Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

150 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

DSV Games

DSV Games
Ontwerper(s)

Bloom, Jamie

Kang, Sophia

Review van Leven in de Amazone

"Cascadia on steroids. "

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Ja DSV Games, oftewel Geert en Marieke, oftewel ‘de Spelletjes Vrienden’, zijn heel erg goed bezig om elk spelletjes-liefhebber financieel leeg te plukken! Want ze hebben wéér een top-titel weten te scoren, namelijk ‘Leven in de Amazone’. Dit familiespel kun je spelen met 1-4 spelers, vanaf 14 jaar en een potje duurt zo’n 60-150 minuten. Dit is trouwens het eerste spel wat wij konden vinden van spelauteur Jamie Bloom. De illustraties komen van Sophia Kang, die je kent van twee andere DSV titels namelijk: Shallow Sea & Wondrous Creatures.

Het spel

Op boardgamegeek had iemand bij dit spel gereageerd: “Cascadia on steroids”. En al snel begrepen wij wat diegene bedoelde. In dit spel ga je namelijk net als bij Cascadia punten scoren op basis van verschillende dierenkaarten. En ook hier heb je weer verschillende varianten van, die invloed hebben op de moeilijkheidsgraad. Er zijn elke beurt 8 verschillende acties die je kunt uitvoeren. En elke keer als je aan de beurt bent mag jij zoveel mogelijk acties doen met de 5 getrokken fiches uit jouw zakje. Het aanbod bestaat uit 8 verschillende basisdierkaarten, met daarop 3 of meer houten meeples. Wordt er door jou het laatste meepeltje weg gekocht van een specifiek dier, dan sluit je deze kaart af door er een fiche op te leggen. Gebeurt dit vervolgens voor de 5e keer, dan mogen alle spelers nog 1 beurt spelen en is het hierna afgelopen. Degene met de meeste punten wint Leven in de Amazone.

Leven in de amazone

Spelverloop

Dit spel is een bag-builder in plaats van een deck-builder, net als de Kwakzalvers van Kakelenburg. Wat wil dat zeggen? Vanuit jouw persoonlijke zakje, ga jij elke beurt je fiches pakken. En tijdens het spel kun je steeds betere fiches met een grotere waarde kopen die via jouw aflegboot uiteindelijk belanden in jouw zakje. Telkens als jouw zakje leeg is, leeg jij je aflegboot en begint dit proces weer opnieuw.

Er zijn dus 8 verschillende acties mogelijk zodra jij aan de beurt bent:

  • 1: je kunt betere fiches kopen.
  • 2: je kunt een dier kopen.
  • 3: je kunt een boom kopen.
  • 4: je kunt een waterlelie kopen.
  • 5: je kunt een terreintegel kopen.
  • 6: je kunt je opslag uitbreiden.
  • 7: je kunt een natuurkaart kopen.
  • 8: je kunt een bonus kopen.

Ik zal ze hieronder kort toelichten.

1: Betere fiches kopen

Je krijgt bij dit spel 2 mooie bakjes die je zelf in elkaar zet en ook fijn kunt afsluiten met een deksel. Dit is het aanbod om betere fiches te kopen. Op de bakjes staan zowel de waarde, als de prijs heel overzichtelijk. Als je de prijs, wat altijd gouden muntfiches zijn, hebt betaald, leg je hierna zowel wat je hebt betaald áls je nieuwe fiche af in je mooie aflegbootje.

2: Dieren kopen

Er zijn dus elk spel 8 verschillende basisdieren om naar jouw persoonlijke jungle toe te verplaatsen. De terreinvoorwaarden op de dierkaarten bepalen waar je het dier in je jungle mag plaatsen. De prijs van het dier staat linksonder op de dierkaart. Het kost je altijd een rode fruitfiche, maar soms ook een groen blad of blauwe waterfiche. Van het ene dier zijn er meer te verkrijgen dan van het andere. En hoe minder er van zijn, hoe duurder ze zijn en uiteraard meer punten ze opleveren. Elk dier scoort punten op zijn eigen unieke manier, en per diersoort zijn er (met de uitbreiding) 6 verschillende varianten. Kaarten A-E.

3 & 4: Bomen of waterlelies kopen

Je kunt je jungle niet alleen uitbreiden door er mooie dieren te plaatsen. Je kunt ook waterlelies en bomen plaatsen. Deze geven onder andere zelf punten, maar ook punten in combinatie met sommige dieren. De punten die ze opleveren worden bijgehouden op de waterval.

5: Terreintegel kopen

Je blijft uiteraard niet alleen op je starttegel bouwen. Nee je kunt je jungle steeds groter en groter maken. Ook dit levert punten op en is te zien op de waterval. Op de terreintegels staan verschillende plaatsingsbonussen, en verschillende patronen.

