan en die je snel op tafel kunt hebben.

Spellenbunker Reviewer Hilbert

Deze review van Dale of Merchants is geschreven door Hilbert.
Lees alle reviews van Hilbert

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Dale of Merchants bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Dale of Merchants

Omschrijving van Dale of Merchants


Dale of Merchants komt uit de Dale of Merchants Spelfamilie. Dale of Merchants is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Dale of Merchants duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Dale of Merchants wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door HOT Games. Je koopt Dale of Merchants bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Dale of Merchants bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1604481608680", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000094968532","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Dale%20Of%20Merchants%20NL","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.