Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Tactiek

Geluk

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

Ravensburger

Ravensburger

Review van The Castles of Burgundy

"In de afgelopen 12 jaar is dit spel langzaam maar zeker in heel veel favorieten lijstjes gekropen"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Team Arlin

— Team Arlin

“Het geheim van vooruit komen is beginnen.” Dit zei onze inspirerende schrijver Samuel Langhorne Clemens ook wel bekend als Mark Twain en dat is een waarheid als een koe. Het heeft ons aangezet om het spel the Castles of Burgundy, wat al een tijdje op ons ‘nog te spelen stapel’ bordspellen lag te verstoffen, erbij te pakken en er eens goed voor te gaan zitten.

De reden van onze traagheid was dat het spel er ingewikkeld uitzag en de speluitleg niet in het Nederlands is en ook dat we niet goed wisten waar Burgundy ligt en dat we een beetje moe zijn en er steeds wat tussen kwam en, nou ja dat dus.

We hebben wel het kleine broertje al meerdere keren gespeeld, The Castles of Tuscany, de review vind je hier. Een leuk en best pittig spel. En waar het daar om kaartjes verzamelen gaat is de basis van Castles of Burgundy dobbelstenen. Maar bij beide spellen is het de bedoeling een stuk grond dat je krijgt uit te bouwen tot een florerende streek met landbouw, mijnbouw, kleine dorpjes en bij Burgundy zelfs een haven als handelsgebied.

Het is de bedoeling om na een aantal rondes de meeste punten te scoren en dat kan op verschillende manieren, die verschillende manieren zorgen ervoor dat ieders tactiek pas op het laatst laat zien of het gewerkt heeft. Dit maakt dat dit spel zich een klein beetje verheft boven andere tactische spellen.

Het spel is verzonnen door Stefan Feld een prominent designer op het gebied van de Eurogame. Euro style games verschillen van American-style board games door een wat abstractere thema en minder geluksfactoren en minder conflict en drama. The Castles of Burgundy is het voorbeeld uit het Eurogame genre en is in 2011 uitgegeven. In de afgelopen 12 jaar is dit spel langzaam maar zeker in heel veel favorieten lijstjes gekropen. Het ziet er allemaal niet zo heel erg fancy uit en misschien lijkt het een saai thema maar het spelmechanisme en de manier van spelen heeft ervoor gezorgd dat dit een stille klassieker is geworden. Wij speelden de versie die is uitgebracht in 2022 waar wat uitbreidingen bij zitten.

Elke speler krijgt een bord vol hexagoons oftewel regelmatige zeshoeken, met verschillende grondsoorten of water. Deze kan je gaan vullen door hexagoontegels te gaan verzamelen die je plaatst linksonder je spelbord. Deze hexagoons zijn te verkrijgen vanaf een gezamenlijk spelbord waar deze tegels bij verschillende dobbelsteenogen liggen. Elke speler heeft zijn eigen kleur dobbelstenen en de startspeler heeft ook nog een witte dobbelsteen. De worp van de witte dobbelsteen geeft aan waar op het spelbord goederen komen te liggen. Deze goederen kan je krijgen als je een hexagoontegel met een schip op je spelbord kan plaatsen en deze goederen kan je dan weer verkopen voor punten. De worp van iedere speler geeft aan uit welk gebied hij een tegel mag pakken van het gezamenlijke speelbord en in welk gebied je een tegel mag plaatsen op je eigen spelbord. Elk tegeltje dat je kan plaatsen geeft extraatjes. Soms gelijk, soms aan het eind van het spel. Als een gebied helemaal gevuld is met tegels krijg je daar ook punten voor en ben je daarmee sneller dan je tegenspelers dan krijg je daarvoor wat meer punten wat de competitie wat opschroeft.

Om de geluksfactor te verlagen kan je de waardes van de dobbelstenen verhogen of verlagen met werkertjes. Deze verdien je soms en je kan ervoor kiezen om je beurt te gebruiken om 2 werkertjes te pakken. Deze zijn goed te gebruiken omdat je worp niet altijd goed uitpakt. Tegeltjes moeten bijvoorbeeld altijd aan elkaar gelegd worden maar dan moet je wel de juiste ogen gegooid hebben of de tegels van de kleur die je wilt hebben liggen precies bij een andere veld.

De startspeler staat niet vast en door het leggen van de juiste tegels kan iemand anders startspeler worden van een volgende ronde waardoor die dan de eerste keus heeft.

Je moet eigenlijk niet te lang stil staan bij de speluitleg en gewoon gaan spelen. Spelenderwijs maak je jezelf het spelmechanisme eigen en hoef je de beschrijving er alleen bij te pakken om te zien wat een specifiek gebouw of terrein oplevert. Doordat je tijdens het spel en aan het eind punten krijgt is het tot op het laatste moment onduidelijk wie er wint , soms loop je de hele tijd voorop met je punten en wordt je genadeloos ingehaald bij de eindtelling.

The Castles of Burgundy is wat ons betreft ook een stille klassieker die we wat meer vooraan in de spellenkast gaan zetten zodat we hem niet over het hoofd zien bij het suggesteren van te spelen spellen. Het is echt heel fijn om te spelen. The Castles of Burgundy wordt uitgegeven door Ravensburger en als er een petitie gestart wordt om de uitgever te dwingen dit spel in het Nederlands uit te geven, dan tekenen wij dat zonder aarzelen

(Beste uitgever, de spelborden en uitlegkaarten die erbij zitten staan vol symbolen dus alleen de handleiding kan vertaald en gedrukt worden en op de doos mogen bourgondische kastelen komen te staan, smiley face)

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Team Arlin

Deze review van The Castles of Burgundy is geschreven door Team Arlin.
Lees alle reviews van Team Arlin

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"een stille klassieker die we wat meer vooraan in de spellenkast gaan zetten"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Team Arlin

— Team Arlin

Koop The Castles of Burgundy bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Castles of Burgundy, The – Bordspel

Omschrijving van The Castles of Burgundy


The Castles of Burgundy komt uit de Castles of Burgundy Spelfamilie. The Castles of Burgundy is een Expertspel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje The Castles of Burgundy duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . The Castles of Burgundy wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Ravensburger. Je koopt The Castles of Burgundy bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . The Castles of Burgundy is genomineerd voor de International Gamers Awards 2011 – Nominaties & Deutscher Spiele Preis 2011 – Nominaties.

Koop The Castles of Burgundy bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594127901048", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=1004004012332717","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"The%20Castles%20of%20Burgundy","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.