6: Opslag uitbreiden

Je trekt dus elke beurt 5 nieuwe fiches. Maar dat betekent niet dat je elke beurt met 5 fiches hoeft te spelen. Je mag namelijk fiches meenemen naar de volgende beurt. Aan het begin is dat maximaal 1 fiche. En je mag dit uitbreiden naar max 3. Je kunt een beurt dus met maximaal 8 fiches beginnen. Dit is het laatste en kleinste spoor op de waterval. Dit levert overigens geen punten op.

7 & 8: Natuurkaart of bonus kopen

Je kunt van je fiches ook 2 soorten kaartjes kopen. Insectkaarten, met de paarse vlinder achterop. En landschapskaarten met de groene berg achterop. Landschapskaarten geven punten aan het einde van het spel. En insectkaarten geven directe bonussen zoals een korting of gratis grondstof.

Tot slot kun je van je fiches bonussen kopen. Bijvoorbeeld: voor 5 munten kan je een compost-bonus activeren. Dit houdt in dat je een fiche uit het spel kunt zetten. Of voor een groen fiche met de waarde van 3, kun je een zaadfiche pakken. Een zaadfiche telt als een grondstof naar keuze.

Unieke dierkaarten

Naast de basisdierkaarten zijn er ook nog unieke dierkaarten. Aan het begin van het spel kiest elke speler hier één van met een bijbehorende houten meeple. Deze dieren kunnen gratis geplaatst worden tijdens elk moment van je beurt, mits je aan de vereiste voorwaarden op de kaart voldoet. Elk uniek dier heeft een speciaal effect wat je tijdens het spel kan helpen om je jungle uit te breiden. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden in de unieke dierkaarten.

Varianten

Ook zijn er verschillende varianten toe te passen op het spel. Zo is er de bliksemmodus: een kortere versie van het spel en zeer geschikt voor jonge of beginnende spelers en een solomodus. Maar ook zijn er andere scenario’s waar je mee kan spelen met variatie in moeilijkheidsgraad.

Einde spel

Zoals eerder genoemd is het voor iedereen de laatste beurt zodra het 5e voltooidfiche is gelegd op het aanbod van de 8 dierenkaarten. Dit kan dus elk spel op een heel ander moment zijn. Soms was dit bij ons al vrij vroeg in een potje omdat wij alle goedkope diertjes al snel hadden weg gekocht. Maar een ander potje duurde dit een stuk langer, dus hadden wij aan het einde een grotere jungle gebouwd. De punten aan het einde van het spel kun je heel fijn invullen op het mooie scoreboekje. Dit behandeld stap voor stap alle dieren, alle punten op de watervallen, alle landschapskaarten etc.

Conclusie

Wij vinden ‘Leven in de Amazone’ echt een spel wat meteen onze top 10, misschien zelfs top 5, is binnen gedrongen. Wat werkt het bag-building systeem soepel en zit alles goed in elkaar. Het is zeker niet te moeilijk om te leren. Ook hebben wij gemerkt dat de herspeelbaarheid ontzettend hoog is. In het boekje staat dat er met het variëren van de dierkaarten, meer dan 60.000 mogelijkheden zijn! En hierbij zijn geloof ik de extra kaarten van de gratis promo nog niet eens meegerekend!

Ook even een momentje voor de prachtige artwork op de doos en schitterende houten dieren meepels! Het zijn er zo ontzettend veel, waar je ook nog eens heel erg mee kan variëren! Onze enige minpuntje is, zoals anderen ook al hebben opgemerkt, de kwaliteit van de kartonnen onderdelen. Onze waterval, grondstofbakjes en bootjes hadden al snel beschadigingen. Gelukkig zijn Geert en Marieke van DSV games zo vriendelijk om onderdelen na te sturen als je ze hier over een mailtje stuurt. Ook is het heel erg leuk dat er niet alleen een gratis mini-uitbreiding bij zit, waar dus meer dierkaarten + meeples bij zitten. Ook zit er in het basisspel een uniek diertje, waar op gestemd kon worden tijdens de pre-order week. Dit diertje zit als het goed is dus alleen in de Nederlandse editie van dit spel. Super leuk dus! Benieuwd welk diertje? Het begint met de letter Q. 😉

 

Mervin en Ginger Bitmoji

Deze review van Leven in de Amazone is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"In het boekje staat dat er met het variëren van de dierkaarten, meer dan 60.000 mogelijkheden zijn!"

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Koop Leven in de Amazone bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Leven in de Amazone

Omschrijving van Leven in de Amazone


Leven in de Amazone is een dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Leven in de Amazone duurt gemiddeld 150 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Leven in de Amazone staat in het Engels bekend onder de naam Life of the Amazonia. Leven in de Amazone is ontworpen door Jamie Bloom & Sophia Kang en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Bad Comet, DSV Games, Gém Klub Kft., REXhry & Strohmann Games. .

Koop Leven in de Amazone bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Leven in de Amazone.

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.