Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

15 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games

Review van Qwinto

"Bij Qwinto moet je meer je hersens laten kraken dan bij Qwixx"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

En daar is die dan hoor…na het grote succes van het dobbelspel Qwixx is er met Qwinto een waardige opvolger uitgebracht. Wederom lekker makkelijk en speelt snel weg.

Qwixx is een razend populair dobbelspel en in deze serie zijn al zo’n tiental verschillende varianten uitgebracht. Nu wordt er met Qwinto een nieuwe serie neergezet. Er is namelijk van Qwinto ook al een kaartspel verkrijgbaar. Dat het populair is snappen we wel want zelf spelen we Qwixx en Qwinto ook met plezier. Je leert het makkelijk aan nieuwe spelers en het verveelt niet snel.

Qwinto wordt in Nederland uitgegeven door White Goblin Games. Het is een echt familiespel. Je kunt het spelen met 2-6 spelers. Kortom, leuk om samen te doen maar het kan dus ook prima met max 6. Het aantal spelers heeft overigens geen invloed op hoe het spel gespeeld wordt. Kans is alleen dat het sneller klaar is met meer spelers. De minimale leeftijd staat op 8+ en de speelduur op een kwartier. De bedenkers van Qwinto zijn Uwe Rapp en Bernhard Lach.

Qwinto

Zo werkt Qwinto

Qwinto lijkt qua uiterlijk en spelmechanisme veel op Qwixx. Voor meer info over het spelmechanisme van Qwixx kun je terecht bij de review die Das daarvan heeft gemaakt.

Terug naar Qwinto…deze keer gaan we geen getallen doorkruisen maar gaan we ze zelf invullen. En i.p.v. 4 dobbelstenen en kleuren, hebben we er nu 3, namelijk oranje-geel-paars. Er zit ook weer een dik stapeltje scorebladen bij, maar goed ook want ze vliegen er doorheen.

Op het scoreblad zie je 3 gekleurde regels staan met lege vakken. Getallen die je invult moeten van links naar rechts altijd oplopend zijn en mogen maar één keer voorkomen. Die laatste regel is ook van toepassing op de kolommen met vakjes die onder elkaar staan.

Je mag zelf bepalen met hoeveel dobbelstenen je gaat gooien. Je telt het totaal op en vult dit in op een regel van de kleur van één van de gegooide dobbelstenen. Bevalt je worp je niet dan mag je eenmaal opnieuw alle eerder gegooide dobbelstenen werpen. Mooie is dat buiten de actieve speler, alle andere spelers ook mee mogen schrijven als ze dat willen.

Qwinto

Punten scoren en einde spel

Het spel is voorbij zodra iemand 2 van de 3 regels vol heeft gemaakt of dat een speler 4 mislukte worpen heeft.

Als je het een beetje slim aanpakt en een dosis geluk hebt, kun je aardig wat punten scoren. Het werkt als volgt…

  • In een regel die niet helemaal vol is telt elk getal als 1 punt.
  • Bij een volle regel mag je het meeste rechts ingevulde getal van die regel als punten tellen. Dat kan dus flink meer opleveren.
  • In 5 kolommen (vakjes onder elkaar) kom je i.p.v. rondjes, vijfhoeken tegen. Als een kolom volgens de regels helemaal  is ingevuld mag je het getal in de vijfhoek als bonuspunten tellen.
  • Elk mislukte worp telt als 5 minpunten.
Qwinto
Het scoreblad

Qwixx vs Qwinto…wat wij vinden

Persoonlijk vinden we dat je bij Qwinto meer je hersens moet laten kraken dan bij Qwixx. In plaats van getallen wegstrepen moet je nu echt steeds goed opletten waar je welk getal gaat neerzetten om zoveel mogelijk punten te kunnen scoren.

Zit dus iets meer tactiek in dan bij Qwixx. Je bent ook automatisch serieuzer bezig met dit spel. Maar geen paniek, het is en blijft gewoon een eenvoudig dobbelspel dat zeer toegankelijk is voor een breed publiek. Waar veel met dobbelstenen wordt gegooid is de geluksfactor natuurlijk hoog. Vindt je dat allemaal geen probleem dan is dit een prima pocketspel. We spelen het zelf als we zin hebben in een kort en snel spelletje of om even af te koelen na of tussen pittige bordspellen. Met een prijs van rond de €10 val je je ook geen buil en het is makkelijk mee te nemen op vakantie.

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Qwinto is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Qwinto bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Qwinto

Omschrijving van Qwinto


Qwinto is een Familiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Qwinto duurt gemiddeld 15 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Qwinto wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. Je koopt Qwinto bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Qwinto bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594820601212", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000051440878","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Qwinto%20-%20Dobbelspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.