Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid
Uitgever:

HABA

HABA
Ontwerper(s)

Schwer, Benjamin

Review van Dragondraft

"Eindelijk weer jaarmarkt! Toeschouwers uit alle delen van het land stromen naar de stad om zich te verwonderen over de bonte drukte. "

Spellenbunker Reviewer Hilbert

— Hilbert

Eindelijk weer jaarmarkt! Toeschouwers uit alle delen van het land stromen naar de stad om zich te verwonderen over de bonte drukte. Het absolute hoogtepunt: de drakenshows! Al vanaf de vroege ochtend staan de draken voor de stadstoren in de rij en wachten op hun beurt. De rode draken zijn bekwame vuurspuwers, de blauwe draken geweldige vliegeniers en de groene draken kunnen prachtige synchroon turnen.

Naast de draken zijn er enkele kobolden die als vrijwilliger helpen met de voorbereiding en het uitvoeren van de drakenshows. Zij weten van aanpakken en helpen overal – bij het opbouwen van de tribunes tot het assisteren bij de grote avondshows. Alle deelnemers staan in de startblokken. Jij bent op jouw beurt organisator van de drakenshows en dus verantwoordelijk voor de grote drakencasting. Wie kiest de grootste talenten uit? Enkel de perfecte combinatie garandeert de spectaculairste show en trekt de meeste toeschouwers aan.

Dragondraft door Hilbert

Spelverloop

Van tevoren is het spelbord klaargelegd en ligt er op elke open plek een kaart met een draak of een kobold. Aan de zijkant liggen alle stinkdistels, alle tribunes en alle specials (vuurwerk, snackbar, drakenstylist en souvenirwinkel). De jongste speler mag beginnen en die krijgt in dit geval een prachtig wollig schaap als startspeler. Het spel heeft 5 rondes en elke ronde bestaat uit 4 fases:

  • Aankomst van de draken
  • Draken werven
  • Podiumvoorbereiding
  • Avondshow

Dragondraft door Hilbert

  • In de eerste fase schud je alle draken- en koboldkaarten door elkaar en leg je op elk vrij veld een kaart. Begin aan de linkerkant en vul dan elke kolom.
  • In de tweede fase ga je de draken werven die je in je show gaat gebruiken. Om de beurt en met de klok mee ga je draken verzamelen tot aan een maximum van 9 kaarten in je hand. Voor elke kaart die je in een rij overslaat moet je een stinkdistel ook op hand nemen maar deze tellen ook mee voor je handlimiet. Als je de handlimiet overschrijdt, moet je passen en wordt je voor de rest van de fase overgeslagen. Pas je als eerste, heb je wel de volgende ronde het schaap en ben je startspeler. Fase 2 eindigt als alle spelers hun handlimiet hebben bereikt.
  • In de derde fase ga je het podium voorbereiden. Je gaat dan je kobolden gebruiken om tribunes te bouwen en specials te kopen maar in elke ronde mag je van beiden er maximaal 1 kopen. Tribunes leveren je eenmalig toeschouwers op. Specials leveren je voor de rest van het spel in elke ronde een bepaalde bonus op. Zo levert vuurwerk je bij elke show 1 toeschouwer op, de drakenstylist geeft je per verschillende drakenkleuren in je hand 1 punt, de snackbar verhoogt je handlimiet met 1 en de souvenirwinkel geeft je 1 toeschouwer per stinkdistel in je hand.
  • In de vierde fase gaat de show opgevoerd worden en ga je tellen hoeveel toeschouwers je met je show trekt. Dit is weer afhankelijk van de verschillende draken. Rode draken leveren 4 toeschouwers per draak op als je er minimaal 3 van hebt liggen. Paarse draken leveren 3 toeschouwers per draak op als je er minimaal 2 van hebt liggen. Blauwe draken leveren 2 toeschouwers op als je er minimaal 2 van hebt liggen. Groene draken werken net anders voor 1 draak 1 toeschouwer, voor 2 draken 3 toeschouwers en zo loopt dit verder op. Elke gele draak is 1 toeschouwer maar als je de meeste gele draken hebt, krijg je er 5 bij. Je verzet je toeschouwersmarkeerder over het spoor. Daarna leg je alle kaarten in je hand af met uitzondering van niet gebruikte koboldkaarten; die mag je meenemen naar de volgende ronde maar tellen wel mee in de handlimiet.

Na vijf rondes tel je wie de meeste toeschouwers heeft getrokken met zijn shows en die persoon is de winnaar!

Dragondraft door Hilbert

Conclusie

Dragondraft is een leuk tussendoortje. Het is een echt set collection spel. Het komt van Haba en is gemaakt door Benjamin Schwer. Het is voor 2-4 spelers, duurt ongeveer 30 minuten en is speelbaar vanaf 8 jaar. Het is ook echt wel gericht op jongere spelers in de illustraties en de componenten.

Het spel is goed uitgevoerd en met name de grote houten stukken zien er leuk uit. Het spelen is nog best lastig want neem je de gok om die kaart nog niet te pakken en hem ‘goedkoper’ in de volgende beurt te pakken. Uiteindelijk gaat die handlimiet natuurlijk ook tellen! Ik speelde het spel met 2 spelers en ik denk dat het met meer spelers nog beter tot zijn recht komt. Over een paar weken heb ik een weekend met veel jongere neven en nichten en daar gaat dit spel zeker ook met hen geprobeerd worden.

Minpuntje is dat het spel in een veel te grote doos komt waardoor er weer een joekel in de kast bij moet. Maar het is een leuk spelletje dat het met kinderen prima doet. Het is alleen niet te hopen dat ze bij de volgende plaatselijke braderie ook naar een drakenshow willen want dan wordt het wel een grote teleurstelling voor ze!

Spellenbunker Reviewer Hilbert

Deze review van Dragondraft is geschreven door Hilbert.
Lees alle reviews van Hilbert

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Het is alleen niet te hopen dat ze bij de volgende plaatselijke braderie ook naar een drakenshow willen want dan wordt het wel een grote teleurstelling voor ze!"

Spellenbunker Reviewer Hilbert

— Hilbert

Koop Dragondraft bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Dragondraft


Dragondraft is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Dragondraft duurt gemiddeld 60 minuten . Dragondraft staat in het Engels bekend onder de naam Dragondraft. Dragondraft is ontworpen door Benjamin Schwer en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door HABA. .

Koop Dragondraft bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1671092892258", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000019602871","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Haba%20-%20Haba%20Strategiespel%20Dragondraft","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.