Review van One Small Step
That’s one small step for man, one giant leap for mankind…Tuurlijk moet onze review van One Small Step met deze woorden beginnen. Dat is overduidelijk de inspiratie voor de naam van dit bordspel geweest. Hou je van de ruimte, raketten en astronauten? Altijd al bij NASA willen werken maar word je al misselijk van de draaimolen? Lees dan snel verder want dit spel zuigt je helemaal in het thema.
One Small Step is eindelijk een goed expertspel wat ook heel goed kan worden gespeeld met 2 spelers, daarover later meer. Heb je al wat ervaring met expertspellen en worker placement dan is het letterlijk one small step naar dit spel. One Small Step kan gespeeld worden met 2-4 spelers. Leeftijd staat op 12+ wat voor ons altijd een goed teken is dat het een spel met meer inhoud/diepgang is. De speelduur staat op 60-90 minuten. Het spel wordt uitgegeven door Academy Games. Het spel is Engelstalig en dus ook de handleiding. Maar online kun je de Nederlandse spelregels vinden, zeker doen!
Doel spel
Het spel gaat over de epische strijd tussen het ruimtevaartprogramma van Amerika en Rusland. Kies één van beide landen en ga de strijd aan met de ander. Zorg ervoor dat je gunstig in de media wordt besproken, ontwikkel nieuwe technologie, lanceer diverse missies en bereik je ultieme doel…win de race en zet als eerste voet op de maan.
Wat we zelf erg gaaf vinden is dat de geschiedenis heel nauwkeurig als een rode draad door het spel loopt. In de spelregels worden zelfs 4 complete pagina’s gebruikt om de exacte tijdlijn uit te diepen van de periode 1955 – 1969. Ook op de kaarten staan veel historische feiten.
Speelbord
Leg het grote speelbord klaar volgens de spelregels. Wat direct opvalt is de aarde (linksboven) waarop je allerlei acties kunt uitvoeren. Daar zul je vaak je ‘workers’ gaan plaatsen. Ook het pad richting de maan springt eruit. Verder liggen er missiekaarten, gebeurteniskaarten en bonus fiches. Rechtsboven staat het ‘mediaspoor’ en dat bepaalt welke speler in een beurt/fase als eerst een actie mag kiezen.
Je hebt ook een persoonlijk speelbord…het ‘agentschapsbord’. Hierop ben je tijdens het spel continu bezig. Bovenaan verzamel je de 9 grondstoffen die verdeeld zijn in drie categorieën: Agentschap/Satelliet/ Be-manning. Er zijn tijdelijke en permanente grondstoffen. De symbolen werken makkelijk en spreken voor zich. Uiteraard heb je alles nodig om verder te komen richting de maan. De 7 fasen van een beurt staat ook op je bord vermeld. Verder staan aan je rechterkant je werknemers, verdeeld in twee afdelingen: 2 ingenieurs en 2 administrateurs. Meer kun je er trouwens niet krijgen in het spel. En onderaan liggen je missiekaarten. Je start op de twee linker velden en deze missiekaarten schuiven elke beurt een plek naar rechts op. Zodra er een missiekaart op ‘launch’ ligt kun je deze dus de ruimte in knallen!
Verschillende fasen
Een ronde bestaat uit 7 fasen die steeds in de juiste volgorde gespeeld moeten worden. We gaan niet in op elk detail maar hieronder even een kort overzicht.
Fase 1: Countdown – De missiekaarten onderaan je agentschapsbord worden allemaal een plek naar rechts opgeschoven.
Fase 2: Grondstoffen vernieuwen – Vul nieuwe gebeurteniskaarten aan en draai je permanente grondstoffen van gebruikt naar beschikbaar.
Fase 3: Kaarten trekken – Je mag 2 kaarten trekken. Je kunt kiezen uit gebeurteniskaarten en missiekaarten. De groene gebeurteniskaarten mag je op hand houden en kun je later spelen, behalve als je een personeelskaart trekt. Deze moeten z.s.m. op tafel komen (max 3). Missiekaarten bestaan uit 2 varianten, satellietkaarten en bemande missiekaarten. Als je missiekaarten kiest moet je deze direct op één van de twee linker missie velden leggen. Alleen bemande missiekaarten brengen je dichter bij de maan, de anderen niet maar leveren wel veel voordelen op, die je ook nodig hebt.
Fase 4: Werknemers plaatsen – Plaats je werknemers op actievelden of gebeurteniskaarten op het hoofdbord. Let op dat je de juiste werknemer op het juiste veld plaatst en…vol=vol. Als beide teams dit hebben gedaan worden meteen alle acties uitgevoerd.
Fase 5: Personeel – Deze actie is niet verplicht maar kan je nuttige voordelen opleveren. Heb je personeelskaarten, dan kun je deze gebruiken door de kosten ervoor te betalen. De effecten gaan direct in.
Fase 6: Kaarten spelen – Je mag tot max 2 handkaarten spelen door de kosten ervoor te betalen. De voordelen gaan meteen in of worden uitgekeerd.
Fase 7: Missies lanceren – Alle kaarten die bij ‘launch’ liggen worden per kaart afgehandeld. Goed gezien ja, je mag dus meerdere missiekaarten op elkaar plaatsen en achter elkaar lanceren, zolang je maar de grondstoffen hebt om te betalen. De satellietkaarten leveren je waardevolle items, bonus fiches of punten op. Die heb je hard nodig maar brengen je geen stap dichter bij de maan. De bemande missiekaarten doen dit wel. Op deze kaarten staan 2 opties: Een klein of groot succes behalen. Klein succes moet altijd en als je genoeg spullen hebt kun je ook voor een groot succes gaan. Hiermee maak je stappen op het spoor richting de maan. Maar let op, een missie kaart die je niet haalt kost je strafpunten of een ander nadeel.
Wie het eerste op de maan is…
Die wint zou je toch zeggen?! Nee dus. Hoewel het zeker een super prestatie is maakt dat je niet automatisch de winnaar. Zodra er een eerste stap op de maan wordt gezet eindigt het spel aan het eind van die ronde. De winnaar is uiteindelijk degene met de meeste punten op het scorespoor heeft staan.
Onze conclusie van One Small Step
Persoonlijk vinden wij dit een toppertje. De meeste expertspellen worden pas echt leuk en meer uitdagend vanaf 3 of 4 spelers. One Small Step heeft dat niet nodig. In principe kun je het spel wel met 4 spelers doen. Per team speelt er dan één met de ingenieurs en de ander met de administrateurs. Je werkt samen en mag overleggen. De historische achtergrond die je overal in het spel tegenkomt is een dik pluspunt. Hou je van expertspellen, probeer deze dan zeker als je de kans krijgt. Er zit naar onze mening één zwakte in, het spel dwingt je niet richting een einde na zoveel rondes gespeeld te hebben. Als je geen bemande missiekaarten speelt kom je nooit op de maan en eindigt het spel niet, dit zorgt ervoor dat je onnodig lang bezig bent. Dit ontdekte we tijdens onze eerste keer spelen. Maar los van dit feit zijn we dik tevreden. Mocht je dit spel een paar keer gedaan hebben en zoek je meer uitdaging, dan zit er ook nog een advanced modus in, voor de gevorderde spelers. De handeling is vrij lang maar wel overzichtelijk met veel voorbeelden.

Deze review van One Small Step is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal
Koop One Small Step bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Videos over One Small Step
Omschrijving van One Small Step
One Small Step is een Expertspel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje One Small Step duurt gemiddeld 100 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . One Small Step is ontworpen door James DuMond en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Academy Games. .
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als One Small Step.