Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games
Ontwerper(s)

Dorn, Rüdiger

Review van Asante

"Vanaf minuut één zaten we er al  lekker in en na afloop hadden we meteen zin in een volgend potje."

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

“Huiden te koop! Mooie, lederen huiden. Mijn vriend, voor jou maak ik een mooie prijs!” “Groenten en fruit! Heerlijk en vers van het land!” “Stoffen, vandaag in de aanbieding. 2 meter halen, 1 meter betalen!”

Waan jij je al op een Afrikaanse markt met prachtige, exotische goederen van eigen bodem? Ruik je de gemengde geur van alle soorten kruiden? En loopt het water je al in de mond van al dat prachtige, verse fruit? In Asante waan je je op deze plek. Jij bent een marktkoopman/vrouw en probeert door slim in te kopen en weer te verkopen je vermogen te vergroten. Moge de beste handelaar winnen!

Asante bordspel

Doel van het spel

In Asante koop je producten tegen een goede prijs in en verkoop je deze voor nog meer. Maak gebruik van de locals die het gebied goed kennen en jou van nuttige informatie kunnen voorzien. Kies voorwerpen die jou van extra handelswaar kunnen voorzien en/of andere voordelen geven. En zet dieren in om je concurrent te ondermijnen en hem zo een stapje voor te blijven. Wie als eerste 60 of meer goud heeft verdiend, luidt de laatste ronde in. Wie vervolgens het meeste goud bezit, is de winnaar van het spel Asante.

Asante bordspel

Verloop van het spel

Voor aanvang van het spel ontvangen beide spelers een marktkraampje, 20 goud om te handelen en 5 speelkaarten. De startspeler ontvangt daarnaast de 5 actiefiches. Deze staan voor het aantal acties die je tijdens je beurt kunt uitvoeren. Wanneer zijn of haar beurt voorbij is, krijgt de andere speler de fiches.

In je beurt kan je kaarten kopen en/of kaarten spelen. Wil je kaarten kopen? Dan kost dit één actie per getrokken kaart. Maximaal kan je dus 5 kaarten van de trekstapel kopen. Nadat je (eventueel) kaarten hebt gekocht, mag je kaarten gaan spelen. Elke kaart die je speelt, kost je ook één actie, tenzij dit op de kaart anders is aangegeven. Kaarten spelen stelt je in staat om:

  • Goederen in te kopen (een goederenkaart spelen)

Er zijn zes verschillende soorten goederen. Op de kaart staat de prijs voor het product aangegeven, ook staat vermeld hoeveel goud het oplevert om dit product te verkopen. Let op: je marktkraam heeft maar ruimte voor 6 producten. Je kan dus niet onbeperkt inkopen. Je moet hier slim mee omgaan en goede keuzes maken.

Asante bordspel

  • Goederen te verkopen (een goederenkaart spelen)

Op de kaart staat aangeven hoeveel goud een product of combinatie van producten oplevert. Leg de goederen uit je marktkraam af en ontvang het verdiende goud.

  • Een local in te schakelen (een personenkaart spelen)

Elke local heeft zijn eigen eigenschap. Op de kaart staat duidelijk omschreven welke actie je door het inzetten van een local mag doen. Sommige locals zijn nuttig voor jezelf, andere locals speel je in de beurt van je tegenstander en zijn echte pestkaarten. Zo stelt de Hoornblazer je bijvoorbeeld in staat om extra speelkaarten te trekken. En de Nomade helpt je om nieuwe goederen in je marktkraam te krijgen, zonder deze te betalen. De Dierkundige is een pestkaart, deze zorgt ervoor dat je tegenstander een local niet mag gebruiken. Er zijn maar liefst 17 unieke personenkaarten, wat het spel uitdagend maakt.

Asante bordspel

  • Een dier in te zetten (een dierenkaart spelen)

Er zijn 7 unieke dierenkaarten die allemaal hun eigen eigenschap hebben. Sommige dieren zijn echte pestkoppen. De Flamingo bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je tegenstander in zijn volgende beurt geen kaarten mag trekken of spelen. Andere dieren zijn super handig voor jezelf. Zo levert de Stokstaartjes je vier extra speelkaarten op.

