Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Pujadas, Eloi

Review van Veracruz 1631

1631…De Santa Teresa ligt aangemeerd in de haven van Veracruz, een bruisende stad en tegelijkertijd de belangrijkste haven van de Nieuwe Wereld. Verderop liggen nog meer schepen, de San Antonio en de El Juncal met zijn machtige zeilen en indrukwekkende kanonnen. Ze zijn gestuurd door de Spaanse koning om volgeladen te worden met goud, zilver, mais en cacao. Dat is erg welkom want Piet Hein had drie jaar eerder de complete Spaanse Zilvervloot even overgeladen in zijn eigen schip…slimme Hollander 😉

Veracruz 1631 is een kaartspel bedacht door Eloi Pujadas en Joaquim Vilalta. Het ontwerp is verzorgd door Alba Aragon. Het spel wordt uitgegeven door GDM Games en kan gespeeld worden van 2-4 personen. Een potje Veracruz duurt zo’n 30 minuten en is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar.

Veracruz 1631 Bordspel GDM Games

Doel van het spel

Je bent een doorgewinterde handelaar en je doel is om de aangemeerde schepen vol te laden met handelswaren zodat ze daarna terug naar Spanje kunnen. Maar je gooit niet zomaar wat kisten het schip op. Het schip mag natuurlijk niet omslaan omdat het te zwaar beladen is aan één kant. En het is het jaar 1631, buienradar bestaat nog lang niet, hoe weet je nu of het gaat stormen als jouw volgeladen schip de oceaan op gaat? Dat wordt dus gokken.

Veracruz 1631 in het kort

Op het speelbord staan de 3 schepen afgebeeld waar we mee aan de slag gaan. Bij elk schip kan worden bijgehouden hoe zwaar het is geladen en hoe het zit met de balans. In de rechterbovenhoek wordt bijgehouden wat de weersvoorspelling is…storm of mooi weer. Spelers krijgen elk een investeringskaart en 2 kaarten waarmee ze kunnen wedden welk schip zinkt en welk schip niet.

Een speler kan uit de volgende 2 actie kiezen:

  • Wedden of een schip gaat zinken of niet. Deze kaart wordt heimelijk onder aan het speelbord onder één van de drie schepen gelegd. Deze actie kun je maar 2 keer uitvoeren tijdens het spel.
  • Een schip laden met een handelskaart. Zilver en goud worden aan de linkerkant van de schepen geplaatst, mais en cacao aan de rechterkant. Kisten met stenen kunnen aan beide kanten geplaatst worden. Lege kisten zorgen ervoor dat de kaart waarop je die plaatst niet meer meetelt (een echte pestkaart dus). De waarde van de kaart die je bijlegt wordt verwerkt in het gewicht en de balans meter van het betreffende schip. Pak een nieuwe kaart van de stapel en tos voor de weervoorspelling…storm of zon.

Veracruz 1631 Bordspel GDM Games

Einde spel en punten verdienen

Het spel eindigt wanneer het gewicht van alle schepen in de rode cijfers zijn beland. Ze zijn vol en klaar om uit te varen. Er wordt nog een laatste keer getost voor het weer. De uiteindelijke weersvoorspelling en de balans meter van de schepen bepaalt welke zinkt en welke niet. Is het getal van de balans meter gelijk of hoger aan dat van de weersvoorspelling, dan zinkt het schip. Is het getal lager dan dat van de weersvoorspelling dan haalt dat schip de haven.

De punten worden verdiend door het gewicht van het type handelskaarten van jou investeringskaart op te tellen. Uiteraard alleen van de schepen die de haven halen.
Daarna wordt gekeken of je goed kan gokken. Heb je goed ingezet op het uiteindelijke lot van de schepen? Daar word je voor beloond in de volgorde van inleggen. Heb je het mis? Dat levert je een strafpunt op.

TIP: Je kan natuurlijk een handje helpen om andere schepen expres te laten zinken maar wees niet al te ijverig met pesten. Als alle drie de schepen zinken wint niemand het spel!

Veracruz 1631 Bordspel GDM Games

Conclusie

Veracruz 1631 is een spel om even lekker snel tussendoor te spelen. De regels zijn supereenvoudig en toch bevat het elementen als tactiek, bluf, andere tegenwerken en geluk hebben met het weer. Het concept vinden wij origineel en het speelbord ziet er leuk uit. Kortom, om even op te warmen voordat er zwaardere spellen op tafel komen, of een spelletjesavond rustig af te sluiten, is Veracruz 1631 een prima optie.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Veracruz 1631 is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Veracruz 1631 bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Veracruz 1631


Veracruz 1631 is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Veracruz 1631 duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Veracruz 1631 is ontworpen door Eloi Pujadas en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door GDM Games. .

Koop Veracruz 1631 bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.