Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 9 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games

Review van Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot

Verwacht december 2021

"Een episch duel! Wie komt als overwinnaar tevoorschijn?"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Bigfoot, de grote broer van Chewbacca VS Robin Hood, de groene pijl schietende ninja. Als je deze aankondiging op een poster ziet hangen moet je waarschijnlijk even goed in je ogen wrijven. Maar de kenner weet wat hier gaande is. Dit is één van de spellen uit de ‘Unmatched’ serie. De meesters van het woud hebben beide een mythische status en worden in dit spel tegenover elkaar gezet voor een episch duel. Wie komt als overwinnaar tevoorschijn?

UNMATCHED - Bigfoot VS Robin Hood

In Unmatched worden allerlei legendarische helden uit boeken, films en eeuwenoude verhalen bij elkaar verzameld om de strijd met elkaar aan te gaan. Je komt de meest bijzondere combinaties tegen dat je soms denkt…wie heeft dit bedacht?! Inmiddels zijn er alweer aardig wat varianten van dit spel uitgebracht. Misschien is dit je eerste kennismaking met dit spel en ben je gewoon even nieuwsgierig wat het concept is? Lees dan lekker verder.

UNMATCHED

De titel van het spel zegt al veel. De figuren die tegenover elkaar staan zijn niet bepaald een ‘match’. Betekent dat dan dat de strijd ongelijk is? Nee, zeker niet. Elk figuur heeft een set actiekaarten die past bij zijn/haar manier van vechten of past bij de legendes of verhalen die over het betreffende karakter bekend zijn. Unmatched is in principe een kaartspel en de figuren bewegen over een klein speelbord.

UNMATCHED - Bigfoot VS Robin Hood

Zoals gezegd zijn er verschillende varianten te koop. Deze versie met Bigfoot en Robin Hood kan op zichzelf met 2 spelers gespeeld worden. Op de doos staat 2-4 spelers maar dit klopt niet als je enkel dit spel in bezit hebt. Het is alleen mogelijk om met 4 spelers te spelen (teamvariant) als je ook 4 helden hebt om mee te spelen. Verder heb je ook een speelbord nodig met 4 startposities. Het speelbord in deze doos heeft er slechts 2. Je hebt dus een grotere variant van het spel extra nodig om in teammodus te kunnen spelen. Een gemiddeld duel duurt zo’n 20 minuten. Het spel is toegankelijk voor spelers vanaf 10 jaar. In Nederland wordt Unmatched uitgegeven door White Goblin Games. De ontwerper is Rob Daviau, ook bekend van o.a. Pandemic Legacy.

Wat hebben we allemaal om mee te spelen?

Aan de doos is alvast veel aandacht besteed. Mooie getekend allemaal! Ook de binnenkant ziet er prima uit. Niet allemaal zomaar erin gegooid maar een mooie plastic pasvorm waar alles netjes een eigen plekje heeft. Daar houden we van.

We hebben dus 2 helden die elke ‘sidekicks’ heeft, oftewel hulpjes die je ondersteunen in de duels. Bigfoot heeft Jackalope als sidekick, een fantasiekonijn. En Robin Hood heeft 4 vrijbuiters als hulp. De helden en sidekicks hebben elk een bepaald aantal levens dat wordt bijgehouden via een draaischijf. Verder heeft elke speler een overzichtskaart waarop te zien is wat de vaardigheid van zijn held/sidekick is, wat voor aanval hij kan uitvoeren en hoeveel verplaatsingen uitgevoerd mogen worden.

UNMATCHED - Bigfoot VS Robin Hood
Levensschijven

Daarnaast heeft elke speler de beschikking over 30 actiekaarten. Maak je voor het spelen goed bekend met de opbouw van een actiekaart. Daarop staat aardig wat info. Bijvoorbeeld of je ermee kunt aanvallen, verdedigen of beide. Maar ook wat voor effect er op treedt als je hem gebruikt en hoe sterk de kaart is. Goed kijken want sommige acties kunnen alleen met de held uitgevoerd worden, anderen alleen met de sidekick en sommige gelden voor beiden.

En tot slot hebben we een tweezijdig speelbord helemaal gevuld met ronde velden. Hier gaat het duel uitgevochten worden. Verschillende kleuren velden staan voor verschillende gebieden.

UNMATCHED - Bigfoot VS Robin Hood
Overzichtskaart van jouw held + sidekick

Let’s get ready to rumble!!!!

Als het spel is klaargezet volgens de regels kan het duel beginnen. Ga je frontaal in de aanval of sla je toe vanuit een hinderlaag? Je komt er snel genoeg achter welke tactiek het beste werkt. Hoe ziet je beurt eruit? Je moet 2 acties uitvoeren. Je mag 2 keer dezelfde actie doen of twee verschillende. Je hebt keuze uit 3 acties.

Verplaatsen: Pak een kaart van je trekstapel, dit is verplicht. Daarna mag je jouw helden en sidekicks gaan verplaatsen, dit is optioneel. Houd je aan de regels van het verplaatsen. Deze zijn niet moeilijk en worden duidelijk uitgelegd in de spelregels.