  • Een voorwerp te kopen/gebruiken (een voorwerpkaart spelen)

Er zijn 8 unieke voorwerpen. Wanneer je het voorwerp speelt, leg je deze voor je neer. Deze blijft de rest van het spel liggen en heb je dus altijd tot je beschikking. Wil je van het voorwerp gebruik maken, dan kost dit je wel een actie. Ook op deze kaarten staat duidelijk omschreven wat hun eigenschappen zijn. Zo stellen ze je instaat om aan extra speelkaarten, goederen of goud te komen. Wanneer je een voorwerp koopt, leg je deze onder een Heilig Gebiedkaart. Je tegenstander krijgt dan eenmalig het voordeel van het heilige gebied.

Asante bordspel

Deze 5 verschillende acties zal je continue moeten doen en slim met elkaar moeten combineren. Alleen door goed van ieders verschillende eigenschappen gebruik te maken en slim in te kopen en op het juiste moment te verkopen, kun je je goudvoorraad uitbreiden. Wie als eerste 60 of meer goud heeft verdiend, luidt de laatste ronde in. Wie vervolgens het meeste goud bezit, is de winnaar van het spel Asante.  Ben je een sportieve speler? Dan eindig je met “Asante” oftewel “Bedankt” in het Swahili. Bedankt dus voor een gezellig potje Asante.

Conclusie

Asante wordt uitgegeven door White Goblin Games, duurt zo’n 40 minuten en is een echt 2 spelers spel voor spelers vanaf 12 jaar. Het spel is bedacht door Rüdiger Dorn, wie ook het succesvolle Jambo en kleurrijke familiespel Waka Waka heeft uitgebracht. Ben je bekend met één van deze spellen, dan kan je Asante al spelen zonder enige moeite. Ook weleens leuk! De verschillende componenten van het spel komen overeen met wat je gewend bent in Jambo en Waka Waka en ook het spelmechanisme lijkt erop. Ken je deze spellen niet? Ook geen probleem. Asante heb je in een mum van tijd onder de knie en de meeste kaarten spreken voor zich.

Inmiddels hebben we een echte spelletjesverslaving ontwikkeld en zijn we continue op zoek naar nieuwe spellen. Veel spellen zijn echter voor 3 of meer personen en we zijn dan ook altijd erg blij als er weer een nieuw 2 spelers spel wordt uitgebracht. Daarom keken we erg uit naar de release van Asante. En wat zijn we blij! Dit spel voldoet zeker aan onze verwachtingen. Niet elk 2 spelersspel valt bij ons in de smaak, maar Asante duidelijk wel. Vanaf minuut één zaten we er al  lekker in en na afloop hadden we meteen zin in een volgend potje. Het heeft alles wat wij leuk vinden in een spel: verzamelen van goederen, keuzestress, geluk/pechfactor en een pestelement.

Asante is ook nog eens erg mooi geïllustreerd en beschikt over een echte African Vibe. Ondanks dat je met je eigen handelswaren bezig bent en je je rijkdom probeert te vergroten, is Asante een spel met veel interactie. Vooral pestkaarten en kaarten die je in de beurt van de ander kan spelen zorgen hiervoor. Ieder spel zal bovendien weer anders zijn, want Asante beschikt over meer dan 100 speelkaarten. Dit alles maakt Asante een spel dat bij ons vaak op tafel komt. Tip! Asante zit in een klein doosje en is dus ook op reis gemakkelijk mee te nemen.

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Asante is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Asante heeft alles wat wij leuk vinden in een spel: verzamelen van goederen, keuzestress, geluk/pechfactor en een pestelement."

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Asante bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Asante

Omschrijving van Asante


Asante is een Strategiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Asante duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Asante is ontworpen door Rüdiger Dorn en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. .

Koop Asante bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.