Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van Barcelona

"Veel werk? Ja. Uitdagend? Ja! Voor herhaling vatbaar? Absoluut!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Stel je voor… Het is begin 1800 en je woont in Barcelona. De groei van de stad wordt geforceerd binnenin de stadsmuren. Dit resulteert erin dat Barcelona één van de dichtstbevolkte steden van Europa wordt. De leefomstandigheden worden slechter en slechter en de levensverwachting daalt naar 23-24 jaar. En dan is daar Ildefons Cerda. Niet zomaar een planoloog. Nee, een visionair! In 1860 begon hij met het bouwen van een nieuw stadsdeel: ‘Eixample’. Deze man was z’n tijd ver vooruit. Brede straten voorzien niet alleen in ruimte voor voetgangers en trams, maar geven ook de ruimte aan het zonlicht. Veel groen voor frisse lucht en ontspanning. En achthoekige blokken, zodat er veel zicht is op de kruispunten. Wat doe je? Geen twijfel. Je pakt je koffers en je gaat. Eixample, here I come!

In Barcelona kruip je in de rol van bouwer van Eixample. Jij bent verantwoordelijk voor de aanleg van straten, tramlijnen, woongebouwen en publieke voorzieningen. Barcelona wordt gespeeld over een variabel aantal rondes, onderbroken door 3 scorefases. Hierna volgt een laatste eindscore. Degene met de meeste punten wint Barcelona!

Voorbereiding

Ja, die is veel werk. De spelregels zijn een hele kluif om door te nemen, zeker gezien dit spel ook nog eens in het Engels uitgegeven is. Het is veel. Heel veel. Veel onderdelen, veel acties. Eerlijk is eerlijk, het kost dus echt wel even wat moeite alles uit te zoeken en klaar te leggen. Is het die moeite waard? Absoluut! Het is een prachtig spel met een grote herspeelbaarheid waar je ruim een uur mee zoet bent. Hier ga je geen spijt van krijgen.

Leg alle onderdelen neer zoals in de spelregels beschreven. Dit is omschreven als tekst en voorzien van duidelijke foto’s. Je legt klaar:

*Het hoofdbord. Dit is de plattegrond van de stad waarop je gaat bouwen. Hierop bevinden zich ook het scorespoor, het Cerda-spoor en het Inwonerspoor.
*Extrabord. Hierop worden Modernisme-tegels geplaatst, de Publieke voorzieningen en later in het spel de Kasseien.
*Algemene voorraad, bestaande uit Gebouwtegels, Sagrada Familia tegels en betaalmiddelen (goud en stof).
*Persoonlijke Spelersbord. Hierop ligt je voorraad aan betaalmiddelen, straten, tram en passagiers en kruispunten. Tevens biedt het plaats aan Sagrada Familia tegels, Modernisatie-tegels en Kasseien.

Je Persoonlijke Spelersbord aan het begin van het spel

 

Het Extrabord en de voorraad aan betaalmiddelen. Op het bord zie je ruimte voor de Kasseien, Modernisme-tegels en de Publieke voorzieningen

 

Het Hoofdbord met daarop de plattegrond van de stad, het Cerda-spoor (rechts), het Inwonerspoor (onder) en het Scorespoor (rondom)

 

Hoe ziet er beurt eruit?

Om de beurt doet iedere speler 4 stappen, namelijk:

Stap 1: Plaats 2 Inwoners op een kruispunt op het hoofdbord ergens in de stad. Voer daarna de corresponderende acties uit.
Stap 2: Bouw een gebouw en verwijder de Inwoners van het aangrenzende kruispunt. Plaats de Inwoners op het Inwonerspoor op het hoofdbord.
Stap 3: Beoordeel of er een Cerda-score is getriggerd en voer deze uit.
Stap 4: Neem 2 nieuwe Inwoners uit de zak.

