Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 13 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Vaccarino, Donald X.

Review van Dominion (Tweede Editie)

In Dominion ben jij de Vorst van je eigen kleine, maar vredige, koninkrijk. Maar jij hebt grootse plannen, en als het aan jou ligt dan is het binnenkort geen klein koninkrijkje meer, maar bouw je het uit tot een groot en fraaier koninkrijk, een heus Dominion!

Maar… andere vorsten hebben dezelfde plannen als jij; je moet je dus haasten! Kun jij je verouderde kasteel, kleine verzameling landgoederen en de bescheiden hoeveelheid koper in je schatkist zo uitbouwen dat je bulkt van het goud, provincies in overvloed hebt, je onderdanen met je weglopen en je kan pronken met je kasteel?

Deckbuilder

Dominion is een deckbuilder ontworpen door Donald X. Vaccarino en uitgegeven door 999 Games. Iedere speler begint het spel met 10 kaarten in zijn ‘deck’ en bouwt deze stapel koninkrijkkaarten in de loop van het spel uit tot een flinke groeiende stapel kaarten die steeds weer opnieuw terug komen in je hand.

Er zijn verschillende soorten kaarten in dit kaartspel: geldkaarten (koper, zilver & goud), overwinningskaarten (landgoed, hertogdom & provincie) & koninkrijkkaarten (of te wel actiekaarten).

Speelbeurt

Iedere beurt trek je de bovenste 5 kaarten van je deck, en dit is je hand met speelkaarten die je deze ronde mag gebruiken. Je mag per beurt eerst 1 actiekaart spelen & daarna 1 nieuwe kaart kopen met de geldkaarten in je hand. Heb je overwinningskaarten in je hand, dan heb je daar tijdens je beurt helemaal niets aan maar aan het einde van het spel zijn dit je punten.

Je speelt dus eerst een actiekaart, als je die hebt, en leg die voor je neer. Met bepaalde actiekaarten mag je een extra actie spelen, meer kaarten van je deck pakken of extra geld uitgeven. Hierdoor kun je dus toch meerdere acties spelen per beurt en zo meer geld vergaren voor je aankoop.

Na je beurt leg je al je kaarten op je aflegstapel en trek je alvast de volgende vijf speelkaarten van je deck voor de volgende beurt.

Heb jij het grootste koninkrijk?
Op het moment dat alle provincies op zijn of als 3 stapels van de voorraad leeg zijn is het spel afgelopen. Iedere speler gaat alle punten op zijn overwinningskaarten (landgoederen, hertogdommen & provincies) tellen, en dat is dan ook de eindscore van Dominion.

Elk spelletje Dominion is weer anders omdat je ieder spel met andere sets speelkaarten kunt spelen. Ieder spel kies je 10 verschillende stapels koninkrijkkaarten. Er zitten 26 verschillende type kaarten in de doos dus je kunt lekker variëren. En als je niet weet wat te kiezen, dan staan er in het boekje een aantal aanbevolen combinaties van koninkrijkkaarten. En als je daar dan toch op uitgekeken raakt, zijn er nog een heleboel verschillende uitbreidingen te koop voor Dominion.

Tweede Editie Dominion

Deze Tweede editie van Dominion verschilt op een aantal punten van de eerste editie. Er zijn een paar dingen anders of nieuw. De vormgeving heeft een update gekregen, zo ziet de doos er anders uit en is een vernietigde kaarten speelbord toegevoegd. De geldkaarten en de overwinningskaarten zien er iets anders uit en hebben grotere, dus duidelijkere, symbolen. Er zijn ook 7 nieuwe speelkaarten die niet in de eerste versie voorkwamen (ambachtsman, bandiet, voorbode, geldschieter, wilddief, cipier, vazal). De indeling van de doos is ook weer superhandig, alle type kaarten hebben een eigen vakje waarin je het makkelijk kunt opbergen. Het enige minpuntje blijft nog steeds dat ik geen enkele logica kan vinden in de volgorde waarin ze in de doos zitten en je dus even moet zoeken naar de locatie van de kaarten. De speelkaarten zitten niet op alfabet, niet op kleur, niet op punten maar het lijkt gewoon willekeurig.

Conclusie

Dominion heeft ondertussen de status van klassieker zeker verdiend, en is ook al jaren één van mijn favoriete spellen. Met deze upgrade naar de tweede editie kunnen we weer een paar nieuwe variaties uitproberen met de 7 nieuwe speelkaarten. Bovendien is het na jaren intensief spelen ook wel lekker om weer een spel te hebben zonder ezelsoren .

Ben je op zoek naar een leuk, vlot en uitdagend spel? Dan is Dominion zeker een aanrader, en meteen een leuke introductie tot het deckbuilder genre. En is je 1e editie versleten, net als bij mij, dan is deze 2e editie een perfecte upgrade.

Doordat je ieder spel weer een andere set kaarten kunt kiezen is de herspeelbaarheid heel groot. En omdat een potje vlot speelt, is de verleiding altijd groot om nog een spelletje Dominion te spelen.

Als beginner moet je nog veel op de kaarten lezen voor de betekenis, en duurt een potje rond de 40 minuten. Maar als je het een beetje onder de knie hebt kun je Dominion al in 20 minuten spelen. Dat betekent in de praktijk dus dat je meestal een paar potjes Dominion achter elkaar speelt. Je speelt het met 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Persoonlijk vind ik het ook een aanrader om met 2 personen te spelen.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Dominion (Tweede Editie) is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Dominion (Tweede Editie) bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Dominion (Tweede Editie)

Omschrijving van Dominion (Tweede Editie)


Dominion (Tweede Editie) komt uit de Dominion Spelfamilie. Dominion (Tweede Editie) is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 13 jaar. Een spelletje Dominion (Tweede Editie) duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Dominion (Tweede Editie) staat in het Engels bekend onder de naam Dominion Second Edition. Dominion (Tweede Editie) is ontworpen door Donald X. Vaccarino en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Dominion (Tweede Editie) bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Dominion (Tweede Editie) is winnaar van de Deutscher Spiele Preis 2009 – Winnaar, Origins Awards 2009 – Winnaars, Golden Geek Awards 2009 – Winnaars, Spiel des Jahres 2009 – Winnaar. Dominion (Tweede Editie) is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2009 – Nominaties, Gouden Ludo 2009 – Nominaties, International Gamers Awards 2009 – Nominaties.

Koop Dominion (Tweede Editie) bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.