Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-7 spelers

Leeftijd

Vanaf 7 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Uesugi, Masato

Review van Durian

"De manager wordt hoe dan ook boos, maar op wie?"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

— Mat

Heb je wel eens voor een baas gewerkt waarbij je het nooit goed genoeg kon doen? Nee? Dan is het nu je kans, want dat heb je toch altijd al eens willen doen?! Alle gekheid op een banaan, in de fruitwinkel waar jij werkt mag de baas dan vreselijk zijn, maar de gezelligheid met je collega’s compenseert dat ruimschoots. Hopelijk kan je daar nog van genieten als je niet ontslagen wordt.

Durian is een deductiespel ontworpen door Masato Uesugi en wordt in het Engels uitgegeven door Oink Games. Vanaf ongeveer 7 jaar kun je het meespelen. Één potje duurt ongeveer 20 minuten en je kunt het spelen met 2-7 spelers. Altijd fijn om wat spelletjes te hebben die je met een wat grotere groep kunt spelen, toch? Niet alleen daarom, het is ook gewoon super leuk om te doen! 😀 

Doel van het spel

Je doel is de baas zo min mogelijk boos op je te laten worden, niet opvallen dus. Helaas is dat nog niet zo simpel, want die aap van een baas 🦍 is niet tevreden te stellen. Iedere keer dat de baas zijn aandacht op jou richt, omdat hij vindt dat je het weer eens hebt verprutst, krijg je ‘boze manager punten’, alsof je punten krijgt op je rijbewijs als beginnend bestuurder. Je moet er dus voor zorgen dat je zo min mogelijk punten krijgt. 

Durian / Oink Games / Mat / deductieVerloop van het spel

De manager heeft een grote broer Mitch, een broertje Murphy en een zusje Hanna (op kaartjes) en deze worden samen met de fruitkaarten geschud en vormen samen één stapel. Iedere speler krijgt een kaarthouder, en plaatst daar één kaart in van de stapel. De spelers mogen hun eigen kaart niet zien, alleen die van de andere spelers. Er wordt tijdens dit spel dus ook niet gecommuniceerd over wat er op de kaartjes staat. 

De kaarten van de spelers samen vormen de fruitvoorraad. Naast de trekstapel en de fruitvoorraad voor deze ronde zijn er nog boze manager fiches en een handbelletje. De speler die als laatste fruit heeft gegeten, begint. 

Durian / Oink Games / Mat / deductie
De gorilla-collega’s, de fruitvoorraad en je steeds-bozer-wordende baas

Als je aan de beurt bent heb je twee opties.

  • Een bestelling aannemen. Trek een kaart van de stapel. De kaart moet je onder het bestellingenbordje leggen. Het bestellingenbordje heeft twee kanten, de rechterkant voor de bestelling die je aanneemt, en de linkerkant voor de bestelling je die niet aanneemt. Elke fruitkaart heeft ook twee kanten met fruit, bijvoorbeeld links 2 trossen druiven en rechts 3 bananen. Jij kiest welke van de twee bestellingen je aanneemt, door hoe jij het kaartje neerlegt. 

Is het een kaart met een gorilla 🦍 (één van de broertjes of het zusje van de manager) erop, dan moet je één van de fruitkaarten onder het bestellingenbordje omdraaien en de gorillakaart ernaast leggen. 

  • Manager roepen. Als de manager wordt geroepen wordt de fruitvoorraad bekeken en vergeleken met de geplaatste bestellingen. De manager wordt hoe dan ook boos, maar op wie? Als het bestelde fruit minder of gelijk is aan de fruitvoorraad wordt hij boos op de medewerker die hem voor niets heeft geroepen. Als het bestelde fruit meer is dan de fruitvoorraad wordt hij boos op je collega die als laatst een bestelling heeft aangenomen.

Houdt bij het vergelijken van de fruitvoorraad met de bestellingen wel rekening met de broers en het zusje van de manager. Bij het bekijken van de fruitvoorraad blijkt of iemand één van de gorilla’s 🦍 in het magazijn had zitten, in z’n kaarthouder dus. 

  • Grote broer Mitch. Mitch heeft altijd honger, dus annuleert alle grote bestellingen van 3 stuks fruit, want die eet hij liever zelf op. 
  • Broertje Murphy. Murphy is aan het puberen, en doet dus niets, helemaal niets. Hij zorgt er alleen maar voor dat er minder fruitvoorraad is, want hij zit nou eenmaal in je kaarthouder. 
  • Zusje Hanna. Hanna is dol op bananen. 🍌 Ze heeft alle bestellingen met bananen geannuleerd, want die houdt ze voor zichzelf. 

Als de manager is geweest is het tijd voor een nieuwe ronde. Alle kaarten worden weer geschud, inclusief die van de fruitvoorraad. Iedere speler krijgt een nieuwe kaart voor in z’n kaarthouder. De speler die deze ronde begint, is de speler links van degene die de manager boos had gemaakt.

Durian / Oink Games / Mat / deductie
Je collega’s: gorilla-broertjes en zusje

Einde van het spel

Als een speler 7 of meer ‘boze manager punten’ heeft eindigt het spel. De speler met de minste punten heeft het spel gewonnen. 

Eindconclusie

Durian is net als ieder ander spelletje van Oink Games heel compact. Makkelijk mee te nemen tussen de overvolle achterbak, je logeertas of gewoon voor thuis. Het is niet moeilijk, maar wel heel grappig. Je strijdt tegen elkaar, maar tegelijkertijd heb je elkaar ook nodig om het zolang mogelijk uit te houden. Het doet denken aan Beyond Baker Street, dat werkt met hetzelfde systeem, je mag je eigen kaart niet zien, wel die van je tegenstanders en er wordt niet over de inhoud van de kaarten gepraat. Met de informatie op de kaarten van je tegenstanders, en op basis van hun acties, probeer jij te achterhalen wat de beste actie voor jou zou zijn. Je kunt Durian met z’n zevenen spelen, dus handig om te hebben op een spelletjesavond met vrienden. Een leuke starter voor met z’n allen, voordat het tijd is voor de complexere spellen.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

Deze review van Durian is geschreven door Mat.
Lees alle reviews van Mat

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Hanna is dol op bananen. Ze heeft alle bestellingen met bananen geannuleerd, want die houdt ze voor zichzelf "

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

— Mat

Koop Durian bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Durian


Durian is een Familiespel dat door 2-7 spelers gespeeld kan worden vanaf 7 jaar. Een spelletje Durian duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Durian staat in het Engels bekend onder de naam Durian. Durian is ontworpen door Masato Uesugi en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Oink Games. .

Koop Durian bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.