Stap 1 t/m 3 zullen we iets uitgebreider uitleggen:

Stap 1:
De 2 Inwoners plaats je bovenop elkaar op een kruispunt in de stad. Sommige kruispunten kosten geld, dit moet je meteen betalen. Het kruispunt waar je je Inwoners neerlegt, bepaalt welke acties je mag uitvoeren. Elk kruispunt is verbonden met 2 of 3 acties. In totaal zijn er 11 acties die uitgevoerd kunnen worden. Gedurende het spel zijn alle acties nuttig. Het plaatsen van je Inwoners levert dus echt keuzestress. Je wilt eigenlijk alles tegelijk, maar helaas is dat niet mogelijk. Je moet daarom goede afwegingen maken en vooruit denken.

Inwoners van Eixample

 

Stap 2: Het bouwen van een gebouw is een verplichte actie, mits dit mogelijk is. Er zijn 4 soorten gebouwen, welke allemaal een bepaald aantal kosten met zich meebrengt. Op het gebouw staat aangegeven wat het kost, maar ook wat de bouw ervan jou oplevert.

De kosten van het gebouw hebben te maken met de Inwoners die op het aangrenzende kruispunt liggen. Een level 1- gebouw ‘kost’ bijvoorbeeld 2 willekeurige Inwoners. Maar een level 2-gebouw ‘kost’ minimaal 1 roze Inwoner en 1 andere, willekeurige Inwoner. Je bouwt dit gebouw door de noodzakelijke Inwoners van de kruispunten te verwijderen en je gebouw op het hoofdbord neer te leggen. De Inwoners verplaats je vervolgens naar het Inwonerspoor. Scoor vervolgens de punten die op het Inwonerspoor zichtbaar zijn en beoordeel of er een Cerda-score is getriggerd. Voer deze dan uit. Scoor ook de andere zaken die eventueel op het Gebouw staan afgebeeld (voor- of achteruit op het Cerda-spoor, vooruit op het Sagrada Familia spoor en vooruit op het Scorespoor).

Hoe meer er wordt gebouw des te mooier de stad eruit gaat zien. Je ziet dat er nu langzaamaan smalle en brede straten verschijnen, trams en passagiers, kruispunten en verschillende klassen gebouwen. Ook is het Inwonersspoor al flink gevuld.

 

Stap 3: Elke keer dat een Gebouw wordt geplaatst, worden er Inwoners op het Inwonerspoor gelegd. Hierdoor vult het Inwonerspoor zich geleidelijk gedurende het hele spel. Na elke bouwfase moet er gekeken worden of er een Cerda-scoring is getriggerd. Dit gebeurt wanneer één rij (groen, roze of blauw) de laatste positie van het blok heeft bereikt. Er volgt dan een scoring op basis van de Cerda-tegel die boven het blok ligt. Deze tegel geeft een doel en een aantal punten. Dit vermenigvuldig je met het aantal dat je op het Cerda-spoor omhoog bent geklommen (1-4x). Deze punten kunnen behoorlijk hoog oplopen, vooral wanneer je ze met 4 mag vermenigvuldigen. Dit is dus een goede reden om ook op het Cerda-spoor flink omhoog te klimmen.

Na de scoring wordt iedereen die op het Cerda-spoor omhoog is geklommen teruggezet naar de neutrale positie. De Cerda-tegel wordt omgedraaid; die kan niet nog eens worden gescoord. En de Modernisme-tegels worden vervangen voor nieuwe.

Acties

Zoals eerder gezegd bestaat stap 1 uit het plaatsen van Inwoners op een kruispunt op het bord. Deze positie correspondeert met een aantal acties welke je dan mag uitvoeren. Op het Hoofdbord zijn 11 standaard acties afgebeeld. Wil je na verloop van tijd wat meer variatie in het spel dan kun je deze vervangen door er fiches met andere acties op te leggen. Hiermee behoud je een grote variatie in het spel.

