Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:
Ontwerper(s)

Garfield, Richard

Review van King of Tokyo

"Aan de behoefte om als monster lekker alles kort en klein te slaan is invulling gegeven in het bordspel King of Tokyo"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Ken je de zwart/wit beelden van de eerste Godzilla film uit 1954? Dat was gewoon een speelgoedpop die door de stad huppelde. Intussen zijn er al vele versies gemaakt. Zeker de laatste jaren zijn monsterfilms erg populair…King Kong🐵, Godzilla🦖, Jurassic Park+World🦕 en Pacific Rim🤖 om maar een paar voorbeelden te noemen. Grote monsters en robots die vreemd genoeg altijd midden in een grote stad hun battles uitvechten. 

Aan de behoefte om als monster lekker alles kort en klein te slaan is invulling gegeven in het bordspel King of Tokyo. En welke stad is nu een beter podium om het tegen elkaar op te nemen dan Tokyo, de thuishaven van Godzilla zelf.

King of Tokyo

King of Tokyo is een echt familiespel. Je kunt het spelen met 2-6 spelers. Onze ervaring is dat je dit spel met minimaal 3/4 spelers moet spelen om het echt leuk te maken, en met 5/6 spelers haal je er het maximale uit. Een spel duurt gemiddeld 30 minuten. Al te spelen vanaf 8 jaar, tenminste volgens de uitgever😉

Wie is de uitgever eigenlijk? Dat is iello Games, ook wel bekend van Schotten Totten en The Crew. De bedenker is Richard Garfield. Er is ook een tweede spel uitgebracht nadat bleek dat King of Tokyo goed viel bij het grote publiek. Het tweede spel heet niet geheel verrassend: King of New York. Daar is inmiddels ook weer een uitbreiding op gekomen. 

Doel van het spel

Het doel is heel eenvoudig…schakel alle andere monsters uit en blijf als enige over. Als je dat lukt ben jij de nieuwe King of Tokyo.

Je kunt op twee manieren winnen. Of je bent de eerste die 20 overwinningspunten verdient heeft, of je hebt alle levenspunten van je tegenstanders laten verdampen. Beide punten worden trouwens handig bijgehouden op de draaischijven van het monster waarmee je speelt.

King of Tokyo
Op de draaischijven kun je makkelijk je punten bijhouden

Dobbel je acties bij elkaar

De opzet van dit spel is super makkelijk. In het midden ligt het bord van Tokyo. Daaromheen de monsters, een stapel krachtkaarten, dobbelstenen en een berg energieblokjes. Meer niet, goed te overzien dus, ook voor de jonge spelers.

King of Tokyo
Spelers zullen continue Tokyo veroveren en ook weer verlaten

De basis van dit spel is grotendeels geluk…waarom? Omdat veel van wat er gebeurt bepaalt wordt door dobbelstenen. Dat zie je trouwens bij veel familiespellen terugkomen en is daarom ook niet per se vervelend. 

Hoe ziet een beurt eruit? Een beurt bestaat uit 5 fasen.

1 – Gooien met de dobbelstenen  Nog niet gezegd maar het zijn flink grotere en zwaardere dobbelstenen dan normaal. Zwart met gifgroene cijfers/symbolen. Wij vinden het wel leuk, even weer wat anders dan die standaard witte blokjes met zwarte stippen. Je mag drie keer gooien om een mooie combi van acties bij elkaar te krijgen. Werkt op het Yathzee principe, houd appartement wat je wilt houden en ga verder met de rest.

2 – Dobbelstenen inzetten  Zet de dobbelstenen in hoe je wilt en in welke volgorde. Er zijn verschillende mogelijkheden en hoe vaker je een cijfer/symbool hebt gegooid, des te vaker kun je die actie inzetten in je beurt.

Dit zijn de opties…

1️⃣2️⃣3️⃣ Als je drie dezelfde getallen hebt krijg je dat in punten uitgekeerd + één punt voor elk zelfde getal dat daar nog bij komt.

🖐🏽 Hiermee ga je andere aanvallen. Met elke klauw kun je bij anderen een levenspunt afsnoepen.

⚡️ Energie, hiermee mag je een energieblokje pakken en kun je krachtkaarten mee kopen.

💚 Hiermee geneest je monster weer, kortom levenspunten erbij.

King of Tokyo
De dobbelstenen zijn monsterlijk groot en zwaar…en lekker fel!

3 – Tokyo veroveren  Als er niemand in Tokyo staat moet jij de stad veroveren door erin te gaan staan. Je kunt er pas weer uit als je levenspunten verliest door een aanval.

4 – Krachtkaarten kopen  Heb je genoeg energieblokjes? Koop een mooie krachtkaart. Deze zijn er in diverse varianten, even goed lezen.

King of Tokyo
Keuze genoeg qua krachtkaarten. Sommige mag je houden en anderen kun je maar één keer inzetten

5 – Einde beurt  Sommige krachtkaarten worden nu actief. Daarna is je beurt ECHT voorbij. 

Grrrrrrrrrr

Ja inderdaad, het hele spel draait maar om één ding, laat zien dat jij het hardst kan brullen en het sterkste bent. Je kunt pas op adem komen als de rest knock-out is. 

King of Tokyo
De zes monsters waar je mee kunt spelen

Er zit toch ook een stukje tactiek in. Zorg dat je op het juiste moment Tokyo veroverd of er juist in blijft staan. Maar gok je verkeerd dan krijg je de volle laag. 

Onze mening over King of Tokyo

Dit is echt een spel waar je lekker je verstand op nul kan zetten. Geen moeilijke regels of veel onderdelen. Je moet wel een beetje van het monster genre houden om leuk mee te kunnen doen. 

Het materiaal is goed stevig en dat moet ook wel want je verplaatst je monster elke keer. De beurten gaan lekker vlot. Klein nadeel is dat spelers echt geëlimineerd worden. Ben je verslagen dan lig je eruit en kun je niet meer meedoen. 

En dan is er natuurlijk het gelukselement. Dit vinden wij in dit spel helemaal niet erg maar als je daar zelf niet zo van houd dan moet je dit spel misschien overslaan. Maar als je zin hebt in een leuk vlot spel waarin je jezelf eindelijk als een monster mag gedragen dan is King of Tokyo een goede optie voor je.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van King of Tokyo is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop King of Tokyo bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over King of Tokyo

Omschrijving van King of Tokyo


King of Tokyo komt uit de King of Tokyo Spelfamilie. King of Tokyo is een Familiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje King of Tokyo duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . King of Tokyo is ontworpen door Richard Garfield en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Iello. Je koopt King of Tokyo bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. King of Tokyo is winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2013 – Familieprijs Winnaar, Golden Geek Awards 2012 – Winnaars. King of Tokyo is genomineerd voor de Gouden Ludo 2012 – Nominaties.

Koop King of Tokyo bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op King of Tokyo

Deze spellen kun je samen met King of Tokyo spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.