Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

50 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Ravensburger

Ravensburger
Ontwerper(s)

Hall, Prospero

Review van Back to the Future: Back in Time

Krijg je ook altijd zo’n nostalgisch gevoel bij het kijken van de Back to the Future-reeks? Op zo’n moment slaat iedereen zijn fantasie ineens op hol…Wat als ik nou eens door de tijd kon reizen?? Tijdreizen is altijd al een favoriet thema geweest in films…maar nu komt het thema ook weer terug in een spel. En zeker als je fan bent van de eerste film (want stiekem is dat natuurlijk wel de leukste) dan herken je de sfeer zeker terug in het spel Back to the future: Back in time, compleet met alle personages en ja, ook een échte DeLorean!

Back to the future: Back in time is een coöperatief spel, en zulk soort spellen hebben de laatste jaren zeker een opmars gemaakt, denk bijvoorbeeld aan Pandemic, Paleo en Jurassic World – The board game. Samenwerking is dus vereist om samen je doelen te halen en van het spel te winnen. Een spelletje Back to the future duurt ongeveer 50 minuten en kun je spelen met 2-4 spelers vanaf 10 jaar. Het spel is bedacht door ‘the time-traveling team in Prospero Hall’ en de illustraties zijn verzorgd door George Bletsis, Les McClaine en Steve Scott. Het spel is Engelstalig en uitgegeven door Funko Games.

Back to the Future: Back in Time

Wat is het doel van het spel?

Net zoals in de film gaat Marty McFly van 1985 terug naar het jaar 1955. De spelkarakters Marty McFly, Jennifer Parker, Doc Brown en hond Einstein moeten samenwerken en ervoor zorgen dat Marty’s ouders George McFly en Lorraine Baines op elkaar verliefd gaan worden. Tegelijkertijd moeten jullie zorgen dat de Delorean in Hill Valley’s Main street komt te rijden voordat de bliksem inslaat om 10:04pm. Lukt dat allemaal, dan winnen jullie het spel.

Back to the Future: Back in Time
Je kunt spelen met Marty McFly, Doc Brown, Jennifer Parker of Einstein

Hoe speel je Back to the future: Back in time?

Leg het spel klaar zoals beschreven in de speluitleg en kies een karakter en pak de bijbehorende powerfiches. Ieder karakter begint op Town Square. Daarna mogen Biff, George en Lorraine hier niet meer komen of doorheen bewegen.

Een ronde van een speler ziet er als volgt uit:

A) Zet de pion op de Turn Tracker 1 vooruit en bekijk wat je bij dat punt moet doen. Dit kan zijn:

 • Check de Love Meter: Staat het blokje tussen 1-12 dan wordt er een stukje van de foto omgedraaid (zijn alle stukjes omgedraaid dan verliezen jullie van het spel). Staat de meter op -1 tot -4 dan worden er 2 stukjes omgedraaid, staat de meter op de hartjes dan zijn jullie veilig.
 • Pak een Movement kaart, daar staat een verplaatsing op van George, Lorraine of Biff.
 • Pak een Trouble kaart van het juiste level. Deze kaart komt op het bord te liggen en moeten jullie als spelers oplossen om een negatief effect op te heffen.
Back to the Future: Back in Time Love Meter
De Love Meter

 

B) Voer je acties uit. Dit kan bestaan uit:

 • Beweeg 1-3 plaatsen. Dit doe je door 1 van je powerfiches om te draaien, je kan dan niet de dobbelsteen gebruiken van dat fiche. Tijdens het bewegen kun je George of Lorraine met je meenemen. Dit zul je waarschijnlijk vaak moeten doen.
 • Eén van de 6 verschillende Challenges (uitdagingen) aangaan en die winnen.

Ga een Challenge aan…

Je kunt dus kiezen uit verschillende uitdagingen. Hieronder staan ze kort alle 6 op een rijtje.

 • De Love Meter laten stijgen. Zorg ervoor dat George en Lorraine samen op één veld terecht komen en dobbel je gek zodat ze verliefd worden. Dit is één van de voorwaarden om het spel te winnen.
 • Verplaatst de DeLorean. Deze vette tijdmachine op 4 wielen moet tijdig op de juiste plek staan om naar de toekomst te kunnen reizen.
 • Vecht met Biff. Biff is niet je vriend! In de film niet en ook niet in dit spel. Hij zorgt steeds voor problemen ivm de Love Meter. Ga moedig de confrontatie aan en tik hem buiten westen, dan heb je even geen last van hem.
 • Verzamel onderdelen voor de DeLorean. Er zijn er 3 en je hebt ze allemaal nodig om de DeLorean verder te kunnen verplaatsen.
 • Los een Opportunity kaart op. Het oplossen van deze kaarten zorgt voor mooie bonussen. Je kan bijvoorbeeld sterkere powerfiches pakken of waardevolle items.
 • Los een Trouble kaart op. Deze kaarten zorgen voor een negatief effect dat voor iedereen geldt. Los ze op en ze worden direct verwijderd en je ontvangt een beloning.