De 11 standaard acties zijn:

  • Ontvangen van goud/stof
  • Plaatsen van Kasseien op het Extrabord. Hiermee speel je punten vrij op je persoonlijke spelersbord welke aan het einde van het spel worden gescoord. Tevens ontvang je meteen leuke extraatjes voor je geplaatste Kasseien.
  • Bouwen van 2 smalle of 1 brede straat. Dit levert extraatjes op welke op het bord staan afgebeeld. Ook scoor je hiermee punten die je meteen op het Scorespoor vooruit gaat.
  • Bouwen van een Kruispunt. Verwijder het Kruispunt van je persoonlijke spelersbordje (waarmee je voordelen blootlegt) en plaats deze op het Hoofdbord. Betaal hiervoor de kosten indien nodig en ontvang ook meteen de voordelen die afgebeeld staan op het Hoofdbord. In het vervolg van het spel levert iedereen die op jouw kruispunt staat, jou leuke voordelen op.
  • Neem een Modernisme-tegel. Neem een tegel naar keuze van de openliggende tegels en plaats deze op je persoonlijke Spelersbord. Betaal eventueel de kosten. Op deze tegel staat een doel en een aantal punten dat dat oplevert. Deze wordt aan het einde van het spel gescoord.
  • Upgrade je Modernisme-tegel. Verplaats je Modernisme-marker één positie omhoog en betaal eventueel de kosten. Hiermee zet je een vermenigvuldiggingsfactor in. Je Modernisme-tegel wordt aan het einde van het spel dan niet 1x maar zelfs 2, 3 of 4x gescoord.
  • Bouw een Publieke voorziening. Betaal de kosten en neem de bovenste Publieke voorziening. Scoor meteen de voordelen die erop staan afgebeeld
  • Zet/verplaats je Tram en Passagiers. Betaal de kosten voor het plaatsen van Passagiers, zoals aangeven op je persoonlijke Spelersbord. Plaats vervolgens je Passagier op de positie op het Hoofdbord waar je Tram ook staat. Door het verwijderen van Passagiers van je persoonlijke Spelersbord speel je punten vrij die je aan het einde van het spel scoort. De positie waar je je Passagier neerzet triggert de corresponderende actie je meteen mag uitvoeren
  • Ga 2 posities vooruit op het Cerda-spoor.

Alle acties zijn nuttig! Wissel ze strategisch af en denk vooruit. Misschien dat je nu een beurt weinig kan doen en deze ‘opoffert’ zodat je je volgende beurt optimaal kan benutten.

Wanneer je Kasseien, Passagiers en Kruispunten wegspeelt, worden er voordelen/punten vrijgespeeld. Vb. 3 weggespeelde Kasseien levert 4 punten op.

 

Sagrada Familia spoor

Bovenaan je persoonlijke speelbord bevindt zich het Sagrada Familia spoor. Je gaat onder andere op dit spoor vooruit wanneer je een Gebouw bouwt (1 positie bij een level 2- gebouw en 2 posities bijeen level 3-gebouw). Dit is een lucratieve business. Elke keer dat je marker over een gat springt, mag je deze vullen met een Sagrada Familia tegel naar keuze uit het betreffende level (1-4). Je scoort meteen de voordelen die erop staan.

Sagrada Familia tegels. Zichtbaar is het level (1 t/m 4) en de voordelen die het oplevert

 

Cerda-spoor

Gedurende het spel zijn er verschillende acties en momenten waarop je voor- of achteruit gaat op het Cerda-spoor. Bij het bouwen van Gebouwen bijvoorbeeld, maar ook bij het neerleggen van een Sagraga Familia tegel of het plaatsen van Kasseien.

Het Cerda-spoor; hoe hoger je klimt des te hoger de vermenigvuldigingsfactor is

 

Inwonerspoor en einde van het spel

Het Inwonerspoor wordt,  zoals gezegd, gedurende het spel langzaamaan gevuld. Deze triggert af en toe een Cerda-score. Wanneer je een Gebouw bouwt en de benodigde Inwoners op hun posities op het spoor legt, laat dit spoor ook zien hoeveel punten je op dat moment scoort. Het laagste zichtbare getal is het aantal punten dat je meteen op het scorespoor vooruit gaat.

