Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-8 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

15 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games
Ontwerper(s)

Chvátil, Vlaada

Review van Codenames

Vaag gedoe allemaal, die geheime diensten? Nee dus. Ik dacht er eerlijk gezegd hetzelfde over, maar nu ik zelf geheim agent ben geweest bij de AIVD , denk ik er niet meer zo over. Ze moeten écht onzichtbaar opereren, anders krijg je echt geen vinger achter de georganiseerde misdaad. Maar goed, tijdens mijn proeftijd kon ik al weer vertrekken, ik ben niet zo goed in geheimen bewaren. Ik dacht aan het einde van mijn werkdag een bakkie te kunnen doen bij mijn collega-spion ‘Cobra’, maar dat werd dus niet gewaardeerd. Ik zal trouwens vertellen hoe ze met elkaar communiceren, want vaak weet je niet eens wie je collega’s zijn. Bij de AIVD gebruiken ze een kaartspel, Codenames, om je te introduceren bij het team.

Codenames Kaartspel White Goblin Games

Codenames wordt in het Nederlands uitgegeven door White Goblin Games. Het is een denkspel, ontworpen door Vlaada Chvátil. Je kunt het spelen met 2 tot 8 personen, 10 kan ook nog wel, hangt af van het niveau van de aspirant-agenten. Vanaf circa 10 jaar kan je meedoen. En één potje duurt ongeveer 15 minuten.

Codenames Kaartspel White Goblin Games

Verloop van het spel

Er zijn twee teams, blauw en rood. Het team dat als eerste contact heeft met zijn al collega-spionnen wint het spel. Je hebt de eerste test overleefd, de rest mag inpakken en wegwezen.

Codenames Kaartspel White Goblin Games

Er liggen 25 codenamen op tafel, maar alleen 8 codenamen horen bij spionnen uit jouw team. Elk team heeft een hoofd, en die kent wél de identiteit van jouw collega-spionnen. Heeft jouw team aan de hand van de aanwijzingen van je teamhoofd, als eerste contact met al je collega’s? Nou succes, want je teamhoofd mag steeds maar één woord zeggen, en daarmee moeten jullie bedenken welke codenaam daarbij past. Of misschien hint je teamhoofd wel op meerdere codenamen tegelijk. Hopelijk raden jullie het goed, want er kunnen ook onschuldige slachtoffers vallen. En als je per ongeluk contact legt met die ene huurmoordenaar , tja… dat is reden voor ontslag op staande voet. Hiermee geef je de winst direct aan het andere team.

Codenames Kaartspel White Goblin Games

Conclusie

Codenames, is een leuk denkspelletje met teams voor tussendoor, bijvoorbeeld op een gezellige familieavond. Ook kan is dit een goede starter op een spelletjesdag. Het spel komt het beste tot zijn recht met wat meer spelers, ideaal is 6 of 8 spelers. Je moet als team samenwerken om te winnen. Dit is een welkome afwisseling van de wat complexere spellen, waar over het algemeen elke speler voor zichzelf speelt. De twee verschillende rollen maken dat je het een paar keer achter elkaar wil spelen, want iedereen wil natuurlijk een keertje hoofd van de geheime dienst zijn.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

Deze review van Codenames is geschreven door Mat.
Lees alle reviews van Mat

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Codenames bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Codenames

Omschrijving van Codenames


Codenames komt uit de Codenames Spelfamilie. Codenames is een Familiespel dat door 2-8 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Codenames duurt gemiddeld 15 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Codenames is ontworpen door Vlaada Chvátil en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. Je koopt Codenames bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Codenames is winnaar van de Gouden Ludo 2016 – Winnaars, Origins Awards 2016 – Winnaars, Golden Geek Awards 2015 – Winnaars, Spiel des Jahres 2016 – Winnaar. Codenames is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2016 – Familieprijs Nominaties, Speelgoed van het Jaar 2016 – Nominaties, International Gamers Awards 2016 – Nominaties, Deutscher Spiele Preis 2016 – Nominaties.

Koop Codenames bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.