Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Game Brewer

Game Brewer

Review van Paris – L’Etoile

Uitbreiding op Paris

Loop je op de beroemde Champs-Élysées, dan kom je uiteindelijk uit bij de prachtige Arc de Triomphe, het plein hieromheen heet de Place de L’Etoile. L’Etoile betekent ster, wat wel toepasselijk is voor zo’n centraal en bekend plein in Parijs. Daarom ook een mooie naam voor deze leuke uitbreiding op het strategische bordspel Paris.

Ben je nog niet bekend met het spel Paris, pak dan onze review erbij op deze website waar we met veel plezier aan gewerkt hebben. Paris is een leuk toegankelijk citybuilding spel waar het erom draait welke gebouwen en monumenten je binnen kunt slepen zodat je uiteindelijk meer overwinningspunten krijgt en zo misschien wel het spel kunt winnen. Om het spel nog weer meer dimensie en uitdaging te geven hebben de ontwerpers Wolfgang Kramer en Michael Kiesling deze uitbreiding L’Etoile op de markt gebracht. Het spel wordt in Nederland uitgeven door Game Brewer en wordt naar verwachting in oktober 2021 gelanceerd.

Hoe speel je deze uitbreiding?

Allereerst heb je wel echt het basisspel Paris nodig. L’Etoile verzorgt dan extra bonustegels, strategietegels en een extra waarde tabel.

Leg het spel klaar volgens de uitleg van het basisspel. De bonustegels hebben allemaal een zoneletter op de achterkant. Deze moet je even van elkaar sorteren. De bonustegels van deze uitbreiding schud je dan per zone mee, en je gaat deze per zone neerleggen op het bonustegelspoor. 

Iedere speler krijgt dan een start-strategietegel (met de S op de achterkant) de rest wordt open naast het speelbord gelegd. Net zoals de extra waardetabel.

Iedere speler start dus met een strategietegel en deze gaan je extra bonussen per beurt opleveren (dit is blijvend tot je deze omwisselt), denk aan extra geld, extra plek voor sleutels, gebouwen bekijken voor je ze bouwt. Dit geeft wel veel mogelijkheden vinden wij omdat het soms best lastig is aan bijvoorbeeld geld te komen. Pas als je een sleutel op de Arc de Triomphe gaat neerleggen (actie 2.1) dan heb je de mogelijkheid je strategietegel om te wisselen (hoeft niet).

Wat is er dan zo anders aan de bonustegels? Onze ervaring met het basisspel is al dat we erg fan zijn van deze tegels, ze kunnen je veel voordeel opleveren. De nieuwe bonustegels zijn daarom nog interessanter! Je kan bijvoorbeeld de overige gebouwen in de doos bekijken en bouwen, je kan extra geld innen, of met de speciale bonustegel de extra waardetabel neerleggen, deze moet je overigens altijd op een andere tabel neerleggen. Weer wat leuks om naartoe te werken in ieder geval.

Conclusie

Zit het basisspel er al goed in en speel je die inmiddels met veel plezier weg, dan is deze uitbreiding een interessante aanvulling! De bonustegels waren in het basisspel al populair bij ons, maar nu heb je dus net even wat meer variatie. Ook de strategietegels geven je een welkom blijvend voordeel, dit doet ons denken aan de karaktertegels van het spel Marco Polo, alleen in dit spel heb je de mogelijkheid te wisselen. Dus heb je na het schudden die net-niet-goede-tegel gekregen? Geen nood, je zit er dus niet heel het spel mee opgescheept 😉

Omdat je pas mag wisselen van strategietegel als je een sleutel op de Arc de Triomphe neerlegt, ga je automatisch deze actie ook meer gebruiken. Voorheen vonden wij deze actie niet heel veel voordeel opleveren. Kortom, een goede variatie op het al leuke bordspel Paris!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Paris – L’Etoile is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Paris – L’Etoile bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Kickstarter verwacht: 24 Mei 2021

Omschrijving van Paris – L’Etoile


Paris – L’Etoile is een uitbreiding op Paris. Paris – L’Etoile is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Paris – L’Etoile duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Paris – L’Etoile is ontworpen door Michael Kiesling & Wolfgang Kramer en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Game Brewer. .

Koop Paris – L’Etoile bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Paris – L’Etoile is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Paris – L’Etoile te kunnen spelen

Paris Bordspel Game Brewer

Paris

Review door Remon & Chantal

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Paris – L’Etoile.

Small World Bordspel

Small World

A War of Whispers spel doos box Spellenbunker.nl

A War of Whispers

King of the Valley spel doos box Spellenbunker.nl

King of the Valley

Review door Remon & Chantal
Shamans spel doos box Spellenbunker.nl

Shamans

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.