Beramen: Speel een kaart met het bliksemsymbool en voer de actie uit. Uiteraard kan dit alleen als je held/sidekick nog niet verslagen is.

Aanvallen: De andere 2 acties bereiden je voor op de uiteindelijke confrontatie! Een aanval verloopt in drie stappen.

  • Kies je doelwit uit en kijk welke mogelijkheden je hebt om hem aan te vallen, met een directe of afstand aanval. Op je overzichtskaart staat hoe jouw strijders kunnen aanvallen.
  • Kies een aanvalskaart uit die door je actieve strijder uitgevoerd kan worden en leg deze gedekt voor je. Je tegenstander mag zich uiteraard verdedigen en doet hetzelfde met een verdedigingskaart.
  • Nadat de kaarten worden omgedraaid wordt het duel uitgevochten. Let op mogelijke effecten die optreden en wie voorrang krijgt. Deze moeten eerst worden opgelost. De kracht van de aanvaller en die van de verdediger worden van elkaar afgetrokken. Voor elke schade die de aanvallen sterker is gaat er een leven van de verdediger af.
UNMATCHED - Bigfoot VS Robin Hood
Actiekaarten van Bigfoot

Einde spel

De sidekicks hebben minder levens en zijn sneller uit te schakelen. Dit kan soms handig of noodzakelijk zijn maar levert je niet de overwinning op. Sommige sidekicks kunnen met een actiekaart trouwens ook weer terug op het bord worden geplaatst nadat ze verslagen zijn. De enige manier om het spel te winnen is de held van je tegenstander uit te schakelen. Laat je held dus niet aan zijn lot over en maak een slim gebruik van je hulpjes.

UNMATCHED - Bigfoot VS Robin Hood

Onze ervaring met Unmatched

Het artwork is goed voor elkaar en ook de helden zijn mooi gemaakt. De kaartjes voelen stevig aan en dat moet ook wel wat je hebt ze veel beet en schuift ze over tafel. Verder zijn de spelregels heel overzichtelijk omschreven met goed uitgebeelde voorbeelden.

De werking van het spel doet ons denken aan Stratego, maar dan met kaarten. Je valt elkaar steeds aan waarin de aanvaller en verdediger niet weten waarmee de ander komt. Maar een nog duidelijker overeenkomst is de bekende tekenfilmserie Yu-Gi-Oh. Even nostalgie maar daarin duelleren ook 2 spelers tegen elkaar. Ze starten met levenspunten en proberen elkaar te verslaan door actiekaarten op het speelveld te projecteren. Daarin kunnen ze aanvallen, zichzelf verdedigen of zich verplaatsen. Dat lijkt opvallend veel op het speelmechanisme van Unmatched.

UNMATCHED - Bigfoot VS Robin Hood

Hebben een paar keer een duel uitgevochten. Hoewel Bigfoot de voor de hand liggende winnaar lijkt heeft Robin Hood ook genoeg in huis voor de overwinning. De actiekaarten per strijder zijn goed uitgebalanceerd. Er is genoeg ruimte om een eigen strategie te bedenken en de geluksfactor is redelijk laag. Je weet alleen niet welke kaart je tegenstander gaat inzetten, maar dit neem je natuurlijk mee in je tactiek.

De 20 minuten speeltijd op de doos is maar een indicatie. Sommige duels zijn redelijk snel klaar en een andere keer weet je er een verlenging uit de slepen. We hebben zelf de teamvariant nog niet gespeeld maar zijn er reuze benieuwd naar. Daarin speel je met vier helden. Dus, wordt vervolgd…

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot

Omschrijving van Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot


Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot komt uit de Unmatched Spelfamilie. Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot is een Strategiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 9 jaar. Een spelletje Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot staat in het Engels bekend onder de naam Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot. Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot is ontworpen door Rob Daviau & Justin D. Jacobson en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Mondo Games, Restoration Games, GaGa Games, Iello, Mancalamaro, Ogry Games, Reflexshop, TCG Factory & White Goblin Games. .

Koop Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Unmatched Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Unmatched Spelfamilie

Unmatched: Bruce Lee spel doos box Spellenbunker.nl

Unmatched: Bruce Lee

Unmatched: Buffy the Vampire Slayer spel doos box Spellenbunker.nl

Unmatched: Buffy the Vampire Slayer

Unmatched- Cobble & Fog White Goblin Games

Unmatched: Cobble & Fog

Verwacht december 2021
Unmatched: Deadpool spel doos box Spellenbunker.nl

Unmatched: Deadpool

Unmatched- Gevecht Der Legendes Deel 1 White Goblin Games

Unmatched: Gevecht Der Legendes Deel 1

Binnenkort review

Unmatched: Jurassic Park – InGen vs Raptors spel doos box Spellenbunker.nl

Unmatched: Jurassic Park – InGen vs Raptors

Unmatched: Little Red Riding Hood vs. Beowulf spel doos box Spellenbunker.nl

Unmatched: Little Red Riding Hood vs. Beowulf

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.