Jamey Stegmaier van Stonemaier Games

Interview met Jamey Stegmaier

dinsdag 3 november 2020 AUTEUR: Mario Kerkhof LEESTIJD: 5 minuten

Dit najaar is Pendulum, het nieuwste spel van Stonemaier Games uitgekomen. Daarnaast ligt Plannen en Complotten, de uitbreiding op Tapestry, nu ook in de spellenwinkels. Spellenbunker vond het daarom hoog tijd om eens te gaan praten met Jamey Stegmaier.

Stonemaier Games
De verschillende spellen van uitgegeven door Stonemaier Games (©Stonemaier Games)

Naast het feit dat hij de ontwerper is van bordspellen als Tapestry, Scythe & Viticulture, is hij ook de bekende naam achter Stonemaier Games, waarmee hij spellen uitgeeft als Wingspan en nu dus Pendulum.

Om te beginnen: hoe zou je Pendulum in een paar zinnen omschrijven?
In Pendulum moeten spelers werkelijke tijd gebruiken als hulpmiddel bij het beheren van hun strategie om hun tegenstanders te verslaan, door tijd te besteden aan verschillende soorten acties en deze in evenwicht te brengen met de tijd die ze besteden aan het plannen en analyseren. De winnaar is de speler die zijn tijd het meest effectief beheert en investeert en die de beste motor (systeem) bouwt; niet de speler die het snelst handelt.

Pendulum Bordspel 999 Games
Nederlandstalige versie van Pendulum uitgegeven door 999 Games

Hoe is het idee ontstaan ​​om tijd (met zandlopers) als hulpmiddel te gebruiken?
Ontwerper Travis Jones kwam met dit idee om het spel soepel te laten verlopen; vooral voor spelers die last hebben van ‘analyse-verlamming’. (Degenen dus die zo lang nadenken, plannen en een strategie bedenken en zo ver mogelijk vooruit willen denken, dat het spel erg traag wordt.)

Een van onze favoriete bordspellen is Viticulture (met Tuscany uiteraard), gevolgd door Scythe. Met welk spel dat je hebt ontworpen, ben je nog steeds het meest tevreden?
Bedankt! Ik ben blij dat je die spellen leuk vindt. Het is echt moeilijk voor mij om te kiezen uit Viticulture, Scythe, Charterstone, Euphoria en Tapestry, maar ik denk dat ik misschien een beetje neig naar Tapestry.

stonemaier tapestry
Tapestry Artwork (©Stonemaier Games)

De Wingspan-uitbreiding Oceania komt binnenkort in het Nederlands. Waar kunnen we naar uitkijken of wat voegt het toe aan het basisspel?
Deze nieuwe uitbreiding (Oceania) voegt 95 nieuwe vogelkaarten toe, evenals een nieuw concept van “nectar”, waarvoor nieuwe voedseldobbelstenen, nieuwe tokens en nieuwe spelersbordjes nodig zijn.

stonemaier wingspan
Wingspan Artwork (©Stonemaier Games)

Wanneer begon je liefde voor bordspellen?
Ik begon games te spelen, ervan te houden en te ontwerpen toen ik jong was (7 of 8 jaar oud), gedeeltelijk dankzij mijn ouders, die mij en mijn broers en zussen aanmoedigden om creatief na te denken en te communiceren via bordspellen.

Hoe, wanneer en waar ben je game designer geworden?
Naast de games die ik voor de lol ontwierp toen ik jong was, begon ik in 2011 game-design als meer dan alleen een hobby te zien (toen is hij begonnen met het oorspronkelijke ontwerp van de Viticulture).

stonemaier viticulture
Viticulture Artwork (©Stonemaier Games)

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik ben geïnspireerd door andere gepubliceerde games, digitale games en fictie (films, tv, boeken, enz.).

Waar houd je het meest van in je werk?
Ik vind het heerlijk als een game zo soepel verloopt dat je bijna vergeet dat je een game speelt en volledig ondergedompeld bent in die wereld. Ik houd ook van progressie in games.

Wat zijn je favoriete games aller tijden en recent?
Een paar van mijn favoriete spellen zijn Clank, Quacks of Quedlinburg (Kwakzalvers van Kakelenburg) en TIME Stories. Een paar recente spellen die ik voor het eerst speelde (en waarvan ik genoot) waren One Deck Dungeon, Mysterium Park en Marco Polo 2.

Heb jij een leuke sneak peak voor onze lezers?
We hebben een aantal spannende uitbreidingen gepland voor 2021, waaronder een voor Between Two Castles en een voor Tapestry!

stonemaier Between Two Castles Of Mad King Ludwig
Between Two Castles Of Mad King Ludwig Artwork (©Stonemaier Games)

Bedankt Jamey voor dit interview!

 

Geinteresseerd? Ga dan naar een van de Spellenwinkels in Nederland en België of

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.