Unboxing Video
Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

70 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games
Ontwerper(s)

Phillips, Shem

Review van Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Indruk maken op de koning, dat is jouw doel in dit worker-placement spel. Maar je bent niet de enige die daarnaar streeft.. en dan is er nog de vraag: ga je eervol aan het werk of breng je af en toe een bezoekje aan de zwarte markt?

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Spelverloop

Als je alle voorbereidingen hebt gedaan, mogen jullie aan de slag. Het grote speelbord staat, je hebt allemaal je eigen spelersbordje, 20 arbeiders en een aantal gebouwenkaarten om mee te beginnen.Om de beurt plaats je een arbeider en voer je de bijbehorende actie uit. Met 20 arbeiders kun je wel even vooruit, zou je denken en dat is ook zo. Maar toch moet je opletten dat je niet ineens zonder zit. Gelukkig zijn er leuke manieren om je arbeiders weer terug te krijgen.
Er zijn verschillende velden waarop je je arbeiders kunt plaatsen. Op de meeste daarvan, mag een onbeperkt aantal arbeiders staan.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Wat kun je allemaal doen?

In het kort:
Bij de mijn, groeve, zilversmid en in het bos kun je aan grondstoffen en geld komen. Hoe meer van jouw arbeiders er al staan, hoe meer voordeel je krijgt.
Bij het koninklijk pakhuis mag je per arbeider een ruilactie uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld aan marmer komen.
Gebouwenkaarten krijgen of leerlingen inhuren kun je doen bij de werkplaats.
Het belastingkantoor kun je bezoeken om al het belastinggeld dat daar ligt in te pikken.
Je kunt ook arbeiders gevangen nemen. Dat doe je bij het stadscentrum.
Op de zwarte markt kun je op een makkelijke manier aan voordelen komen.
Bij de wachtpost kun je arbeiders in de gevangenis zetten, ze er juist weer uithalen of een schuld inlossen.
En tot slot heb je nog het gildehuis. Daar leg je een arbeider neer om een gebouw te kunnen bouwen of om mee te bouwen aan de kathedraal. Deze arbeider blijft daar de rest van het spel liggen.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

De keuzes die je maakt, kunnen invloed hebben op jouw loyaliteit aan de koning. De score hiervan wordt bijgehouden op het loyaliteitsspoor, links op het bord. Is jouw loyaliteit tot een bepaald punt gezakt, dan mag je niet eens meer meewerken aan de kathedraal! Maar ben je goudeerlijk, dan kun je geen bezoek brengen aan de zwarte markt, want dat kun je dan natuurlijk niet met jouw geweten overeenkomen.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

De leerlingen die je inhuurt, kunnen je allerlei voordelen opleveren bij het uitvoeren van de acties.
De gebouwenkaarten leveren punten op aan het einde van het spel, maar veel kaarten hebben ook al directe voordelen. Het bouwen kost grondstoffen en soms heb je ook bepaalde leerlingen nodig voordat je het gebouw kunt bouwen.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Wanneer je aan de kathedraal bouwt, betaal je de kosten. Dan ga je een niveau omhoog (als daar plek is, want anders kun je de actie niet uitvoeren) en je mag een bonuskaart pakken als die er nog ligt.

Nog een manier om aan geld te komen is door het gevangen nemen van arbeiders ( van medespelers of van jezelf). Die plaats je op jouw eigen spelersbord en daarna kun je die van je tegenspelers bij de wachtpost afleveren om ze in de gevangenis te gooien. Voor ieder arbeider die je daar brengt, krijg je 1 munt.
Je kunt jouw arbeiders weer vrijkopen uit de gevangenis, maar dat kost je wel wat. Kun je het niet betalen, dan krijg je een schuldbekentenis.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Einde

Wanneer het gildehuis helemaal vol ligt (afhankelijk van het aantal spelers), krijgt iedere speler nog 1 beurt en dan is het tijd om de punten te tellen. Op jouw spelersbordje staat een overzicht met alle punten die je moet tellen. Degene met de meeste punten is de winnaar!

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Conclusie

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een leuk uitdagend en afwisselend worker-placement spel. En het is gelijk herkenbaar als een spel van Shem Phillips. De artwork doet heel erg denken aan Rovers van de Noordzee. Aan de ene kant is het spel heel herkenbaar, maar toch weer met een nieuw element: hoe meer arbeiders bij een locatie, hoe groter het voordeel.
Er is wel interactie in het spel, door bijvoorbeeld arbeiders gevangen te nemen of snel een actie uit te voeren voordat iemand anders dat kan, maar het is geen groot onderdeel van het spel. Vaak ben je gewoon je eigen plannen aan het uitwerken.

De keuze tussen braaf of slecht is leuk. Op beide manieren kun je winnen. Het levert allebei op zijn eigen manier voordeel op. Het is leuk om ze allebei uit te proberen.

Het speelt heel vlot en is niet moeilijk. Geen spel voor beginners, maar als je al wat meer speelervaring hebt, is dit een aanrader.
Door de vele gebouwenkaarten en leerlingkaarten is de herspeelbaarheid groot. Ook vanwege het feit dat je meerdere spelersborden hebt, 2 per kleur. De voorkant is voor beginners, maar als je met de achterkant speelt, krijgt iedereen een unieke eigenschap en je start met verschillende materialen.

Net als Rovers van de Noordzee heeft ook Architecten van het Westelijk Koninkrijk de Nederlandse Spellenprijs is de wacht gesleept. In 2020 was dit spel de winnaar van de Expertprijs.

Je speelt het spel met 1-5 personen en een potje duurt ongeveer 90 minuten. White Goblin Games geeft het spel uit in het Nederlands.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Das

Deze review van Architecten van het Westelijk Koninkrijk is geschreven door Das.
Lees alle reviews van Das

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Architecten van het Westelijk Koninkrijk bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Omschrijving van Architecten van het Westelijk Koninkrijk


Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een Familiespel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Architecten van het Westelijk Koninkrijk duurt gemiddeld 70 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Architecten van het Westelijk Koninkrijk staat in het Engels bekend onder de naam Architects of the West Kingdom. Architecten van het Westelijk Koninkrijk is ontworpen door Shem Phillips en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. Je koopt Architecten van het Westelijk Koninkrijk bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Architecten van het Westelijk Koninkrijk bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.