Review van Back to the Future: Dice Through Time
"Stap in de DeLorean en sprint met 88 km/uur door deze review heen"
— Remon & Chantal
Van “Nobody calls me chicken” tot “Great Scott!” en van “This is heavy!” tot “Flux Capacitor” Weet jij direct waar deze quotes over gaan? Dan ben je een echte Back To The Future fan. Wat een gave films hé?! Hebben ze zelf ook meerdere keren gezien. En natuurlijk is er van deze populaire serie een bordspel gemaakt. Is die net zo goed als de film? Stap in de DeLorean en sprint met 88 km/uur door deze review heen om erachter te komen.
Opvallend is dat dit het 2e spel is met dit thema. Naast deze uitgave van Ravensburger is er ook een andere van Funko Games. Ook daar hebben we een review van gemaakt, check hem hier. Je zult zien dat de materialen aardig op elkaar lijken in beide spellen. Maar het verhaal is totaal verschillend van elkaar.
In dit spel, Back To The Future – Dice through time, is die akelige Biff er met de DeLorean vandoor gegaan en heeft er een bende van gemaakt in alle tijdlijnen van de filmreeks. Dat moet natuurlijk rechtgezet worden anders komt het ruimte-tijd continuüm in gevaar. Dus je gaat ervoor zorgen dat bepaalde belangrijke gebeurtenissen gaan plaatsvinden en brengt voorwerpen naar de juiste locatie en vooral naar het juiste jaar terug.
Het is een coöperatief spel dat met 2-4 spelers gespeeld kan worden en is qua leeftijd vanaf 10 jaar al te doen. Kortom, steeds samen overleggen wat de beste tactiek is om het spel te winnen. Dat maakt een spel toegankelijk voor nieuwe of onervaren spelers, je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken. Speelduur ligt ongeveer op een uur maar is in de praktijk helemaal afhankelijk van het vermogen van de spelers om samen snel beslissingen te maken. De ontwerpers van dit spel zijn Ken Franklin, Chris Leder en Kevin Rodgers.
Het spel is Engelstalig, ook de spelregels. Maar op de site van Ravensburger kun je een NL versie downloaden. Scheelt je weer vertalen.
Speelbord en materialen
Het speelbord ziet er redelijk eenvoudig uit en bestaat eigenlijk gewoon uit 4 stroken die de verschillende jaren uit de films vertegenwoordigen…1885, 1955, 1985 en 2015. Het geheel is in cartoonstijl weergegeven, dat zorgt voor een leuke look. Per jaar ligt links een stapel voorwerpkaarten. In de linkerbovenhoek ligt de stapel gebeurteniskaarten. Op het Outatime spoor (bovenaan) worden in principe de strafpunten bijgehouden. Bereiken jullie hierop het laatste veld, dan is er te veel geknoeid met de tijd en worden jullie gewist uit het bestaan. Misschien toch maar beter om in het echt geen rijdende tijdmachine uit te vinden, dat kan alleen maar fout gaan.
Elk jaar heeft een eigen Biff fiche die geheel gekleed is zoals hij in de betreffende film te zien is, best wel grappig gedaan en een leuk detail. De spelers hebben een eigen kleur spelerskaart + bijhorende dobbelstenen en DeLorean. De spelerskaarten waren bij ons licht kromgebogen toen we ze uit de doos haalden, net even te goedkoop materiaal gebruikt. Dat was een klein minpuntje. Het overzicht van een ronde op de kaarten is daarentegen wel handig.
Spelmechanisme
Het spel heeft geen vast aantal ronden voordat het eindigt. Het gaat door tot alle voorwerpen naar de juiste tijd en locatie zijn gebracht (winnen) of als de Outatime marker op Game Over staat (verliezen).
Een ronde bestaat uit de volgende 6 stappen en in deze volgorde…
1: Gebeurteniskaarten pakken – Afhankelijk van het aantal spelers pak je gebeurteniskaarten van de stapel. Sommige kaarten leveren je een directe actie op om uit te voeren. Andere kaarten zijn locaties en moeten op de juiste plek en het juiste jaar gelegd worden.
