Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

HABA

HABA
Ontwerper(s)

Schwer, Benjamin

Review van Showdown: Fortuin in het Wilde Westen

"Pas op voor de sheriff!"

— Mandy

Welke bandiet lukt het om met de nodige vermommingen de sheriff te ontwijken en zoveel mogelijk geld te verzamelen?


Een spel van Haba voor 2-4 spelers van 10 jaar en ouder en duurt ongeveer 30 minuten.

Het spel

Leg het spel in de startopstelling zoals je op de foto kunt zien.

Startopstelling voor 4 personen als voorbeeld

De stoerste hond aan tafel begint het spel. Je kiest ervoor een kaart te pakken (plannen smeden) of je kaarten te spelen (actief worden). Als je aan het begin van je beurt 6 kaarten in je handen hebt kun je geen plannen meer smeden en is het de hoogste tijd om actief te gaan worden.

Om actief te worden leg je kaarten open die je wilt gaan spelen. Op je kaarten moet minimaal 3x een zelfde symbool naar keuze staan en elke kaart moet dit symbool minimaal 1x bevatten. In de spelregels vind je een mooi voorbeeld van kaarten die je wel/niet tegelijk kunt spelen. Hierna ga je alle symbolen die op de kaarten staan uitspelen. Je mag zelf kiezen in welke volgorde. Heb je 2 of meer van 1 symbool dan speel je die tegelijkertijd. Dus in het geval van de 3 zwarte dobbelstenen gooi je 3x achterelkaar de dobbelsteen.

Er zijn 5 verschillende symbolen, hieronder leggen we elk symbool in het kort uit. 

Elk symbool vereist een andere actie


Bandiet
: Beweeg je bandiet zoveel stappen als het totaal aantal bandieten op je gespeelde kaarten. Kom je op of voorbij de bank dan mag je een kluis overvallen, d.w.z.. je krijgt het aantal munten dat op de kluis vermeld staat en de kluis wordt omgedraaid.

Sheriff : Beweeg de sheriff zoveel stappen over de kluizen als het totaal aantal witte sheriffs op je gespeelde kaarten. Hierbij sla je de lege kluizen (daken) over. Kom je op of voorbij de uitkijk dan moet iedere bandiet die niet achter een rots (verrekijker met rood kruis) staat een vermomming of 5 coins inleveren.

Overval : Je gooit met de bruine dobbelsteen net zo vaak als het aantal symbolen van de bruine dobbelsteen op je gespeelde kaarten. Tel alle geworpen ogen bij elkaar op, dit aantal krijg je in coins uit de algemene voorraad. Maar…. Gooi je tussendoor de sheriff dan lever je je vermomming in of als je die niet hebt, dan komen alle gegooide worpen en de worpen die je nog tegoed had te vervallen.

Handgemeen : Je gooit met de zwarte dobbelsteen net zo vaak als het aantal symbolen met de zwarte dobbelsteen op je gespeelde kaarten. Tel alle geworpen ogen bij elkaar op, dit aantal krijg je in coins van een andere bandiet naar keuze. Maar…. Gooi je tussendoor de sheriff dan lever je je vermomming in of als je die niet hebt, dan komen alle gegooide worpen en de worpen die je nog tegoed had te vervallen.

Spaarblik : Vul je spaarblik met een coin per symbool op je gespeelde kaarten.

Gevuld spaarblik

Conclusie

Een aardig strategisch te spelen spel waarbij een tikkeltje geluk heel handig kan zijn. Je kunt elkaar goed dwars zitten maar hierbij is een beetje geluk bij het gooien van de dobbelsteen wel bepalend. Zelf vinden wij het spelbord er heel leuk uitzien met heel veel details maar we vinden wel dat je heel wat fantasie nodig hebt om de spelregels goed te begrijpen. Zo waren we bijvoorbeeld op het verkeerde spoor gebracht doordat er in de spelregels staat: spelopbouw (voor 3 personen). Hierdoor gingen we op zoek naar de regels voor 2 en 4 personen maar die zijn gewoon hetzelfde. Je ziet alleen in het voorbeeld 3 brillen en 3 snorren liggen, dit is afhankelijk van het aantal personen waarmee je op dat moment speelt. En de kluis in het algemeen is 1 stap voor de bandiet maar de sheriff loopt hierin rondjes van max 6 stappen. Uiteindelijk werden alle regels wel duidelijk maar je moet vooral niet te ingewikkeld denken. Dus alles bij elkaar een leuk spel met een stoer uiterlijk en cool verhaal waar tact en geluk hoog staan. Wat ons betreft geen spel voor kleine kinderen.

Deze review van Showdown: Fortuin in het Wilde Westen is geschreven door Mandy.
Lees alle reviews van Mandy

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Een leuk spel met een stoer uiterlijk en cool verhaal waar tact en geluk hoog staan"

— Mandy

Koop Showdown: Fortuin in het Wilde Westen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Showdown: Fortuin in het Wilde Westen


Showdown: Fortuin in het Wilde Westen is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Showdown: Fortuin in het Wilde Westen duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Showdown: Fortuin in het Wilde Westen is ontworpen door Benjamin Schwer en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door HABA. .

Koop Showdown: Fortuin in het Wilde Westen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.