Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties

Review van Underwater Cities

De Aarde raakt overvol, en er moet snel een nieuwe locatie gevonden worden om de mensheid uit te kunnen breiden. Plannen om naar Mars te gaan zijn er wel, maar dat duurt allemaal veel te lang en er is haast geboden. 1 optie is er nog over: op de bodem van de Oceaan.

Underwater Cities - Delicious Games - Bordspel
Steden, Tunnels & fabrieken op het persoonlijke speelbord.

 

Ik moest tijdens het lezen van de regels steeds denken aan de snorkels. Die kleine wezentjes uit de animatieserie in de jaren 80 beleefden allerlei avonturen in snorkelland op de zeebodem. In Underwater Cities ga je ook een bestaan opbouwen op de zeebodem, maar dat blijkt toch echt wel iets minder eenvoudig te zijn dan bij die kleine wezentjes met die buisjes op hun hoofd.

Underwater Cities - Delicious Games - Bordspel
3 Stapels Speelkaarten. 1 Stapel per tijdperk.

Want er moeten steden worden gebouwd( in grote koepels) en die moeten weer worden verbonden door een netwerk van tunnels en worden voorzien van fabrieken en gevoed met boerderijen die zeewier produceren, om zo een zelfvoorzienende onderwater-natie op te bouwen.

Steden moeten iedere productiefase worden gevoed, dus zorg er altijd voor dat je genoeg grondstoffen produceert.

Er bestaan 3 soorten steden:

  • Niet-symbiotische Stad – De standaard stad is een niet-symbiotische stad met een witte koepel.
  • Symbiotische Stad – Deze steden hebben een paarse koepel. Ze kosten meer maar ze leveren dan ook punten op tijdens de productiefase.
  • Biodome – 1 Exemplaar van deze groene stad is alleen beschikbaar als jouw editie van het spel ook de Promo-Card bevat. De eerste speler met 3 verbonden steden plaatst deze Biodome op de plaats van zijn begin-stad. Dit is nog steeds een niet-symbiotische stad, maar het voordeel is dat deze niet gevoed hoeft te worden.
Underwater Cities - Delicious Games - Bordspel
Tunnels en Steden(Domes)

Verloop van het spel

Het spel bestaat uit 10 rondes, verdeeld over 3 tijdperken. Aan het eind van ieder tijdperk vindt er een productiefase plaats. Er is 1 groot algemeen speelbord en iedere speler heeft ook een eigen speelbord waarop je je natie gaat opbouwen.

Iedere ronde heb je 3 beurten. Is iedereen 3x geweest, gaat de rondeteller een stapje verder en beginnen we de nieuwe ronde. Iedere ronde wordt de beurtvolgorde opnieuw bepaald door de positie van de spelers op het federatie-spoor.

Tijdens je beurt kies je een (niet bezet) actieveld op het algemene speelbord en je speelt de desbetreffende actie. Je kiest ook altijd een kaart uit je hand. Correspondeert de kleur van de kaart die je kiest met de kleur van het gekozen actieveld op het speelbord, dan mag je ook de actie op de kaart spelen. Komen deze kleuren niet overeen dan leg je je kaart op de aflegstapel en ben je deze kaart kwijt.

Kaarten die je speelt kunnen allerlei eigenschappen hebben. Sommige kaarten speel je direct (en eenmalig), anderen hebben een permanent effect of verhogen je productie in de productiefase etc. Op het algemene speelbord liggen ook speciale kaarten die je kunt kopen, deze kaarten hebben meestal effect op de eindtelling.

Underwater Cities - Delicious Games - Bordspel

Acties

Een aantal acties die je op het algemene speelbord tegenkomt:

  • Grondstoffen. Pak een of meerdere grondstoffen en neem deze in jouw persoonlijke voorraad
  • Tunnels. Bouw een of meerdere tunnels om zo je netwerk uit te breiden.
  • Steden. Bouw een stadskoepel (dome) op een van de beschikbare locaties.
  • Opwaarderen. Waardeer je boerderijen/fabrieken op zodat ze meer produceren.
  • Boerderijen/Fabrieken. Bouw een boerderij of fabriek bij een van je steden.
  • Federatie Spoor. Vergroot je invloed op het federatie-spoor. Afhankelijk van je positie ontvong je direct een bonus. De invloed op het federatiespoor bepaald de beurtvolgorde van de volgende ronde.
Underwater Cities - Delicious Games - Bordspel
Het Federatie-Spoor op het Speelbord

Productie

Aan het eind van het tijdperk(na rondes 4, 7 & 10) volg de productiefase. Alle fabrieken, boerderijen, tunnels en steden leveren grondstoffen of geld (credits) op en soms ook punten. Hebben je fabrieken, boerderijen of tunnels een opwaardering, dan ontvang je meer. Ook als je 2 dezelfde (opgewaardeerde) fabrieken of boerderijen bij een stad hebt dan ontvang je nog meer voordeel.

