Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

15 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Geronimo Games

Geronimo Games
Ontwerper(s)

Cathala, Bruno

Review van Kingdomino Origins

"Nadat je de basisvariant onder de knie hebt zitten er in het spel nog 2 uitbreidingen!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Jonathan

— Jonathan

Kingdomino Origins is ontwikkeld door Bruno Cathala, vormgegeven door Cyril Bouquet en wordt uitgegeven door Geronimo Games. Het is een leuk en vlot gezelschapsspel dat de basisregels van domino gebruikt maar door enkele creatieve toevoegingen een compleet nieuw spel vormt.

In Kingdomino Origins ga je een nederzetting maken om je basiskamp heen. De tegels die je aanlegt hebben verschillende landschappen (zand, gras, zee en jungle) en een nieuwe tegel die je aanlegt moet aansluiten bij de eerder gelegde tegels. Gras moet bij gras, zand bij zand en zo door. Alle ondergronden mogen aansluiten aan je basiskamp. De uitzondering is de vulkaan, maar daar later meer over.

Kingdomino Origins

Ook moet je weten dat je aan het eind van het spel bonuspunten krijgt als je basiskamp (je starttegel) in het midden van je landschap ligt. Daarnaast krijg je ook nog eens punten als je landschap een perfect vierkant is.

Start

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 2 poppetjes, een basistegel en een tent die op je basistegel komt (de uitleg in de review is op basis van 4 spelers).Je legt 2 rijen van 4 gesloten tegels neer. Sorteer ze beide van hoog naar laag. Bepaal nu een startvolgorde.Draai één rij open. Speler 1 mag nu als eerste een tegel kiezen en zet één van zijn poppetjes daar op.Nadat alle spelers gekozen hebben draai je de 2e rij tegels open.

Kingdomino Origins - versie
Opengelegde tegels + scoreblok

De speler die de tegel met de laagste waarde heeft gekozen mag deze als eerste pakken. Ook mag hij nu als eerste kiezen uit de 2e rij tegels. Het heeft dus een voordeel op een tegel met lage waarde te kiezen, je hebt de ronde erna de eerste keus! Speler 2 pakt nu zijn kaart en legt die aan. Met zijn 2e poppetje kiest hij uit de de 2e rij een tegel naar keuze. Daarna volgen speler 3 en 4. Nadat iedereen ook zijn 2e tegel heeft gepakt en heeft aangelegd herhaal je deze stappen van 2 rijen, tot dat alle tegels op zijn.

Kingdomino Origins - Geronimo

Tijdens het spelen zie je dat de kaarten met een hoger nummer een vuurtje er op hebben staan of een vulkaan. Je gaat pas punten krijgen voor je landschap als er vuur is. Hoe meer vuur, hoe meer punten.Een vulkaan mag je overal aanleggen. Op de vulkaan staan 1, 2 of  3 kraters. Je kan een bijhorende fiche op je landschap leggen. Op de achterkant van het fiche staat hoeveel plaatsen vanaf de vulkaan je deze mag verplaatsen (dat mag zowel recht als diagonaal).

Nu kun je dus je landschap inrichten en waardevol maken door te zorgen voor vuur! Als alle tegels gelegd zijn kan je met het scoreblaadje de balans opmaken. De waarde van elk landschap is te berekenen door het aantal aansluitende velden te tellen en te vermenigvuldigen met het aantal vuren.

Kingdomino Origins -domino

Uitbreidingen

Nadat je de basisvariant onder de knie hebt zitten er in het spel nog 2 uitbreidingen! De eerste is makkelijk, er zijn grondstoffen te verdienen. Op de tegels zie je vis, champignons, mammoeten en dennenappels. Als je een tegel pakt waar ze op staan, mag je direct de grondstof pakken. Degene met de meeste grondstoffen krijgt een bijbehorende tegel met bonuspunten. Wie aan het eind van het spel de meeste grondstoffen heeft en dus de bijbehorende tegel, krijgt bonuspunten.

De 2e uitbreiding stelt je in staat om grondstoffen te verkopen in ruil voor een actiekaartje met een bewoner van het landschap. Er zijn verschillende soorten bewoners met bijbehorende bonussen, die allemaal duidelijk in de spelregels staan toegelicht.

Kingdomino Origins -

Conclusie

Kingdomino Origins is een mooi spel om te zien, de indeling in de doos is top (en dat is lang niet altijd zo) en je krijgt gelijk 3 varianten die je kan spelen. Dat gecombineerd met het spelmechanisme maken dit een leuk spel dat ook prima te spelen is voor degene die minder vaak spelletjes spelen. Met een overzichtelijke spelduur van zo’n 20min is dit denk ik een blijvertje in mijn collectie.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Jonathan

Deze review van Kingdomino Origins is geschreven door Jonathan.
Lees alle reviews van Jonathan

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Met een overzichtelijke spelduur van zo’n 20min is dit denk ik een blijvertje in onze collectie."

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Jonathan

— Jonathan

Koop Kingdomino Origins bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Kingdomino Origins


Kingdomino Origins komt uit de Kingdomino Spelfamilie. Kingdomino Origins is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Kingdomino Origins duurt gemiddeld 15 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Kingdomino Origins staat in het Engels bekend onder de naam Kingdomino Origins. Kingdomino Origins is ontworpen door Bruno Cathala en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Blue Orange & Geronimo Games. .

Koop Kingdomino Origins bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Kingdomino Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Kingdomino Spelfamilie

Kingdomino Bordspel

Kingdomino

Kingdomino - Duel Dobbelspel Bordspel

Kingdomino – Duel

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.