Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:
Ontwerper(s)

Bauza, Antoine

Review van Takenoko

"Wat een leven zeg, lekker heel de dag luieren en bamboe eten"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

‘Ahhhhhh wat lief’ zegt bijna iedereen als ze een pandabeer zien. En ja, daar horen wij ook bij. Deze grote zwart/witte knuffeldieren zijn gewoon te schattig om te zien. En wat een leven zeg, lekker heel de dag luieren en bamboe eten. Maar een reuzenpanda verzorgen is nog niet zo makkelijk, je krijgt er een handleiding bij die net zo dik is als de panda zelf.

Takenoko

Gelukkig is de handleiding van Takenoko niet zo dik. Hij begint zelfs met een kort stripverhaal. Heel leuk gedaan vinden wij. Verder wordt het geheel goed en duidelijk uitgelegd met behulp van veel plaatjes. De onderdelen zijn van robuust materiaal gemaakt. Behalve de spelersborden, die mochten wel wat dikker en steviger. Is ook afhankelijk van wanneer je dit spel zou kopen. In de loop van de jaren zijn er namelijk wat verbeteringen doorgevoerd in het uiterlijk/materiaal en ook zijn sommige spelregels veranderd.

Takenoko is een heel toegankelijk tegellegspel dat met 2-4 spelers gespeeld kan worden en al vanaf 8 jaar. Speelduur ligt ongeveer op 45 minuten. De uitgever is Matagot dat inmiddels al veel toppertjes in huis heeft. Het spel is bedacht door Antoine Bauza die ook veel met de 7 Wonders serie gedaan heeft. 

Er is ook een uitbreiding beschikbaar…Chibis. Hierin zit een vrouwtjespanda en pandababy’s. Deze hebben we nog niet gespeeld maar maakt het spel ongetwijfeld nog leuker.

Wat ga je doen in Takenoko?

De spelers werken allemaal aan het hof van de Japanse keizer. Hij heeft een reuzenpanda cadeau gekregen die verzorgd moet worden. En die panda heeft me toch een honger zeg! De hele dag gaan er hele scheuten bamboe naar binnen. De keizerlijke bamboetuin moet uitgebreid worden, bewerkt worden, heeft water nodig en er moet vooral heel veel bamboe verbouwd gaan worden. Wie deze skills het beste beheerst wint het spel.

Takenoko

Wat wel meteen een leuk punt is van dit spel dat alle spelers aan dezelfde tuin werken. Je hebt geen ‘eigen’ stuk maar je bouwt met elkaar en vooral ook door elkaar heen. Maar dit is geen coöperatief spel, nee het is echt ieder voor zich. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige uitdagingen.

Ook heel leuk zijn de tuinman en de panda. Deze 2 figuren worden tijdens het spelen constant alle kanten opgestuurd. 

Wat voor weer wordt het?

Een beurt bestaat uit 2 fasen. In de eerste fase mag je met de dobbelsteen gooien (vanaf ronde 2) om het weer te bepalen. De zes mogelijke opties geven je een bepaald extra voordeel tijdens je beurt. Dit is gewoon puur geluk en heb je verder geen invloed op. Hieronder de mogelijke uitkomsten.

ZON: Extra actie, moet verschillen van je acties die je in fase 2 doet.

REGEN: Plaats een stuk bamboe op een geïrrigeerde tegel naar keuze.

WIND: Optioneel mag je twee dezelfde acties uitvoeren in fase 2 ipv twee verschillende zoals dat normaal zou moeten

STORM: Je panda houd niet van onweer en schrikt. Je mag hem neerzetten waar je wilt en hij eet daar een stuk bamboe op.

BEWOLKT: Je mag een verbetering fiche op een tegel naar keuze plaatsen die nog niet standaard een verbetering heeft. Je kunt kiezen uit de ‘omheining’, de ‘waterscheiding’ of ‘bemesting’.

? : Ideaal, nu mag je zelf het weer bepalen en één van de opties kiezen.

Takenoko

De acties

In de tweede fase moet je twee acties uitvoeren die gekozen worden uit de vijf acties die je tot je beschikking hebt. Deze moeten verschillend zijn, tenzij je eerder met de dobbesteen ‘wind’ hebt gegooid. Hieronder welke acties je kunt uitvoeren

PERCELEN: Pak 3 tegels van de trekstapel, kies er één en plaats deze volgens de regels aan de bestaande tegels. Er zijn drie verschillende type tegels: Groene, gele en roze tegels. Hier groeit bamboe op maar alleen in de kleur van de tegel. Afhankelijk van waar je de tegel plaatst (aan water of niet) zal hier meteen een stukje bamboe groeien.

