Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

150 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Jensen, Chad

Review van Dominant Species: Marine

"Domineer jij de wereld of word je geëlimineerd. "

— Rood met Witte Stippen

Dominant Species Marine is een strategisch spel voor 2 tot 4 spelers. Het is een spel voor ervaren spelers waar je 2 tot 3 uur zoet mee bent.

Gameplay

In Dominant species is het de bedoeling om met je diersoort dominant te worden en te overleven op aarde. Door andere diersoorten (“species”) uit te roeien en uit te breiden op nieuwe aardetegels scoor je punten en word je de meest dominante diersoort.

Bij het begin van het spel krijgt iedere speler een spelersbord, 3 ‘traitkaarten’ waarvan je er 1 kiest en 35 blokjes. Je krijgt ook een aantal pionnen afhankelijk van het aantal spelers.

Op het grote spelbord liggen aardetegels van verschillende types: Open Ocean, Sand Plain, Seagrass Meadow, Seamount, Coral Reef Kelp Forest en Land.  Van deze aardetegels kan je ook een Vent-tegel maken door een Geiser/Rook-tegel erop te plaatsen. Op je spelersbord staan een aantal elementen voor geprint. Op aardetegels die deze elementen bezitten kan jouw species overleven. De elementen zijn algen, wormen, plankton, sponzen, slakken en zonlicht. De gekozen traitkaart leg je op je spelersbord . Deze kaart levert je tijdens het spel bonussen op. Van de 35 species-blokjes gaan er 3 op de centrale riftegel (‘Reef’) en 1 op de foodchain van het spelbord. De overige leg je op je eigen spelbord (= ‘gene pool). Met de pionnen voer je de hoofdacties uit in het spel.

Als hoofdacties heb je ontzettend veel mogelijkheden. In je beurt plaats je een pion op het actiebord (action display) van het spelbord en voer je een actie uit. De volgende pion mag alleen in de actievelden rechts naast of in de acties onder de vorige pion geplaatst worden. Als je geen pion meer kan plaatsen of beslist te passen dan kies je de gratis actie ‘retrieve’.

Wanneer je aan de beurt bent kan je uit volgende acties kiezen.

 1. Abundance : Hier mag je één van de beschikbare elementen kiezen en op een aardetegel leggen.
 2. Autotrophs : Verwijder een element van een Vent-tegel gelijk aan een element uit de autotrophs-box. Of wissel een element van een vent-tegel met een element uit de box.
 3. Depletion : Verwijder een element van een aardetegel gelijk aan een element uit de depletion-box.
 4. Adaption : Kies een beschikbaar element en leg deze op je spelersbord. Je species kan nu in een omgeving met dit element ook overleven.
 5. Regression : Alle elementen in deze box moeten van je spelersbord verwijderd worden aan het einde van de ronde. Plaats hier een blokje om dit te vermijden.
 6. Speciation : Kies een element uit de box. Kies dan een gelijk element op het spelbord. Nu mag je een aangegeven aantal species-blokjes op de aangrenzende tegels leggen. Je species plant zich als het ware voort.
 7. Wanderlust : Kies een openliggende aardetegel van de stapel en plaats deze op het bord. Plaats hier ook een element op. Hier verdien je punten voor de geplaatste tegel + elke aangrenzende tegel van dezelfde soort. Alle spelers mogen nu species-blokjes van een aangrenzende tegel op de nieuwe tegel plaatsen.
 8. Tectonics : Selecteer een tegel op het spelbord en plaats er een vent-tegel op. Van alle species-blokjes die er op stonden, plaats je 1 terug. Als extra mag je 1 species-blokje van je gene pool of een geëlimineerde species-blokje terugplaatsen.  Je scoort ook punten voor de geplaatste vent-tegel en aangrenzende vent-tegels.
 9. Migration : Je species-blokjes mogen zoals aangegeven migreren naar aangrenzende tegels.
 10. Competition : Je kiest een tegel waar je een gevecht aangaat met een andere species. Zo verwijder je een aantal species-blokjes van de tegenstander. Deze blokjes worden naast het spel gelegd (geëlimineerde species).
 11. Evolution : Je kiest een tegel zoals aangegeven op het ‘evolution-track’. Met deze tegel worden punten gescoord. Als je op deze tegel de meeste species-blokjes hebt, moet je een evolutionkaart nemen en de actie onmiddellijk uitvoeren. Daarna leg je een nieuwe evolutionkaart op het grote spelbord. Staat op deze kaart een visgraat, dan gaan alle species-blokjes die op een tegel liggen waar ze niet kunnen overleven uit het spel.
 12. Domination : je kiest een element en telt het aantal aardetegels waar jouw species-blokjes op ligt met dat element. Dit getal vermenigvuldig je met het aantal elementen van die soort op jouw spelersbord. Heb je meer punten dan dit element aangeeft op de puntenlijn, dan krijg je de speciale witte pion van dat element. Met deze pion mag je wel boven een andere pion gaan staan en krijg je andere voordelen bij het uitvoeren van een actie.
 13. Retrieve : Als je geen pion meer kan zetten of je beslist te stoppen dan voer je de retrieve-actie uit. Je neemt dan al jouw pionnen terug en plaats je blokje op de foodchain naar rechts.

