Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van Chai – High Tea

Uitbreiding op Chai

"Hele leuke nieuwe mogelijkheden en extra uitdaging, maar je moet wel een beetje geluk hebben."

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Het spel dat al sinds de start van Spellenbunker t/m het schrijven van deze review stijf bovenaan staat in de lijst van populairste spellen onder onze bezoekers is Chai. En dan te bedenken dat de Nederlandstalige editie nog moet uitkomen!

We hebben van de uitgever Steeped Games deze uitbreiding ontvangen. Chai High Tea zit in een klein doosje, met daarin een nog kleiner doosje. En daarin zitten dan weer 6 kleine bordjes en 2 dobbelstenen. Een absolute mini uitbreiding dus!  Maar laten we eens kijken wat deze uitbreiding toevoegt aan het spel Chai.

Chai High Tea (uitbreiding)

Ability Tearoom Cards

Uit het basisspel kennen we natuurlijk al de ability cards. Maar persoonlijk maak ik hier maar zelden gebruik van. Dat komt omdat je dan wel eerst een Customer moet reserveren. Dat kost je dan weer een beurt, en dat vindt ik meestal zonde van mijn beurt. Maar in deze uitbreiding zitten dus 6 Ability Tearoom Boards die een nieuw element aan het spel toevoegen.

Iedere speler kiest blind 1 van deze Ability Tearoom Boards. Deze bordjes hebben een voor en achterkant, op beide zijde een ander voordeel. Je mag tijdens je beurt 1 x de mogelijkheid die deze kaart biedt gebruiken, daarna draai je hem om naar de andere zijde. In je volgende beurt mag je deze zijde spelen, je draait hem weer om enz, enz…

Totaal 12 verschillende nieuwe mogelijkheden dus. Maar let er wel op dat bordje 2 alleen gebruikt kan worden als je de ‘connoisseur’ variant speelt (zie spelregels van het basisspel).

Chai High Tea (uitbreiding)
Ability Tearoom Cards

Enkele mogelijkheden:

  • Pak een theeblaadje van een andere speler en bewaar deze.
  • Trek de bovenste 2 ‘customers’ van de stapel, reserveer er één voor jezelf en plaats de ander terug boven de stapel.
  • Rol een dobbelsteen zo vaak je wilt, maar voor gooien betaal je wel 1 muntje.
  • Gebruik de ‘ability’ van een van de andere spelers.
  • Verwissel 1-3 ingrediënten in de ‘market’ van positie.

De Dobbelstenen

Er zijn 2 dobbelstenen. Op de ene staan alle symbolen van de ‘Market’, en op de andere alle symbolen van de ‘Pantry’.

Aan het begin van je beurt gooi je de beide dobbelstenen. De gegooide ingrediënten mag je deze ronde niet kopen. Dat zal er dus regelmatig voor zorgen dat je je plan moet aanpassen; ga je dan maar sparen voor een andere order, of neem je het risico om te wachten tot je opnieuw aan de beurt bent?

Chai High Tea (uitbreiding)
Dobbelstenen om het spel iets moeilijker te maken.

Conclusie

Waar je het eerder had over de abilities (of mogelijkheden) uit het bassisspel die ik zelf nooit gebruik, gebruik ik de nieuwe uiteraard wel. Ze kosten je tenslotte geen actie.

Er zit soms we een flink verschil tussen de bruikbaarheid van de nieuwe ability boards. Waar de ene speler iedere speelronde zijn ability-board gebruikt omdat het altijd een gratis voordeeltje oplevert, heeft de andere speler een veel minder bruikbare mogelijkheid en moet muntjes betalen om deze te kunnen gebruiken. Hier had wat mij betreft een iets betere balans in mogen zijn.

De dobbelstenen voegen een extra handicap aan het spel toe, waardoor je regelmatig niet kan aanschaffen wat je van plan was en dus moet wachten op je volgende beurt of overstappen naar plan B.

De uitbreiding biedt dus extra mogelijkheden en wat meer uitdaging. Maar vooral ook een grotere geluksfactor. Je kunt dus vooral heel wat geluk of pech hebben met het Ability Board dat je dit spel hebt getrokken. De dobbelstenen zijn uiteraard ook een extra geluksfactor, maar die voelen toch wat eerlijker omdat iedere speler elke beurt op opnieuw gooit.

Kortom: Hele leuke nieuwe mogelijkheden en extra uitdaging. Maar je moet wel een beetje geluk hebben.

Opmerking: deze review is geschreven aan de hand van de engelstalige editie. Maar Meeples Bordspellen werkt momenteel aan een nederlandse versie van Chai!!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Chai – High Tea is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Chai – High Tea bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Chai – High Tea

Omschrijving van Chai – High Tea


Chai – High Tea is een uitbreiding op Chai. Chai – High Tea is een Strategiespel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Chai – High Tea duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Chai – High Tea is ontworpen door Dan Kazmaier & Connie Kazmaier en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Steeped Games. .

Koop Chai – High Tea bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Chai – High Tea is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Chai – High Tea te kunnen spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.