Back to the Future: Back in Time

Andere spelelementen

Het spel maakt veel gebruik van gekleurde dobbelstenen. Hierop staan verschillende symbolen waarmee je bepaalde Challenges kunt winnen. Heel makkelijk, gooi het vereiste symbool dat op een kaart staat afgebeeld. Het bliksem symbool is een soort joker en geldt altijd als het juiste symbool. Tijdens het gooien met de gekleurde dobbelstenen heb je bepaalde powerfiches in het spel die de waarde van deze dobbelstenen kunnen veranderen. Heel handig! De powerfiches die je inzet bepalen met welke en met hoeveel dobbelstenen je mag gooien. Gooi je het gezicht van Biff, dan heb je pech. Maar met het juiste powerfiche in bezit mag je misschien opnieuw gooien.

Het gezicht van Biff staat ook op de Movement kaarten. Elk symbool staat voor een stap die Biff zet richting George of Lorraine, welke het dichts bij hem in de buurt staat. Mocht Biff op hetzelfde veld komen te staan dan gaat bij elk nieuw ‘gezicht van Biff’ dat wordt getrokken de Love Meter een blokje terug. Zorg er dus voor dat Biff op een veilige afstand blijft.

Als je een Item kaart hebt weten te scoren, dan kun je de speciale actie van deze kaart éénmaal in je beurt gebruiken. Het karakter waar je mee speelt heeft zelf ook een unieke vaardigheid. Deze kun je ook éénmaal in je beurt gebruiken.

De mogelijkheid bestaat ook om andere spelers te helpen ook al ben je niet de actieve speler. Heb je nog powerfiches over en staat de actieve speler op hetzelfde veld als jij, dan kun je meehelpen om een Challenge op te lossen.

Back to the Future: Back in Time
Powerfiches op je persoonlijke speelbord

Einde spel

Het spel wordt door iedereen verloren zodra het laatste stukje van de foto wordt omgedraaid. Jullie zijn te laat, Marty McFly is weggewist uit de tijdlijn, hij heeft nooit bestaan!!Als de Turn Tracker op het laatste veld beland is het 10:04 PM en slaat de bliksem in. Het spel wordt gewonnen als de Love Meter in de hartjeszone staat en de DeLorean op juiste plek staat. Je geeft plankgas en met 88 miles p/h scheur je terug naar de toekomst.

Back to the Future: Back in Time
George & Lorraine

Wat wij vinden van Back To The Future: Back in Time…

De eerste keer speelden we dit spel niet op de juiste manier en waren we redelijk teleurgesteld. Gelukkig ontdekten we de volgende dag dat we een cruciale regel niet toegepast hadden. Toen we het een tweede keer wel op de juiste manier speelden kwamen de verwachtingen die we van tevoren van dit spel hadden gelukkig uit. We waren al lange tijd fan van de films en waren benieuwd hoe dat verwerkt was in dit spel. De sfeer wordt goed gecreëerd door de details die overal verwerkt zijn. Het afspelen van de soundtrack van de film tijdens het spel helpt daar ook goed in mee, tip van ons.  Je voelt de druk goed van Marty McFly om niet uit de tijdlijn gewist te worden. We vinden het leuk gedaan dat je steeds moet zorgen dat George en Lorraine bij elkaar moeten komen en dat Biff op afstand moet blijven. Het is toch lastiger dan je denkt.

Naar onze mening niet zo supermoeilijk of pittig maar ruim voldoende uitdaging om vaker te willen spelen. Als jij houdt van coöperatieve spellen, waar je dus moet samenwerken met de andere spelers, dan kun je dit spel vast wel waarderen. Mooi element van coöperatieve spellen vinden we altijd dat er enorm veel interactie is tussen de spelers, veel overleg over welke stappen er in welke volgorde gedaan moeten worden. Er kleeft wel een groot (mogelijk) nadeel aan. Als je in de groep een speler hebt met een sterk karakter kan deze te veel de overhand krijgen in het bepalen wat de andere spelers met hun beurt/actie moeten doen. Hou dus in de gaten dat er een gezonde balans is tussen de spelers.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Back to the Future: Back in Time is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Back to the Future: Back in Time bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Back to the Future: Back in Time

Omschrijving van Back to the Future: Back in Time


Back to the Future: Back in Time komt uit de Back to the Future Spelfamilie. Back to the Future: Back in Time is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Back to the Future: Back in Time duurt gemiddeld 50 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Back to the Future: Back in Time staat in het Engels bekend onder de naam Back to the Future: Back in Time. Back to the Future: Back in Time is ontworpen door Prospero Hall en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Funko Games & Ravensburger. .

Koop Back to the Future: Back in Time bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Back to the Future Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Back to the Future Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.