Details

Moeilijkheid

Uitgever:

Game Brewer

Game Brewer
Taal

Nederlands

Ontwerper(s)

Steding, Andreas

Review van Gúgóng – Pànjūn

Uitbreiding

Het is 1571. Een jaar geleden hebben we de Verboden Stad leren kennen als Gùgōng. Maar er is in dat jaar veel veranderd. De Keizer begon zo veelbelovend als leider, maar ondertussen geniet hij vooral van het gezelschap van zijn Hofdames in zijn buitenverblijf, het Zomerpaleis.

In Pànjūn, de uitbreiding op het spel Gùgōng door Game Brewer, gaat het nog steeds om steekpenningen in de vorm van het ruilen van geschenken. En nu je weet wat het lievelingsgeschenk van de Keizer is maak je daar natuurlijk gebruik van want dat levert jou weer extra voordeel op.

Gúgóng Pànjūn Bordspel Uitbreiding Game Brewer China

Maar pas op, want in Pànjūn moet je nog steeds een audiëntie bij de Keizer bemachtigen. En dit is in een jaar tijd een stuk lastiger geworden want het kan nu ook gebeuren dat jouw gezant stappen achteruit moet zetten op de trappen van het paleis. En zelfs het bereiken van het paleis biedt geen zekerheid meer, je kan weer teruggezet worden naar de trappen buiten het paleis waardoor een ander jouw mooie positie inpikt.

Maar er zijn nog meer complicaties. De boeren voelen zich onder druk gezet door de vele projecten waaraan ze moeten meewerken, en voor je het weet breekt er een boerenopstand los.

4 MODULES

Deze uitbreiding op Gùgōng bestaat uit 4 modules. Deze kun je allemaal tegelijk aan het basisspel toevoegen, of je kiest ervoor om er met één of enkelen te spelen. Ik zal hieronder de 4 uitbreidingen uitleggen.

1 – HET KEIZERLIJK ZOMERPALEIS

Deze module bestaat uit een extra speelbordje van het zomerpaleis, extra decreten, geschenkkaarten en reisfiches. Op de kades langs de vijvers van het zomerpaleis kun je ook in het bezit komen van extra (neutrale) dienaren of Jade. Je kunt hier tijdelijk in het bezit komen van een hofdame waarmee je eenmalig een actie 2x kan spelen. Ook kun je hier ontdekken wat het lievelingsgeschenk van de Keizer is.

Gúgóng Pànjūn Bordspel Uitbreiding Game Brewer China

2 – DE BOERENOPSTAND

Behalve biedfiches & boerenopstandfiches bestaat deze module uit een extra speelbord, decreten, geschenkkaarten en reisfiches.

Het boerenopstandspoor vertelt je hoe de verhoudingen tussen het boerenvolk en de heersers is. De situatie kan verslechteren door bijvoorbeeld een geschenkkaart met exotisch fruit te spelen, terwijl de boeren hun eigen lokale landbouwgoederen niet aan de man krijgen!

Gúgóng Pànjūn Bordspel Uitbreiding Game Brewer China

Als de maat bij de boeren vol is dan volgt er een boerenopstand. En of de boeren nu slagen in hun opstand of niet, er is altijd maar één speler die hier door slim te spelen (of simpelweg geluk) van profiteert. Het kan voor de overige spelers zelfs betekenen dat ze een stap terug moeten op het paleisspoor.

3 – DE TRAPPEN VAN HET PALEIS

Deze module bestaat uit 10 trappen, waarvan je er in ieder spel willekeurig 2 gebruikt. En deze trappen zorgen ervoor dat het een heel stuk lastiger is geworden om het paleis te bereiken. Maar aan de andere kant kunnen bepaalde treden van de trap je ook weer leuke voordeeltjes opleveren.

Gúgóng Pànjūn Bordspel Uitbreiding Game Brewer China

Aan het begin van het spel kies je via welke trap jouw dienaar naar het paleis opklimt. En op die trap blijf je de rest van het spel. Sommige treden vereisen bepaalde voorwaarden om verder te mogen klimmen. Bepaalde treden leveren in de ochtendfase een bonus op óf zorgen er juist voor dat je moet betalen.

4 – EXTRA DECRETEN & NIEUWE GESCHENKKAARTEN

Deze module vormt eigenlijk de basis van Pànjūn. Naast 2 nieuwe reisfiches bevat het 6 decreten, waaronder niveau 4 decreten(alleen te gebruiken met de andere uitbreidingen). Tussen de 6 nieuwe geschenkkaarten zit nu ook een waarde 0 & een waarde 10 kaart.

Gúgóng Pànjūn Bordspel Uitbreiding Game Brewer China

CONCLUSIE

Was je al fan van het bordspel Gùgōng dan is deze uitbreiding een absolute must-have. En was je nog nét niet helemaal overtuigd van het basisspel dan is de kans groot dat je na het spelen van deze uitbreiding wel enthousiast bent! De interactie is toegenomen, je bent in Pànjūn veel meer met andere spelers bezig dan in het basisspel. Een boerenopstand kan bijvoorbeeld voor jou nadelig zijn maar voor je medespelers voordelig, of juist andersom.

Ik heb lang uitgekeken naar deze uitbreiding, en dat is gelukkig niet voor niets geweest. De uitbreiding voegt heel veel leuke elementen toe aan Gùgōng die het spel ook echt beter maken. Het maakt dit spel nog veel leuker en uitdagender dan het al was. Waar het in het basisspel niet zo heel moeilijk was om de audiëntie te bemachtigen is dat nu veel lastiger geworden, en als je de audiëntie eenmaal hebt moet je hem ook nog eens vast zien te houden.

Pànjūn duurt ongeveer 100 minuten, je speelt het met 1-5 spelers vanaf 12 jaar.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Gúgóng – Pànjūn is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Omschrijving van Gúgóng – Pànjūn


Gúgóng – Pànjūn is een uitbreiding op Gúgóng. Gúgóng – Pànjūn is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Gúgóng – Pànjūn duurt gemiddeld 100 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 sterren . Gúgóng – Pànjūn is ontworpen door Andreas Steding en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Game Brewer. .

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

100 minuten

Gúgóng – Pànjūn is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Gúgóng – Pànjūn te kunnen spelen

Foto Bordspel Gugong

Gúgóng

Review door Das

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Gúgóng – Pànjūn.

Foto Bordspel in de Voetsporen van Marco Polo

Marco Polo – In de Voetsporen van Marco Polo

Binnenkort review

Raja's van de Ganges Bordspel

Raja’s van de Ganges

Altiplano Bordspel

Altiplano

Gloomhaven - Forgotten Circles Bordspel Uitbreiding

Gloomhaven – Forgotten Circles

Uitbreiding

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.