Review van Between Two Castles of Mad King Ludwig
Stel je eens voor: je bent een gerenomeerd kastelen-bouwer en Koning Ludwig vraagt jou om 2 kastelen tegelijk te bouwen. Ze zijn allebei even belangrijk, dus je haalt het niet in je hoofd om je aandacht bij een van de 2 te laten verslappen. En dan moet je bij beide kastelen ook nog nauw samenwerken met andere bouwmeesters die er weer hun eigen agenda’s op nahouden. Kortom, keuzes, dilemma’s, stress & een gekke (lees: gewoon een beetje excentrieke) Koning Ludwig.
Je bouwt dus tegelijk aan 2 kastelen. Één kasteel samen met je rechter buurman/vrouw en de andere met je linkerbuur. Veel overleggen dus met je buren, en die overleggen weer met hun buren, enz. Je speelt het spel met maximaal 7 spelers, dus ook met een iets groter groepje kun je dit spel spelen.
Fontein op het dak?
Je probeert je kastelen zo mooi mogelijk te maken, van binnen en van buiten. En je opdrachtgever heet niet voor niets Mad King Ludwig, dus bouw gerust een fontein op het dak van je kasteel.
Ieder kasteel begint in het spel met 1 troonzaal, en van daaruit ga je je kasteel verder uitbouwen naar links, rechts, boven en zelfs naar beneden. Je bouwt je kasteel op met 7 verschillende type kamer’s; Food, Living, Utility, Outdoor, Sleeping, Corridor & Downstairs.
De meeste kamers mogen alleen boven de grond worden gebouwd. Behalve de corridor kamers, die mogen ook onder de grond. En de downstairs- kamers mogen dan uiteraard alleen maar onder de grond.
Een speelronde
Het spel bestaat uit 2 rondes. In een ronde begint iedere speler met een stapel van 9 kamer-tegels. De acties doen alle spelers tegelijkertijd:
- Iedere speler kiest 2 tegels uit die stapel die hij deze beurt gaat gebruiken. Maar mondje dicht , want overleggen mag nu nog niet.
- Iedere speler geeft de rest van zijn stapel door naar de volgende speler. Alle tegels gaan dus rond naar de andere spelers.
- Nu ga je de 2 gekozen tegels gebruiken. 1 voor het kasteel aan je linkerzijde en 1 voor het kasteel aan je rechterzijde. Nu mag je wel met je buren overleggen waar jullie je tegels het beste kunnen neerleggen.
Dit gaat zo door tot er nog maar 1 tegel over is van de stapels. Deze tegel gaat in de doos en we starten ronde 2 met 9 nieuwe tegels per speler.
En iedere tegel die je neerlegt heeft weer zijn eigen voordeeltjes en vaak is dat afhankelijk van waar je hem neerlegt. Zo levert de ‘Drawing Room’ een punt op voor iedere aangrenzende kamer van het Utility-type. En de ‘Treasure Room’ levert punten op voor iedere ‘Sleeping Room’ die boven deze kamer is gebouwd. Je bent dus constant aan het puzzelen welke kamer je waar gaat bouwen.
Heb je 3 kamers van hetzelfde type gebouwd in een kasteel, dan ontvang je een bonus. Per type kamer is deze bonus weer anders. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit een bonus-kaart of het kiezen van een extra kamer-tegel. Soms mag je als bonus ook een speciale tegel aanleggen, zoals de fontein of de toren, die weer leuke punten opleveren.
Einde
Als de 2e ronde is afgelopen gaan we punten tellen. Iedere speler noteert de score van een kasteel op het scoreformulier. Dit is een heel overzichtelijk formulier waarin je per gebouwde kamer de scores kunt noteren en optellen.
En dan is de grote vraag welk van jouw kastelen de laagste score heeft, want dat is jouw eindscore!
Conclusie
Dit spel stond al een hele tijd op mijn persoonlijke wishlist en het is me zeker niet tegengevallen. Het speelt heel vlot en de regels zijn eenvoudig. Maar het is toch steeds weer een hele uitdaging om je kastelen zo verstandig mogelijk te bouwen.
Heel leuk om te balanceren tussen je 2 bouwprojecten. Vooral het unieke aspect dat je laagste score uiteindelijk je eindscore bepaalt, maakt het spel heel leuk. Je kunt je aandacht dus echt niet laten verzwakken of één kasteel voortrekken.
Omdat iedereen tegelijk bezig is de duur van het spel niet veel anders of je nu met 3 of met 7 spelers speelt. De regels zijn snel uitgelegd. En het speelt lekker vlot doordat iedereen tegelijk zijn acties uitvoert; er is vrijwel geen downtime dus.
Het speelmateriaal is weer super, zoals we gewend zijn van Stonemaier Games. Alle tegels zitten netjes opgeborgen in de vakjes van de 2 plastic bakken. En de tegels zelf zijn van stevig karton. Het handboek is geprint op een heel mooi papiertje. De scoreblaadjes waarop je per kamer en per categorie je scores kunt noteren en optellen zijn gewoon superhandig. Het materiaal is dus gewoon tiptop in orde.
Between Two Castles of Mad King Ludwig is een Engelstalig spel, uitgegeven door Stonemaier Games en ontworpen door Ben Rosset & Matthew O’Malley. Het speelmateriaal is vrijwel helemaal zonder tekst, dus prima te spelen met mensen die de taal niet machtig zijn (als er maar 1 speler is die de Engelstlige handleiding doorleest). De regels zijn heel overzichtelijk en duidelijk opgeschreven.
Het spel speel je met 3 tot 7 personen. Maar er is ook een 2-speler variant beschreven in de handleiding waarbij King Ludwig zelf als derde speler fungeert.
Deze review van Between Two Castles of Mad King Ludwig is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario
Koop Between Two Castles of Mad King Ludwig bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Lees ook het interview met Jamey Stegmaier van Stonemaier games.
Videos over Between Two Castles of Mad King Ludwig
Omschrijving van Between Two Castles of Mad King Ludwig
Between Two Castles of Mad King Ludwig komt uit de Castles of Mad King Ludwig Spelfamilie. Between Two Castles of Mad King Ludwig is een Strategiespel dat door 2-7 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Between Two Castles of Mad King Ludwig duurt gemiddeld 50 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Between Two Castles of Mad King Ludwig is ontworpen door Matthew O'Malley & Ben Rosset en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Stonemaier Games & Bézier Games. Je koopt Between Two Castles of Mad King Ludwig bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.
Uitbreidingen op Between Two Castles of Mad King Ludwig
Deze spellen kun je samen met Between Two Castles of Mad King Ludwig spelen
De Castles of Mad King Ludwig Spelfamilie
Deze spellen komen ook uit de Castles of Mad King Ludwig Spelfamilie