Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

3-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 6 jaar

Speelduur

15 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Tucker’s Fun Factory

Tucker’s Fun Factory

Review van Bandida

Bandida is partner in crime van de bandido uit kaartspel Bandido.

Een coöperatief kaartspel met drie varianten, waarin je samen probeert te winnen. Help jij het Wilde Westen veilig te houden of sta je deze keer aan de verkeerde kant van de wet?

 

Spelverloop

De basis van dit kaartspel is gelijk aan dat van Bandido (review).

Je begint met de superkaart (Bandida in de cel) in het midden van de tafel. Je hebt een makkelijke en een moeilijke kant.

Iedereen krijgt 3 kaarten en om de beurt legt iedere speler een kaart aan en pakt weer een nieuwe kaart. De kaart moet precies passen. Je mag dus geen gangen blokkeren, maar je mag wel de kaart horizontaal of verticaal aanleggen.

Je mag je kaarten niet aan je medespelers laten zien, maar het is wel belangrijk om te communiceren om samen de beste strategie te bedenken.

Er zijn een aantal bijzondere kaarten: de Objectkaarten en Alarmkaarten. Daarmee moet je verplicht een bepaalde actie uitvoeren als je die kaart op tafel legt. Als je bijvoorbeeld de Rugzak gebruikt, dan mag je 1 extra kaart op hand houden. Of de Waterfles die zorgt ervoor dat jullie de ronde niet kunnen praten en overleggen. Bij een Alarmkaart moet je direct de actie spelen, ook al was je beurt al voorbij. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat iedereen een kaart uit zijn hand moet weggooien en vanaf dat moment met 1 kaart minder in de hand gaat spelen.

De eerste variant is ‘Vang Bandida!’. Jullie moeten ervoor zorgen dat ze niet kan ontsnappen, door alle uitgangen af te sluiten.

De tweede variant is ‘Helpt Bandida te ontsnappen!’. Hierbij is het doel elke uitgang te blokkeren, behalve de ladderkaart, waarmee ze uit dit ondergrondse gangenstelsel kan ontsnappen.   

De laatste variant is ‘De ontsnapping van de geliefden’. Bij deze variant heb je ook het kaartspel Bandido nodig. Hierbij komt de Bandido ergens tijdens het spel op tafel. Het doel is om alle uitgangen af te sluiten, behalve de ladderkaart, zodat Bandido en Bandida samen de buitenwereld weer onveilig kunnen gaan maken.

Conclusie

Bandida, uitgegeven door Helvetic en Tucker’s Fun Factory, is een eenvoudig kaartspel in een mooi, stevig doosje. En, net als Bandido, is het makkelijk in je tas mee te nemen, maar je hebt wel een groot speelveld nodig.

Je speelt met 2-4 personen vanaf 6 jaar, maar solo is het ook prima te spelen. Dit is een coöperatief spel dat je snel een paar keer achter elkaar speelt, omdat het maar 10-15 minuten duurt en omdat het best lastig kan zijn om jullie missie te laten slagen. Je wilt steeds een nieuwe kans!

Het is voor een groot deel afhankelijk van de volgorde waarin je de kaarten trekt, of het jullie zal lukken de Bandida tegen te houden, of juist te helpen ontsnappen. Maar natuurlijk heb je wel een tactiek nodig, die je samen bespreekt.

Verschil tussen Bandido en Bandida:

Met Bandido speel je de basis van het spel: zorgen dat de boef achter de tralies blijft. In Bandida wordt het spel wat gevarieerder. Ten eerste omdat er drie varianten zijn (of twee, als je niet in het bezit bent van Bandido). Verder voegen de Objectkaarten en Alarmkaarten wat extra dimensie aan het spel toe en blijft het langer leuk om te spelen.

Als je ook in het bezit bent van Bandido, kun je de 2 kaartspellen met elkaar combineren.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Das

Deze review van Bandida is geschreven door Das.
Lees alle reviews van Das

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Bandida bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Bandida


Bandida is een Familiespel dat door 3-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 6 jaar. Een spelletje Bandida duurt gemiddeld 15 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Bandida wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Helvetiq & Tucker’s Fun Factory. Je koopt Bandida bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Bandida bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1612517585090", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9300000007040541","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Helvetiq%20Bandida","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.