Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-8 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Review van Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion

"Een flinke uitbreiding met heel veel leuke nieuwe en extra dingetjes."

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Ik ben groot fan van Between Two Castles of Mad King Ludwig. Daarom kon ik ook niet wachten op deze nieuwe uitbreiding. Was het het wachten waard?

Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees uitbreiding
De doos van de uitbreiding plus inhoud

Dit zit er allemaal in de doos:

 • 2 spelregel-boekjes
 • 21 extra kamertegels.
 • 2 promo tegels
 • 16 Ballroom tegels
 • 24 Activity Room tegels
 • 16 Secret Room tegels
 • 1 extra Throne Room
 • 48 Room Type fiches
 • 8 extra bonus kaarten
 • 1 extra kasteel
 • 8 overzichtskaarten
 • 1 scoreblok
 • 1 tray
 • 32 Automa/Solo componenten

Een flinke uitbreiding dus. Laten we de verschillende nieuwe onderdelen & mogelijkheden stuk voor stuk bespreken.

De nieuwe overzichtskaarten en het scoreblok vervangen de originelen, en de 8 nieuwe bonuskaarten schudden we door de al bestaande bonuskaarten.

Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees uitbreiding
Overzichtskaarten met bonussen

Tray

In de nieuwe tray is plaats voor de 2 stapeltjes van de nieuwe 8e speler en het 8e kasteel. Ook zijn er 3 vakjes voor overgebleven tegels en 2 vakjes voor de ballroom tegels. Ook de nieuwe Room Type fiches krijgen een plekje in de tray.

De tray past precies in de doos van het basisspel. Dat scheelt weer een plekje in de spellenkast.

2 spelers

De 2-speler variant uit het bassispel is vervangen door een volwaardige nieuwe variant.

In deze variant speelt iedere speler voor zichzelf, je bouwt dus maar aan 1 kasteel. Maar wat deze variant zo leuk maakt is dat je wél iedere beurt 2 tegels uitzoekt. Die 2e tegel is voor je buurkasteel, en je buurman/vrouw moet hem dan ergens een plekje geven. Maar in deze versie zoek je natuurlijk juist de allerslechtste tegel uit voor je buren. Woohaha 👹

Deze variant kun je overigens ook met meer spelers spelen. Maar ik speel persoonlijk in dat geval toch liever met de standaard regels.

Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees uitbreiding
Voorbeeld van een deel van een kasteel

8 spelers

1 extra Ballroom en kasteel plus alle nieuwe tegels zorgen ervoor dat je nu dus ook met z’n 8-en kan spelen. Nu de pandemie op z’n retour is kan dat best eens van pas komen.

Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees uitbreiding
Voorbeeld van een kasteel met roomtype fiches

Solo

Niet alleen aan de grote groepen en de duo’s is gedacht. Maar zeker ook aan de solisten, want 2 (heel verschillende) Solo-varianten met het Automa-principe zijn aan deze uitbreiding toegevoegd.

Zo speel je samen met de dames Roberta von Links, Roberta von Rechts und Roberta von Roburg met hun kastelen Linkenstein, Rechtsburg & Roburg. (Ik heb dit niet zelf verzonnen, echt niet 😊).

Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees uitbreiding
Solo componenten

ACTIVITY ROOMS

Met dit nieuwe type kamer scoor je 1 punt voor iedere kamer boven, onder, links & rechts van deze kaart. Maar iedere activity room heeft ook 1 type kamer die je beter niet rondom deze kamer kunt leggen, want dan krijg je maar 1 punt totaal voor deze Activity Room.

De bonus voor 3 Activity Rooms is dat je een Ballroom mag uitzoeken (je trekt er 3, kiest er 1). En met deze Ballroom krijg je weer punten voor een bepaald type kamer in de buur-kasteel links en rechts van je.

SECRET ROOMS

De Secret Rooms kopieëren een aangrenzende kamer. Op de kamer staat een pijl, de kamer waar deze pijl naar wijst wordt gekopieerd. Leg een fiche op de secret room neer in de kleur van de gekopieerde kamer.

Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees uitbreiding
Nieuwe rooms of kamers

APP

Het kost je een paar centen in de AppStore, maar dan heb je ook wel wat in handen hoor! De ‘Mad King’s Steward’ app. Aan het einde van het spel neem je de app erbij en ‘scan’ je jouw kasteel. De app herkent alle kaarten en rekent direct jouw score uit!

Ga op deze manier de tafel rond en scan alle kastelen. De app houdt ook rekening met de bonussen die je krijgt voor je buur-kastelen met de nieuwe ballroom tegels. Pure magie!

Maar wil je gewoon op de klassieke manier je punten tellen (wat ook gewoon heel leuk is om te doen!), dan kan dat natuurlijk ook nog gewoon. In de uitbreiding zit een nieuw scoreblok waarop ook de score van de nieuwe tegels geteld kunnen worden.

Conclusie

Een uitbreiding boordevol extra kamers, nieuwe mogelijkheden & speelvariaties. Secrets & Soirees, ook uitgegeven door Stonemaier Games is een uitbreiding op Between Two Castles Of Mad King Ludwig die naadloos aansluit bij het basisspel.

Ben je al fan van het basisspel, dan hoef je echt niet aan te twijfelen of dit een leuke toevoeging is of niet. En al helemaal als je een solo-speler bent of graag met z’n 2-en speelt. Gewoon doen! Ik ben enthousiast! Een flinke uitbreiding met heel veel leuke nieuwe en extra dingetjes. Voor de Hollanders; waar voor geld dus.

Enige nadeel: Er is geen Nederlandstalige editie van Between Two Castles of Mad King Ludwig. Hoewel maar 1 iemand de Engelstalige regels hoeft te lezen en het spel zelf verder taal-onafhankelijk is, verdient dit spel absoluut een Nederlandstalige editie.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Ben je al fan van het basisspel, dan hoef je echt niet aan te twijfelen of dit een leuke toevoeging is of niet. Gewoon doen!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Koop Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion


Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion is een uitbreiding op Between Two Castles of Mad King Ludwig. Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion is een Familiespel dat door 1-8 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion duurt gemiddeld 60 minuten . Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion staat in het Engels bekend onder de naam Between Two Castles of Mad King Ludwig: Secrets & Soirees Expansion. Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion is ontworpen door Matthew O'Malley & Ben Rosset en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Stonemaier Games. .

Koop Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Between Two Castles of Mad King Ludwig – Secrets & Soirees Expansion te kunnen spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.