Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Review van Red Rising

Een bordspel gebaseerd op een serie science fiction boeken van Pierce Brown: Red Rising. Je vertegenwoordigt een huis dat zijn macht probeert uit te breiden door de beste volgelingen te verzamelen. Lukt het jullie om de ketenen van de Society te verbreken of omarm je de macht van de hoogste klasse?

Red Rising

Verhaal

Het verhaal speelt zich af op de planeet Mars, waar een op kleur gebaseerde samenleving bestaat van 14 klassen. De lage klassen willen vrijheid. De hoogste klasse in rang, Goud, regeert met ijzeren vuist, maar Darrow een laaggeboren mijnwerker, offert alles op en infiltreert bij de elite. Zo probeert hij de Society van binnenuit ten val te brengen.

Red Rising

Spelverloop

Eerst leg je het speelbord klaar en geeft iedereen 5 karakterkaarten, random een Huiskaart (jouw Basis met een voordeel) met alle spelonderdelen van dezelfde kleur: blokjes, overzichtskaart en een raket.

Als het Huis van Apollo meespeelt, begint die speler. Anders kies je random een startspeler.

In je beurt kun je kiezen tussen de actie ‘Lead’ of ‘Scout’.

Red Rising

Lead:

Je plaatst een kaart uit je hand op een locatie naar keuze en je mag de bonus spelen die erop staat. (Deze kaart komt nu beschikbaar voor je medespelers.) Daarna kies je de bovenste kaart van een andere locatie en je krijgt de locatiebonus óf je pakt de bovenste kaart van het deck, rolt de dobbelsteen en ontvangt de bonus die de dobbelsteen weergeeft.

Scout:

Je pakt de bovenste kaart van het deck en plaatst die op een locatie naar keuze. Je ontvangt de bonus van die locatie.

De locatiebonussen zijn:

  • Jupiter: 1 veld vooruit op het spoor van de raket
  • Mars: 1 helium
  • Luna: hoogste machttoken ( Sovereign token). Iedere speler (per Huis verschillend) heeft op zijn eigen manier voordeel van het bemachtigen van dit token.
  • Het instituut: invloed (blokje in jouw kleur op het instituut)

Red Rising

Tijdens het spel probeer je niet alleen goed combinaties met de kaarten te maken om punten te scoren, maar je probeert ook vooruit te komen op het raketspoor, je probeert zo veel mogelijk invloed te verzamelen in het Instituut en zo veel mogelijk helium te verzamelen. Ze leveren ieder op hun eigen manier extra punten op.

Als op al deze drie vlakken 7 of meer gehaald is, eindigt het spel, óf als 1 speler dit op 2 vlakken heeft gehaald. Dan speel je de ronde af en daarna gaat iedereen punten tellen. Wie de meeste punten heeft, wint!

Red Rising

Conclusie:

Red Rising, uitgegeven door Stonemaier Games vond ik een verrassend leuk kaartspel. Science fiction trekt mij niet heel erg aan en ik had wat minder zin om dit spel uit te proberen, maar als je eenmaal door hebt hoe je karakters met elkaar kunt combineren en je invloed kunt uitbreiden, is het ontzettend leuk om te spelen.

Natuurlijk is het leuk om te spelen terwijl je het verhaal en de karakters herkent, maar je hoeft het verhaal niet te kennen om van Red Rising te genieten.

De regels zijn heel eenvoudig, maar punten scoren is een flinke uitdaging! Wij hebben de 300+ ( voor een prima score) nog niet gehaald

Je combineert de spelmechanismen hand-management en sets of combinaties maken. Je probeert steeds betere kaarten in je hand te verzamelen en door mooie combinaties te maken, kun je veel extra punten verdienen.

We hebben het spel met 2 en 3 spelers getest en vonden het jammer dat er, naar onze mening, te weinig nieuwe karakters in het spel kwamen. Waarschijnlijk is het met meer spelers wat meer gevarieerd.

Er is wel wat interactie in het spel, maar niet heel veel. Je probeert de meeste invloed te krijgen in het Instituut en je probeert te zorgen dat de kaarten die beschikbaar zijn voor je tegenstanders hun niet te veel voordelen opleveren.

Ook speelt geluk een kleine rol, want de kaarten die je trekt, kunnen precies zijn wat je nodig hebt, of je hebt er helemaal niets aan of het werkt je misschien zelfs tegen. Als het niks is, kun je ze wel weer wegleggen, maar toch heb je dan een minder goede beurt gehad.

Red Rising

Wij hebben de Collectors editie gespeeld. Deze is hetzelfde als de standaard versie, behalve dat er een aantal onderdelen geüpgraded, zoals extra mooie en verzwaarde blikjes in mooie kleuren, of goudfolie op de Gouden kaarten. De kaarthouders zien er leuk uit, maar in de praktijk is het niet zo handig. De kaarten vallen er snel vanaf en als je meer dan 4 kaarten hebt, overlappen ze elkaar en kun je de tekst niet meer helemaal lezen.

Al met al een erg leuk tactisch spel wat wij zeker vaker gaan spelen!

Je speelt het spel met 1-6 spelers vanaf 14 jaar en een potje duurt ongeveer 45 minuten.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Das

Deze review van Red Rising is geschreven door Das.
Lees alle reviews van Das

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Red Rising bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Red Rising

Omschrijving van Red Rising


Red Rising is een Strategiespel dat door 1-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Red Rising duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Red Rising staat in het Engels bekend onder de naam Red Rising. Red Rising is ontworpen door Alexander Schmidt & Jamey Stegmaier en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Stonemaier Games, Corax Games, Delta Vision Publishing, Ghenos Games, Grok Games, Lavka Games, Ludofy Creative, Maldito Games, Matagot, Phalanx Games & sternenschimmermeer. .

Koop Red Rising bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.