IRRIGATIE: Je mag een kanaal (blauwe balk) pakken en deze volgens de regels plaatsen. Zo kun je zorgen dat bepaalde tegels worden voorzien van water en dat er bamboe kan/mag groeien.

TUINMAN: Je mag de Tuinman verplaatsen maar altijd in een rechte lijn. Hij kan alleen over tegels bewegen en niet over lege ruimtes, hij is geen Superman. Op de tegel waar hij eindigt groeit een stuk bamboe, maar ook op alle aangrenzende tegels in dezelfde kleur. Andere spelers verplaatsen hem ook regelmatig dus soms helpen ze jou mee zonder dat ze het weten maar het kan natuurlijk ook dat ze je hele plan in de war schoppen. Dat is de charme van dit spel.

Takenoko

PANDA: Dezelfde regels als de Tuinman. Maar waar de Tuinman bamboe laat groeien zal de Panda bamboe opeten op de tegel waar hij eindigt. Je mag dit stukje bamboe op je eigen spelersbord leggen. Je snapt al dat ook hier verschillende belangen met elkaar botsen. De ene speler wil bamboe laten groeien maar de ander wil het laten opeten.

Takenoko

OPDRACHTEN: Kies een opdracht van één van de drie stapels. Hieronder welke verschillende type opdrachten er zijn:

  • Perceel opdrachten: Op je opdrachtkaart staat een specifieke vorm en kleur van verschillende tegels. Als deze exacte vorm in de tuin ligt en als alle tegels geïrrigeerd zijn, mag je deze opdracht vervullen.
  • Opdrachten met de Tuinman: Op deze kaarten staan bamboescheuten afgebeeld van een specifieke kleur en hoogte (3 of 4 hoog). Let ook goed op of er verbeteringen staan afgebeeld. Deze exacte afbeelding moet in de tuin staan en je Tuinman moet op het juiste veld staan om deze opdracht te kunnen vervullen.
  • Opdrachten met de Panda: Hier staan 2 of 3 stukjes bamboe op. Deze moet je op je persoonlijke speelbord hebben liggen door de Panda bamboe te laten eten. Zodra je de juiste stukjes hebt mag je deze opdracht vervullen.

Takenoko

Opdrachten mag je vervullen wanneer je wilt maar alleen tijdens je beurt. Dit is de enige manier om punten te verdienen dus ga hier snel mee aan de slag.

Wat wij vinden van Takenoko

Het spel ziet er heel vrolijk uit en is gewoon heel leuk om met je gezin/kinderen te spelen. Geen rare of enge onderdelen, echt een onschuldig spel waar je bamboe laat groeien om vervolgens op te laten eten door de panda. De grote tegels doen erg veel denken aan Catan.

We zagen ook meteen een verschil of je dit spel nu met 2 spelers speelt of met 3/4 spelers. Dan zit er veel meer uitdaging in om je opdrachten te vervullen. Logisch want er gebeurt veel meer in de tuin. Zoek je een spel zonder te veel poespas en met makkelijke regels, dan is dit spel misschien wel iets voor jou. 

De geluksfactor (dobbelsteen) maakt het spel ook iets minder voorspelbaar. Leuk bedacht dat je al die bamboescheuten op elkaar moet stapelen alsof het groeit. En die figuren van de Tuinman en de Panda…die zijn gewoon tof gemaakt en zorgen ervoor dat ook de kleinere spelers zich aangetrokken voelen tot dit spel.

We zijn benieuwd wat voor invloed de uitbreiding heeft op dit spel…

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Takenoko is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Takenoko bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Takenoko

Omschrijving van Takenoko


Takenoko is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Takenoko duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Takenoko is ontworpen door Antoine Bauza en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Matagot. Je koopt Takenoko bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Takenoko is winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2012 – Nominaties, As d’Or 2012 – Winnaars & Golden Geek Awards 2012 – Winnaars.

Koop Takenoko bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Takenoko

Deze spellen kun je samen met Takenoko spelen

Takenoko - Chibis Uitbreiding Bordspel

Takenoko – Chibis

Uitbreiding

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Takenoko.

Bloc by Bloc: The Insurrection Game spel doos box Spellenbunker.nl

Bloc by Bloc: The Insurrection Game

Hacienda spel doos box Spellenbunker.nl

Hacienda

Foto Bordspel Dominion Inrige

Dominion – Intrige (Tweede Editie)

Uitbreiding
Space Park spel doos box Spellenbunker.nl

Space Park

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.