Wanneer alle spelers dit hebben gedaan ga je over naar de receed-actie om de volgende ronde te beginnen.

 1. Receed : Bij de Receed-actie worden alle elementen op het actiebord (action display) doorgeschoven of verwijderd. Er worden nieuwe elementen geplaatst waar nodig als ook nieuwe markers. De elementen die omringd zijn door exact 3 Vent-tegels worden verwijderd. Daarna begint de volgende ronde.

Het spel eindigt als de astroïde-kaart tevoorschijn komt bij de evolution-kaarten.  Je speelt dan deze ronde nog uit. Als alle spelers stoppen, voer je nog enkele acties uit. Alle species die niet kunnen overleven worden geëlimineerd, elke speler krijgt punten voor de speciale pion die hij/zij bezit. En iedere aardtegel wordt gescoord zoals aangegeven.

De speler met de meeste punten wint het spel en is dus dominant.

Conclusie

Dominant Species Marine, uitgegeven door GMT Games, is een prachtig spel. Alle materialen zijn van zeer goede kwaliteit. Het spelbord is zeer mooi gemaakt en indrukwekkend. De handleiding zit ook zeer goed in elkaar en de speluitleg is duidelijk. Op je eigen spelersbord staan alle acties ook nog eens kort beschreven zodat je niet constant de handleiding moet raadplegen.

Velen zullen zich misschien laten afschrikken door de lange duur van het spel maar het speelt zo vlot dat dit echt geen obstakel mag zijn. Je kan het spel ook inkorten door minder evolution-kaarten te gebruiken. Er zijn veel acties mogelijk, waardoor het in het begin wat zoeken is wat de acties allemaal inhouden. Maar eens je de acties begint te kennen, speelt het spel heel vlot.

Kortom, Dominant Species Marine is een echte aanrader voor wie houdt van tactiek en strategie. Het is een spel voor ervaren spelers die graag vooruit denken. Het bevat enorm veel interactie met de tegenspelers. Voor mij is Dominant Species Marine een Topper.

Deze review van Dominant Species: Marine is geschreven door Rood met Witte Stippen.
Lees alle reviews van Rood met Witte Stippen

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Een tactisch meesterspel. Durf jij het aan.."

— Rood met Witte Stippen

Koop Dominant Species: Marine bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Dominant Species: Marine

Omschrijving van Dominant Species: Marine


Dominant Species: Marine komt uit de Dominant Species Spelfamilie. Dominant Species: Marine is een Expertspel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Dominant Species: Marine duurt gemiddeld 150 minuten en scoort qua moeilijkheid 4 ster(ren) . Dominant Species: Marine staat in het Engels bekend onder de naam Dominant Species: Marine. Dominant Species: Marine is ontworpen door Chad Jensen en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door GMT Games, Phalanx Games & Udo Grebe Gamedesign. .

Koop Dominant Species: Marine bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Dominant Species Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Dominant Species Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.