Unboxing Video
Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Rodiek, Grant

Review van Fort

“Mario, kom je buiten spelen.” Tsjonge, wat is het al weer lang geleden dat mijn vriendjes aan de deur stonden om mij op te halen om lekker buiten te spelen. Maar in Fort ben jij weer een kind, en bouw je je eigen (hoe kan het ook anders!?) fort.

Speelgoed en af en toe wat lekkers, meer had je niet nodig toch? Zo ook in Fort. Speelgoed en Pizza zijn de elementen die je nodig hebt om je eigen fort te bouwen. En natuurlijk een paar leuke vriendjes en vriendinnetjes. Maar let wel op, want voor je het weten pakken de andere kinderen jouw vriendjes van je af!

spel Fort

Speelgoed en pizza

Speelgoed en pizza zijn heel belangrijk. Want met die middelen kun je betalen om het niveau van je fort te verbeteren. Je spaart deze middelen op je eigen speelbord, maar je hebt hier maar beperkt de ruimte voor. Gelukkig heb je een rugzak waar je in de loop van het spel steeds meer extra opbergruimte in hebt.

 

Deckbuilder

Fort is een deckbuilder, een principe dat misschien nog wel het bekendst is uit de Dominion serie. Je hebt een stapel kaarten ( je deck) en die e stapel kaarten gebruik je het hele spel. Je kiest kaarten, speelt ze en ze belanden op je aflegstapel. Is je trekstapel leeg dan schud je je aflegstapel en dan vormt die je nieuwe trekstapel. Je recycelt dus als het ware steeds je eigen kaarten krijgt ze steeds weer terug in hand.

In de loop van het spel verzamel je ook nieuwe kaarten voor in je ‘deck’, en je kunt ze ook weer kwijtraken. 2 kaarten kun je nooit kwijtraken, dit zijn je beste vriendjes, en blijven je altijd trouw. Hoe dit precies werkt? Ik leg in het kort de speelbeurt uit:

spel Fort

Cleanup – Voor je eigen speelbord bevindt zich de ‘yard’. Kaarten die hier nog liggen van je vorige ronde verplaats je aan het begin van je beurt naar de aflegstapel.

Play – Kies een van de kaarten uit je hand en speel deze kaart. Op deze kaart staan (meestal) 2 acties. De eerste actie is publiek, die kunnen je medespelers dus ook spelen (maar dan moeten ze we een kaart met het juiste symbool kunnen afleggen). De 2e actie is alleen voor jou. Je mag allebei de acties spelen of maar 1, en je mag ook nog kiezen in welke volgorde je ze speelt.

Sommige kaarten die je speelt kun je verbeteren door er extra kaarten met het juiste symbool aan toe te voegen. Acties kunnen bijvoorbeeld zijn: pizza of speelgoed ontvangen, je fort verbeteren, items naar je rugzak verplaatsen, punten scoren of kaarten vernietigen.

Recruit – tijd om nieuwe vriendjes te maken. Je kiest een nieuwe kaart. Deze kan komen uit de ‘yard’ van een van je medespelers, uit de 3 open kaarten in het ‘park’ of van de trekstapel naast het Park. Deze kaart voeg je toe aan je aflegstapel.

spel Fort

Discard – heb je nu nog kaarten (vrienden) over in je hand die je dus nog niet hebt gebruikt? Die leg je allemaal neer in je ‘yard’. Je medespelers hebben dus de kans om deze vriendjes van je af te pakken in hun recruit-fase.

Draw – pak nu 5 nieuwe kaarten van je trekstapel waarmee je de komende ronde gaat spelen.

In de loop van jet spel kun je bij het opwaarderen van je fort nog een aantal speciale kaarten verzamelen met regels die jou een voordeel opleveren tijdens het spel of met de eindtelling. En ohja, je hebt ook nog de ‘lookout’, hier kun je met bepaalde acties vriendjes neerzetten die tellen als extra kaarten in je hand, superhandig!

spel Fort

Wie heeft de grootste?

Heeft iemand niveau 5 behaalt met zijn fort of 25 punten op het scorespoor, of zijn de kaarten in het Park bijna op, dan maken we de ronde af zodat iedereen even veel speelbeurten heeft gehad. Daarna tellen we alle punten op en roepen we de winnaar uit. Wie heeft het mooiste fort gebouwd?

Conclusie

Een heerlijke deckbuilder met een super origineel thema en een hele leuke twist (het afpakken van je vriendjes in de ‘yard’).  En ook het ‘nadoen’ van de actieve speler is een heel leuk element. Dit zorgt er regelmatig voor dat je hele lastige afwegingen moet maken welke kaarten je speelt, want je hebt die ene actie eigenlijk hard nodig maar je gunt hem natuurlijk niet ook aan je tegenspelers.

spel Fort

Het pikken van elkaars vriendjes kan heel irritant zijn, maar hetzelfde kun je natuurlijk ook gewoon weer terugdoen bij de andere ‘kinderen’, net zoals het vroeger ging. Ik had al hele goede verhalen gehoord en gelezen over dit spel, en terecht, het is gewoon een erg leuk spel. Deze krijgt zeker een plekje in onze spellenkast.

Fort is een Engelstalig spel, uitgegeven door Leder Games en ontworpen door Grant Rodiek.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Fort is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Fort bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Fort

Omschrijving van Fort


Fort is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Fort duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Fort is ontworpen door Grant Rodiek en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Leder Games. Je koopt Fort bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Fort bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Fort.

Axis & Allies: War at Sea spel doos box Spellenbunker.nl

Axis & Allies: War at Sea

Wingspan - Oceanië Bordspel Uitbreiding

Wingspan – Oceanië

Review door Sil & Laura Uitbreiding
Chronicles_of_Crime 1900 Bordspel 999 (ames

Chronicles of Crime: 1900

Review door Sam
Massive Darkness 2: Hellscape spel doos box Spellenbunker.nl

Massive Darkness 2: Hellscape

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.