Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Risthaus, Stefan

Review van Riga

De geschiedenis van Lijfland, het huidige Letland en Estland, bestaat voornamelijk uit strijd. De Duitse ridderorden, kerkelijke heersers, Denen, Zweden, Polen en Russen wilden deze regio allemaal graag bezitten. Aan het begin van de 13e eeuw ondernam de Orde van de Zwaardbroeders een kruistocht met ondersteuning van het Bisdom Riga. Bij decreet van de Paus werd Riga de belangrijkste haven van Lijfland. Lekker gezellig allemaal hè? Jouw familie denkt er wel een slaatje uit te kunnen slaan, dus sturen ze jou om de grootse handelsmacht van de Hanzesteden op te bouwen. Ze sturen je goederen uit je thuisstad Lübeck, die je vervolgens weer verkoopt. Met dat geld koop en bouw je gebouwen in de Hanzesteden. Zo groeit jouw invloed meer en meer. Maar helaas ben je niet de enige met ambitie, concurrentie genoeg. Ben jij iedereen de baas?

RIGA Kaartspel OSTIA Spiele

Het kaartspel Riga wordt in het Engels uitgegeven door Ostia Spiele, en is ontworpen door Stefan Risthaus. Het is geschikt voor spelers vanaf 10 jaar. Je speelt het met 2 tot 4 spelers, en het duurt 30 tot 50 minuten.

Doel van het spel

Handel slim, zodat je de machtigste gebouwen kan kopen. Heb jij de meeste overwinningspunten, dan heb je het spel gewonnen.

Spelverloop

Riga bestaat uit 8 ronden, 8 jaren. In een spel met 3 spelers zijn het 9 jaren. Iedere ronde bestaat uit 4 fasen: lente, zomer, herfst en winter. Je medespelers zijn je concurrenten. Je begint met 2 goederenkaarten en een gebouwenkaart als handkaarten. Als je het spel goed kent kun je ook de gebouwenkaarten van Riga toevoegen.

RIGA Kaartspel OSTIA Spiele Gebouwenkaarten

Er zijn 4 soorten goederenkaarten: textiel, glas, wijn en graan. Ieder goed heeft een andere waarde. Met de waarde van deze goederen koop je gebouwen in 4 verschillende steden: Visby – Rood, Tallinn – Geel, Stockholm – Blauw, Danzig – Groen. Als de gebouwen van Riga ook meedoen in het spel, heeft iedere speler deze 4 kaarten voor zich liggen: Kloster (klooster), Schule (school), Speicher (pakhuis) en Wechselstube (wisselkantoor). Deze gebouwen kun je ook kopen met de goederenkaarten. Deze gebouwenkaarten met gebouwen in Riga tellen niet mee als handkaarten.

  • Lente. In de lente worden er nieuwe goederen- en gebouwenkaarten op tafel gelegd. De goederenkaarten worden neergelegd in sets met een minimale waarde van 9.
  • Zomer. In de zomer kiest iedere speler welke kaarten hij toevoegt aan zijn hand. Óf een set goederenkaarten, óf een gebouw. Vervolgens mag de speler die aan de beurt is maximaal 3 gebouwen bouwen, gebouwen in zijn hand, of één van de gebouwen in Riga. Iedere gebouwenkaart levert je overwinningspunten op, hoeveel verschilt per gebouw. Ook levert ieder gebouw je bepaalde voordelen op, zoals ridders en koopmannen. Deze kunnen je ook weer extra overwinningspunten geven.
  • Herfst. In de herfst gebeurt hetzelfde als in de zomer, maar nu draait de volgorde waarin de spelers aan de beurt zijn om, tegen de klok in mogen de spelers hun keuze maken en gebouwen bouwen.
  • Winter. Iedere speler mag maximaal 6 handkaarten hebben. Iedere speler kiezen welke handkaarten hij aflegt, zodat hij er weer maximaal 6 heeft. De speler links van de huidige startspeler wordt de nieuwe startspeler. De nieuwe startspeler kruipt uit z’n bloemknopje en de lente breekt weer aan.

RIGA Kaartspel OSTIA Spiele

Einde van het spel

Het spel eindigt na 8 rondes, in een spel met 3 spelers na 9 rondes. De winnaar wordt bepaald. Iedere speler telt het totaal van zijn overwinningspunten van de gebouwen die hij heeft gebouwd. Als je het Archiv (archief) hebt gebouwd leveren sets van ridders en koopmannen je extra punten op. Elk gebouw dat je niet hebt gebouwd, in je hand of Riga-gebouwen, kosten je 2 minpunten.

RIGA Kaartspel OSTIA Spiele Goederenkaarten
Goederenkaarten

Conclusie

Riga is een leuk kaartspel wat je strijdlust tussen jou en je vrienden weet aan te wakkeren. Het spel is niet moeilijk. Een goed instructiefilmpje is er jammer genoeg nog niet. Dat betekent even de handleiding doorploeteren, maar als je het spel eenmaal door hebt, is het makkelijk te spelen en te onthouden. Als je geen Duits begrijpt, heb je de handleiding nodig om te zien welke gebouwen je nu eigenlijk bouwt. Hoewel ik de gedachte voor het gebruik van de Duitse benamingen begrijp, je speelt immers een handelaar uit Lübeck, had wat mij betreft de Engelse vertaling er toch wel bij mogen staan op de kaartjes. Hoewel Riga niet een supersappig verhaal heeft is dit kaartspel zeker de moeite waard om in je collectie te hebben. Deze trek ik vaker uit de kast als ik visite heb.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

Deze review van Riga is geschreven door Mat.
Lees alle reviews van Mat

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Riga bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Riga


Riga is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Riga duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Riga is ontworpen door Stefan Risthaus en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door OSTIA Spiele. .

Koop Riga bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.