Unboxing Video
Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games
Ontwerper(s)

Emmerson, James

Review van Tranquility

Tranquility betekent letterlijk kalmte of rust en dat is ook wat je wordt van dit spel. Je bent namelijk lekker aan het varen op je schip Tranquility en dat werkt sowieso lekker ontspannend. En je bent ook nog eens op weg naar een prachtige eindbestemming…een paradijselijk eiland. Wat wil je nog meer?

Tranquility bordspel

Je vaart er niet zomaar in een rechte lijn naartoe, dat zou dan toch weer te makkelijk zijn. Om bij dat mooie droomeiland te kunnen komen moet je toch echt moeite doen, en kun je niet lopen treuzelen. Doe jij de naam van je schip eer aan en blijf je kalm? 

Tranquility komt uit de stal van White Goblin en is een coöperatief spel. Je kunt het met 1-5 spelers doen en is te spelen vanaf 8 jaar en ouder. Een potje duurt zo’n 20 minuten. Een spel dat je dus alleen kunt doen of met meerdere personen. 

Opzet spel

Tranquility bestaat uit 80 eilandkaarten die genummerd zijn van 1-80. Deze eilandkaarten moet je gaan gebruiken om een route te maken van je startpunt tot de finish. Klinkt eenvoudig maar er zitten een paar elementen in die het spel meer diepgang geven. Je mag bijvoorbeeld niet overleggen met elkaar, wat natuurlijk even raar is voor een coöperatief spel!

Tranquility bordspel

Om te beginnen maak je met de stapel grenskaarten een speelveld ter grootte van 36 te vullen velden. Daarbinnen moet elke speler om de beurt een eilandkaart gaan plaatsen. Deze kaarten zijn trouwens netjes geïllustreerd. Er zijn ook diverse start en finishkaarten waarvan er van beide één op het veld geplaatst moet zijn voordat het spel voorbij is of kan eindigen. 

De volledige route van eilandkaarten van start tot finish moet bestaan uit kaarten die in de juiste volgorde steeds oplopen. Met 80 kaarten en 36 te vullen velden heb je dus ruimte om getallen over te slaan, zolang het geheel maar steeds correct blijft oplopen. 

Tranquility bordspel

Alle eilandkaarten worden opgedeeld over het aantal spelers. Hierbij worden trouwens alle finish kaarten meegedeeld. Elke speler krijgt 1 startkaart die door zijn trekstapel wordt gedeeld. Op je hand start je met 5 kaarten. 

Tijdens je beurt heb je 2 opties. Of je speelt een kaart of je legt er twee af. Daarna vul je je hand weer aan tot 5 kaarten. Een kaart mag je overal op het speelveld plaatsen, mits je de juiste volgorde aanhoudt. Plaats je een kaart naast een kaart die er al ligt, dan moet je het verschil in waarde met handkaarten betalen (max 4). 

Tranquility bordspel

Trekt iemand een startkaart en deze ligt nog niet op het speelveld dan moet deze geplaatst worden. Extra hindernis…jullie moeten nu samen 8 handkaarten afleggen! Een finish kaart mag pas geplaatst worden als alle 36 eilandkaarten gevuld zijn, de actieve speler moet op dat moment dan wel een finish kaart hebben. Gooi ze dus niet zomaar weg

Einde spel

Jullie winnen als alle eilandvelden gevuld zijn en er door de actieve speler een finish kaart geplaatst kan worden. Er wordt verloren als je kaarten op zijn, je niets kan neerleggen of het verschil in kaarten niet kunt betalen. 

Tranquility bordspel

Onze mening van Tranquility

Dik pluspunt zijn de mooie kaarten met leuke details. Het spel is ook razendsnel klaargelegd. Je hebt wel wat ruimte nodig voor het speelveld. De varianten maken het spel nog uitdagender maar doe eerst maar een paar keer het basisspel. Even wennen…coöperatief zonder overleg, dat dwingt je om deductief te denken. Maar daar moet je dan wel van houden. Aan de andere kant is het wel lekker rustig als je niet mag overleggen en dat zorgt weer voor Tranquility (rust/kalmte). Het niet mogen overleggen zorgt voor een extra challenge. Voor ons was dit een compleet nieuw spelmechanisme wat ons wel meteen aansprak. Het is moeilijker dan je denkt. Je kunt je niet veel fouten permitteren om het einde te kunnen halen. Kortom, ben je fan van coöperatieve spellen die niet lang duren en toch de nodige uitdaging bieden? Dan is dit een aanrader voor je.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Tranquility is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Tranquility bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Tranquility


Tranquility is een Familiespel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Tranquility duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Tranquility is ontworpen door James Emmerson en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. .

Koop Tranquility bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.