Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

75 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games
Ontwerper(s)

Dorn, Rüdiger

Review van Istanbul Big Box

Kijken, kijken niet kopen…..met die instelling ga je het niet redden in het spelletje Istanbul. En we raden je aan het spel te kopen want dit is een instant klassieker, en in deze Big Box zijn allebei de uitbreidingen op Istanbul inbegrepen.

Je bevind je in het oude Istanbul (of Istanboel of Constantinopel of Byzantion) een wereldstad en een knooppunt van beschavingen. Een drukte van belang, allemaal straatjes en steegjes. De één leid naar de grote bazaar, de ander naar een karavaanserai (een soort overnachtingsplek voor karavanen) en als je weer ergens een hoek omgaat sta je voor het paleis van de sultan. Je verzamelt je handel op je handkar en stuurt je assistenten voor meer handel, want je wilt handeldrijven. Handel en geld geven je prachtige robijnen die liggen te fonkelen op de verschillende hoeken van het spelbord en het is de bedoeling als eerste een aantal robijnen te bezitten want dan win je het spel.

Istanbul Big Box Bordspel White Goblin Games

Stuur je je assistenten weg voor goederen of ga je voor geld of voor allebei? Waag je een gokje in het theehuis of ligt deze net iets te ver weg van waar je nu bent, en waar is die ene assistent gebleven. Als je even niet goed oplet of je wordt ergens opgehouden of je neemt een verkeerde route of je bent een assistent kwijt dan kaapt iemand anders de goederen of priveleges onder je neus weg.

Je hebt veel te doen in dit spel wat zich afspeelt in Istanbul (of Istanboel of Byzantion of Constantinopel ) en dat is leuk. Je speelt het spel met 2 personen of meer met een maximum van 5. Het neemt even wat tijd om de regels van het spel door te nemen (wat kan je op verschillende plaatsten doen en hoe) maar het spelen van het spel zelf is niet al te moeilijk . Er is een geluksfactor maar deze is klein en zelfs naar je hand te zetten als je daar de benodigde tegels voor hebt.

Istanbul Big Box Bordspel White Goblin Games

Het spel is verzonnen door Rüdiger Dorn en Andreas Resch en Hans-Georg Schneider maakten de illustraties. Uitgeven in 2014 en in het Nederlands uitgegeven door White Goblin Games heeft het in de tussentijd aardig wat prijzen gekregen. Snel daarna kwamen 2 uitbreidingen: Mokka en Smeergeld & Brieven en Zegels.

Mokka en Smeergeld

Istanbul Big Box Bordspel White Goblin Games

Bij Mokka en Smeergeld bevind je je weer in Istanbul ( of Istanboel of Constantinopel of Byzantion) maar zijn er 4 nieuwe locaties te bezoeken, te weten, de koffiebranderij, de herberg, het koffiehuis en het gildehuis . Het geeft meer keuzes en mogelijkheden in je beurt en je kan wat meer je tegenstanders dwars zitten. Daarnaast leer je dat smeergeld wonderen kan doen. Als je het basisspel goed onder de knie hebt kan je weer een nieuwe tactiek gaan verzinnen om met de nieuwe locaties zo snel mogelijk je robijnen te vergaren. Een groter bord maar hetzelfde spelmechanisme, handenwrijvend gaan we de nieuwe uitdaging aan.

Brieven en Zegels

Istanbul Big Box Bordspel White Goblin Games

Bij Brieven en Zegels wordt Istanbul ( of Istanboel of Constantinopel of Byzantion) nog uitgebreider. Je hebt je assistenten toch rondlopen waarom kunnen ze dan ook niet wat brieven bezorgen, ja toch. Een kiosk, een ambassade en een handlanger erbij. Met de 5 nieuwe locaties krijgt het spel nog meer mogelijkheden terwijl ook hier weer het basis principe hetzelfde blijft. Vind de beste route, diegene die het meeste opbrengt en het snelst is en dat is waardoor het met deze uitbreiding weer als een geweldige uitdaging voelt.

Conclusie

De uitbreidingen maken de box echt een Big Box letterlijk en figuurlijk en zorgen ervoor dat het spel niet snel zal vervelen. Het materiaal is stevig en van hoge kwaliteit. De illustraties zorgen voor de juiste sfeer en als je nog een geurkaars kaneel en sterke bak koffie erbij zet maak je het plaatje compleet en waan je je een echte Turkse handelaar struinend door de straten en pleinen van Istanbul( of Istanboel of Constantinopel of Byzantion, zie de Four Lads met het liedje “Istanbul (Not Constantinople)” )

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Team Arlin

Deze review van Istanbul Big Box is geschreven door Team Arlin.
Lees alle reviews van Team Arlin

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Istanbul Big Box bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Istanbul Big Box

Omschrijving van Istanbul Big Box


Istanbul Big Box komt uit de Istanbul Spelfamilie. Istanbul Big Box is een Strategiespel dat door 2-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Istanbul Big Box duurt gemiddeld 75 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Istanbul Big Box is ontworpen door Rüdiger Dorn en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. Je koopt Istanbul Big Box bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Istanbul Big Box bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.