Sommige Actiekaarten leveren ook extra voordelen op in deze fase. Heb je je netwerk op je persoonlijke speelbord al uitgebreid tot een of meer metropolissen? Check dan ook even of dat je nu geen voordelen oplevert.

Na de productiefase begint het nieuwe tijdperk waarin een nieuwe stapel actiekaarten de vorige stapel vervangt. Aan het eind van tijdperk 3 volgt nog 1 productiefase en daarna direct de eindtelling van de punten.

Underwater Cities - Delicious Games - Bordspel
Grondstoffen, Tokens(geld), en Fabrieken

Conclusie

Underwater Cities, uitgegeven door Delicious Games en ontworpen door Vladimír Suchy maakt mij erg enthousiast. Vanaf de eerste speelronde zat ik er direct helemaal in. De spelregels zijn heel duidelijk, en mocht je tijdens het spelen toch nog ergens aan twijfelen heb je het antwoord zo gevonden.

Het is een redelijk pittig spel.En hoewel er allerlei verschillende acties zijn die je kunt uitvoeren in je beurt, ben je eigenlijk maar met 1 ding bezig; hoe bouw ik dat ‘motortje’ zo efficiënt mogelijk op om bij de volgende productiefase zo goed mogelijk te presteren? Bouw ik nieuwe steden, tunnels, boerderijen of fabrieken? Breid ik m’n invloed in de federatie uit, of ga ik toch liever voor een Speciale Kaart die pas in de eindtelling voordeel oplevert?

Underwater Cities - Delicious Games - Bordspel
Speciale kaarten op het speelbord

Een hoop keuzes die je dus moet maken. Dan moet je ook nog eens plannen hoe je zo veel mogelijk voordeel uit je beurt kunt halen door de acties van de kaarten te spelen, en in welke volgorde je je acties speelt. En dan iedere ronde weer opnieuw hopen dat je tegenstanders niet nét voor jou hetzelfde plan opvatten, want dan kun je weer opnieuw beginnen met plannen.

Kortom, er komt een hoop tactiek bij kijken, en vrijwel geen geluksfactor. Ook nog eens in een heel mooi jasje gestoken; vooral de koepels van de steden zijn leuk om te zien. Dit spel heeft mij erg enthousiast gemaakt en gaat de komende tijd geregeld op tafel komen.

En dan hebben we de uitbreiding Underwater Cities – New Discoveries ook al op de plank liggen, die gaan we binnenkort maar eens testen.

Underwater Cities - Delicious Games - Bordspel
Overzicht met de kosten & Inkomsten. Eindscore-kaart. 1 Actiekaart & 3 Actietegels.

Underwater Cities vs Terraforming Mars

Als je een beetje bekend bent in de expert-spellen dan ken je natuurlijk het spel Terraforming Mars en daar wordt Underwater Cities vaak mee vergeleken. Deze 2 spellen hebben inderdaad veel raakvlakken. In het ene spel ga je Mars bewoonbaar maken en in het andere spel de zeebodem. In beide spellen bouw je steden, en door middel van allerlei kaarten die je voor neerlegt bouw je een motortje van acties op in de loop van het spel. Qua complexiteit zijn ze vergelijkbaar.

Maar er zijn wel meer spellen die een element uit een ander spel hebben toch? Heb je nog geen van beide spellen in huis? Kijk dan vooral welk thema jou meer aanspreekt; de diepe oceaan van Underwater Cities of de Science Fiction elementen van Terraforming Mars. Persoonlijk ben ik fan van beide spellen en vindt ze verschillend genoeg om beide in de kast te hebben en regelmatig te spelen.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Underwater Cities is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Underwater Cities bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Underwater Cities

Omschrijving van Underwater Cities


Underwater Cities is een Expertspel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Underwater Cities duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 3.5 ster(ren) . Underwater Cities wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Delicious Games. Je koopt Underwater Cities bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Underwater Cities is genomineerd voor de International Gamers Awards 2019 – Nominaties & Deutscher Spiele Preis 2019 – Nominaties.

Koop Underwater Cities bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Underwater Cities

Deze spellen kun je samen met Underwater Cities spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.