Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 6 jaar

Speelduur

35 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Level21

Level21

Review van Mierzoet

Mierzoet is een educatief bordspel dat zeer geschikt is om op scholen, BSO etc in te zetten om kinderen bewust te maken van wat er in de voeding zit. Maar zeker ook leuk om samen thuis te spelen! Dat laatste hebben wij gedaan met kinderen in de leeftijd van 6-8 jaar. Voor oudere kinderen is dit trouwens ook een leuk en leerzaam spel!

Doel van het spel: verzamel zo veel mogelijk fruitstukken voor je mierenkolonie. Deze verzamel je door het winnen van een spelronde. Als alle fruitstukken na het spelen van een aantal rondjes op zijn is de speler die het meeste fruit heeft verzameld de winnaar. Deze heeft dan ook de meest gezonde producten weten te verzamelen.

Mierzoet Kinderspel Bordspel Level21

De kaarten met nutriscore en voedingsdriehoek gebruik je om te ontdekken hoe gezond de producten zijn. De voedingsdriehoek (Belgische term) is te vergelijken met de “Schijf van vijf” van het Nederlandse voedingsinstuut.

Er zijn twee manieren om het spel te spelen waarbij de regels en spelverloop anders zijn.

Variant 1. Suiker vermijden.

De mieren moeten zo gezond mogelijk zien te leven. Allen dan kan je winnen.
Je gaat met je mier voedingskaarten verzamelen en probeert daarbij kaarten met zo min mogelijk suikers mee naar je mierenkolonie te nemen. De kaarten liggen in 6 stapels op het bord met het plaatje naar boven en op de achterkant van het plaatje de voedingswaarde. Met de dobbelsteen rol je om te bepalen hoeveel vakjes je vooruit mag, gooi je 6 dan mag je nog een keer gooien.

Je mag het kaartje pas omdraaien op het moment dat elke speler minimaal 3 kaarten heeft verzameld. Op dat moment wordt ook pas duidelijk hoe gezond jouw keuzes waren en wie de ronde wint! Er staat er ook een korte tekst met uitleg waarbij bij de minder gezonde producten tips staan met wat een gezonder alternatief is. Heel leerzaam dus. Je zou denken dat dit alleen voor kinderen is, maar geloof me: als volwassenen weten we vaak ook niet hoeveel suiker er in producten zit! Bij het optellen van de score op de achterkant van de kaartjes vertel je aan je medespelers wat de voedingswaarde is en wat er aan extra informatie op het kaartje staat maw de uitleg over wat het product goed of minder goed maakt.

Mierzoet Kinderspel Bordspel Level21

Degene die de minste suikers heeft verzameld wint de ronde en mag een stuk fruit uitzoeken. Dan ga je door naar de volgende ronde. Je kan geluk hebben als je eerder dan de ander bij de stapels bent zodat je een gezonder product kan pakken, maar een andere mier kan je zomaar voor zijn zodat je moet kiezen uit minder gezonde producten en moet bedenken wel ongezond product het minst gezond is….. Bij een nieuwe ronde gaan alle kaarten geschud weer het spel in. Als alle fruitstukken op zijn is het spel afgelopen. De speler die het meeste fruit heeft verzameld is de winnaar.

Mierzoet Kinderspel Bordspel Level21

Variant 2. Een gezonde maaltijd samenstellen.

Je gaat met je mierenkolonie een zo gezond mogelijke maaltijd of dagmenu samenstellen. Je kan kiezen voor ontbijt (3-4 kaarten), lunch (max 6 kaarten). Tussendoortjes (1-3 kaarten) en een dagmenu (10 kaarten).

Van te voren spreek je af wat er deze ronde wordt verzameld, bijvoorbeeld het ontbijt. Net als bij de eerste variant ga je met de dobbelsteen gooien om vooruit te komen op het spelbord en kaartjes te verzamelen. Anders is dat je bij deze variant bij een andere kolonie langs kan gaan om een kaart af te pakken!

Als alle kolonies genoeg kaarten hebben verzameld voor het menu worden de kaarten omgedraaid om de voedingswaarde te bekijken en te zien wie het gezondste e evenwichtigste menu heeft samengesteld. Deze speler is de winnaar en mag een stuk fruit uitzoeken. Bij een nieuwe ronde gaan alle kaarten geschud weer het spel in. Als alle fruitstukken op zijn is het spel afgelopen. De speler die het meeste fruit heeft verzameld is de winnaar.

Mierzoet Kinderspel Bordspel Level21

Conclusie

Wij hebben dit spel met kinderen van 7-8 jaar oud gespeeld. Ze blijven het leuk vinden. Voor de volwassenen mag er wel een uitbreiding met extra kaarten komen. Daarbij zijn we ineens nieuwsgierig geworden naar de voedingswaarden van producten waar (nog)geen kaarten van zijn. Level 21 mag dus van ons extra kaarten maken!

Inhoud:
12 stukken fruit
1 spelbord
68 voedingskaarten
4 mierenpionnen
1 dobbelsteen
4 kaarten met nutriscore en voedingsdriehoek

Extra: 87 mieren in je broekzak! Bundel met bewegingstussendoortjes: bewegings actviteiten/spelletjes om met een groep kinderen op school of BSO te doen.

bordspellen-icon-spellenbunker-achtergrond INSTA

Deze review van Mierzoet is geschreven door Misja.
Lees alle reviews van Misja

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Mierzoet bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Mierzoet


Mierzoet is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 6 jaar. Een spelletje Mierzoet duurt gemiddeld 35 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Mierzoet wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Level21. .

Koop Mierzoet bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.