2: Dobbelstenen gooien – Iedereen tegelijk
3: Acties uitvoeren – In de handleiding wordt 2,5 pagina besteed om alle acties uit te leggen. Zonde om alles hier te herhalen, ook al heb ik daar wel een houtje van. Samengevat ga je veel met je dobbelstenen doen. De verschillende icoontjes hierop geven je diverse opties. Je kunt jezelf of Biff verplaatsen, gebeurtenissen op locaties oplossen, voorwerpen oppakken en natuurlijk vaak door de tijd reizen. Je kunt zelfs ergens dobbelstenen achterlaten die een andere speler kan gebruiken. Hier en daar wordt je ook door je trouwe viervoeter, Einstein, een handje geholpen.
4: OUTATIME marker verplaatsen – Als iedereen zijn/haar beurt heeft gespeeld wordt er gekeken welk jaar de meeste locaties heeft die nog bedekt zijn met gebeurteniskaarten. Daar wordt het aantal locaties geteld met zo’n kaart (+eventuele paradox fiches) en dat aantal ga je vooruit op de Outatime marker. Als je dus niet uitkijkt kan het spel snel voorbij zijn.
5: Paradox fiches plaatsen – In het jaar waarin de Outatime marker vooruit is gezet, krijgt elke locatie met een onopgeloste gebeurteniskaart een paradox fiche (waar deze nog niet lag). Max 1 per kaart.
6: Eerste speler marker doorgeven – De marker van de startspeler wordt doorgegeven en een nieuwe ronde begint.
Onze mening…
We zijn altijd wel in voor een coöperatief spel. Kun je even je solocarrière in het spelletjes spelen laten rusten en je richten op andere skill zoals communiceren, samenwerken en de rest niet dwarszitten. Het is een stuk toegankelijker voor iedereen alhoewel dat natuurlijk niets over het niveau van het spel zegt. Er zijn namelijk ook vrij pittige coöperatieve spellen.
Maar dat geldt niet voor dit spel. Je kunt het spel wel moeilijker maken. Er zijn 5 niveaus van beginner tot absurd. Maar hierdoor worden geen nieuwe spelelementen toegevoegd. Het enige wat veranderd is het aantal voorwerpen dat teruggebracht moet worden. En ja, hoe meer voorwerpen hoe lastiger het spel uit te spelen is.
Maar in basis gebeurd er steeds hetzelfde. Je probeert met je dobbelstenen kaarten af te handelen en reist met allerlei voorwerpen door de tijd heen en weer. Na een tijdje spelen merkten we dat we in vast cirkeltje draaiden. Het spel heeft ook een hoge geluksfactor door de dobbelstenen. Houdt je persoonlijk van een spel met niet al te veel poespas en houdt je van een science fiction thema, dan kun je je met dit spel prima vermaken. Met elkaar maak je er sowieso een feestje van en je voelt hoe dan ook de druk goed als de Outatime marker dicht bij het Game Over vakje komt.
Houdt je van meer inhoud, afwisseling en mogelijkheden dan raden wij je aan om een andere optie te zoeken. Een goed alternatief met meer uitdaging is bijvoorbeeld Andor. En hoe zit het eigenlijk met dat andere Back To The Future spel waar we het in het begin van deze review over hadden? Persoonlijk vinden wij die mooier ontworpen en leuker om te spelen. De verhaallijn is wel beperkt tot één film maar de beleving is beter en het speelmateriaal is van betere kwaliteit.
Deze review van Back to the Future: Dice Through Time is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal
Koop Back to the Future: Dice Through Time bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Videos over Back to the Future: Dice Through Time
Omschrijving van Back to the Future: Dice Through Time
Back to the Future: Dice Through Time komt uit de Back to the Future Spelfamilie. Back to the Future: Dice Through Time is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Back to the Future: Dice Through Time duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Back to the Future: Dice Through Time staat in het Engels bekend onder de naam Back to the Future: Dice Through Time. Back to the Future: Dice Through Time is ontworpen door Ken Franklin, Chris Leder & Kevin Rodgers en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Ravensburger. .
De Back to the Future Spelfamilie
Deze spellen komen ook uit de Back to the Future Spelfamilie