Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

25 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Perrier, Dimitri

Review van Big Monster

Weet je nog vroeger? Dat je voor het slapen gaan nog even onder je bed keek of daar nog enge monsters zaten? Brrr…Gelukkig is dat verleden tijd. Alhoewel, nu zitten ze allemaal in 1 doos! Monsters groot en klein, de een nog enger dan de andere en in allerlei verschillende kleuren en ze kijken je aan vanuit de speldoos van Big Monster! Durf jij het aan??

Big Monster Bordspel Skellig Games

Wow! Wat zijn we gelijk fan van het artwork van dit spel! Een kleurrijk geheel wat meteen aantrekt! De doos zelf, maar ook alle monstertegels zien er heel leuk uit. Dit maakt het begrip ‘monsters’ toch gelijk iets interessanter….
In dit spel ben je een verkenner met als missie: punten scoren door monsters te verzamelen en te muteren, en ondertussen zoek je nog wat diamanten bij elkaar. Dat alles met een beetje snelheid… ben jij er klaar voor??

Big Monster is een spel van Dimitri Perrier en uitgegeven door Explor 8. Big Monster speel je met 2-6 spelers van 10 jaar en een spelletje duurt ongeveer 25 minuten.

Big Monster Bordspel Skellig Games

Big monster klaarleggen om te gaan spelen

Voor elk spelersaantal zijn er een aantal monstertegels die meedoen, dus kijk van tevoren goed hoe je je spel moet gaan voorbereiden. Ook het ronde speelbord heeft een kant voor solitaire spelers en 1 voor het spelen in teams, alsook de medailles die meedoen.
Big monster is een smart-drafting spel, je hebt dus een beetje snelheid nodig, maar tegelijkertijd moet je goed nadenken over je keuze…Ai, dat kan nog wel eens lastig worden, 2 dingen tegelijkertijd.
Wat ook een origineel aspect is in dit spel, dat je met teams kunt spelen: In een team haal je persoonlijk je eigen punten binnen maar dan telt binnen het team het laagste puntenaantal als eindscore van jouw team.

Als je Big Monster met zijn tweeën gaat spelen, dan zijn er iets andere regels. Zo is bijvoorbeeld het snelheid stukje weggelaten.

Hoe wordt Big Monster gespeeld?

Iedereen krijgt 2 roze verkenners kaarten, waarvan je er uiteindelijk met 1 gaat spelen, de andere leg je gedekt voor je neer. In het boekje zie je wat je gekozen verkenners kaart als voordeel heeft.
Alle monstertegels worden door elkaar geschud en daarna verdeeld onder 8 stapels van 10 fiches (o.b.v. 4 spelers in teammodus). Iedere speler krijgt 2 stapels. Het spel is onderverdeeld in 2 rondes, voor elke ronde heb je 1 stapel nodig.
Oké, in de startblokken?? Nu komt het aan op snel handelen en het denken aan je eigen spel, maar ook die van je medespelers, waaronder je teamlid…

Spreek een sein af, en pak tegelijkertijd je stapel. Hieruit kies je 1 monster. De rest van de stapel leg je daarna snel bij een medespeler neer, mits daar nog geen andere stapel ligt. Hier komt een stukje snelheid bij kijken: jij weet natuurlijk wat voor monsters er in de rest van die stapel zitten, heeft jouw teamlid daar bijvoorbeeld iets aan? Of kan je daar een medespeler van het andere team mee dwarszitten?? Deze handeling vereist dus wat snelheid, maar dus ook tactiek…

Big Monster Bordspel Skellig Games

Maar welk monster moet je nou toch kiezen?? Elk monster heeft zo zijn specialiteiten namelijk. Even in het kort:

  • De ijsmonsters; deze leveren punten op maar kunnen ook muteren als je er een tegel tegenaan plaats met de paarse mutatie-monsters erop. Dit zijn tegels met 1 of 2 paarse monsters erop. Let op: de ‘stralen’ vanuit deze monsters moeten wel gericht zijn op jouw tegel om je monster te laten muteren (je legt dan een andere tegel erop met een gegroeid monster die ook meer punten oplevert)
  • De ‘Big Monsters’ bestaan uit 2 tegels; een kop en een staart. Los zijn ze maar 1 punt, maar samen 11!
  • De grasmonsters: Deze kunnen voor extra punten zorgen, kijk maar naar de afbeeldingen in het gele vakje
  • De lava monsters: Deze zijn 1 of 3 punten waard, maar zorgen er ook voor dat je je diamanten ‘compleet’ kunt maken, deze leveren namelijk extra punten op.
  • De moerasmonsters werken net zoals de stations in Monopoly, hoe meer je er hebt, hoe meer waard ze worden!
  • De zandmonsters en ruïne monsters. Hier krijg je geen punten voor, maar je kunt ze wel gebruiken om diamanten compleet te maken. Interessant is wel: degene die aan het eind van het spel de minste van deze monsters heeft krijgt 10 strafpunten, het loont dus toch wel om er iets in te investeren.

Big Monster Bordspel Skellig Games

Oké, dan heb je een monster gekozen, en dan? Dan ga je deze plaatsen aan je verkenners kaart. Let op, voetjes van de monsters moeten altijd naar beneden wijzen!
Op het moment dat je een monster gaat plaatsen kan het ook nog zijn dat je in aanmerking komt om een medaille te pakken, deze leveren je uiteindelijk 5 of 10 punten op. Op de medailles staan hoeveel monsters je van een bepaalde soort moet hebben om hem te kunnen pakken. Interessant dus!

Big Monster Bordspel Skellig Games

Conclusie

Wij waren bij het spelen van Big Monster gelijk enthousiast! De leuke plaatjes trekken gewoon aan, een beetje Ligretto-snelheid erbij en je speelt het lekker weg! Origineel idee, mooi vormgegeven en afgewerkt. Niet te moeilijk of te lang, maar toch een pietsie denkwerk erbij wat het toch weer interessant houdt. Ook de 2-speler variant is gewoon heel leuk. Enige minpuntje is het uitzoeken van de tegels voordat je echt kunt gaan beginnen met spelen, maar voor de rest echt een aanrader!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Big Monster is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Big Monster bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Big Monster

Omschrijving van Big Monster


Big Monster is een Strategiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Big Monster duurt gemiddeld 25 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Big Monster is ontworpen door Dimitri Perrier en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Skellig Games. .

Koop Big Monster bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.