Het Inwonerspoor triggert ook het einde van het spel. Wanneer in één van de kleuren (groen, roze of blauw) de hele rij vol is, wordt het einde van het spel ingeluid. Het spel gaat dan door totdat iedereen evenveel beurten heeft gehad. Er volgt dan een 3e en laatste Cerda-scoring.

Tevens worden er punten gescoord voor het aantal Kasseien en het aantal Passagiers dat je hebt geplaatst, zoals af te lezen op je persoonlijke Spelersbord. Als laatste scoor je punten voor je Modernisme-tegels (deze laten een doel zien en een aantal punten dat dat doel oplevert). Degene met de meeste punten wint Barcelona!

Deel van het Inwonerspoor. Bij de bouw van een Gebouw worden de benodigde Inwoners op het Inwonerspoor gelegd. Wanneer er een Inwoner op de laatste positie van het blok wordt gelegd, triggert dit een Cerda-scoring. De Cerda-tegel die erboven ligt wordt dan gescoord en vermenigvuldigd met de factor waar je op het Cerda-spoor bent beland. Als een hele rij van Inwoners vol is, triggert dit ook het einde van het spel.

 

Conclusie

Barcelona is een spel van Dani Garcia, in het Engels uitgegeven door Board & Dice. Je kan dit met 1-4 spelers doen en er staat 60-90 minuten voor. Het is een pittig spel en is daarom geschikt voor spelers vanaf 14 jaar. Het is al een groot plezier om neer te leggen, maar hoe meer het spel vordert des te mooier het Hoofdbord eruit komt te zien. En je bent hier inderdaad ruim een uur mee zoet. Dus geniet van de tijd die je eraan besteedt en neem dan ook lekker de tijd voor dit spel. Dit is geen spel om even ‘tussendoor’ te doen.

Barcelona is een kleurrijk spel met heel veel opties en mogelijkheden. Het unboxen ervan was werkelijk één groot feest; zoveel fiches, kaartjes, geld en speelborden zie je zelden! Eerlijk is eerlijk, het is een prijzig spel. Is het z’n geld waard? Absoluut. Dit spel bevat zoveel onderdelen dat je kan gewichtheffen met de doos. Scheelt je weer een sportschoolabonnement 😉

Hoe moet je het spel Barcelona categoriseren? Barcelona combineert elementen van een tegellegspel en een worker placement spel. Erg leuk en uitdagend! En vanwege de vele acties en de mogelijkheid deze acties ook nog eens te vervangen voor nieuwe heeft Barcelona een grote herspeelbaarheid. Dit spel zal je niet snel gaan vervelen. Is het voor iedereen weggelegd? Nee. Barcelona is geschikt voor de wat meer ervaren speler en valt dan ook onder de Expertspellen. Als beginnend bordspelspeler zullen we dit nog niet aanraden. Voordeel is wel dat het spel taalonafhankelijk is.

Leuk extraatje zijn de weetjes en feitjes in de spelregels. Zij vertellen je meer over de werkelijke bouw van Eixample en hoe je elementen hiervan terugziet in het spel. Behalve leuk, dus ook leerzaam.

In het kort: Wij vinden het een topper! Een visueel prachtig spel, lekker veel opties, grote herspeelbaarheid. Een aanwinst in de spellenverzameling.

Lekker veel onderdelen!

 

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Barcelona is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Je hebt meteen zin om een stedentripje Barcelona te boeken!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Barcelona bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Barcelona

Omschrijving van Barcelona


Barcelona is een Expertspel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Barcelona duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 3.5 ster(ren) . Barcelona wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Board & Dice. .

Koop Barcelona bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.