Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Clair, John D.

Review van Ecos: First Continent

Zing je ook met volle borst mee als de zon opkomt in The Lion King?? Beetje kippenvel misschien ook? Als je toch stiekem een beetje houdt van de Afrikaanse sferen en de dieren dan is Ecos: First Continent interessant voor je. Ook al is het thema ‘samen een wereld bouwen’, aan de materialen en de dieren te zien doet het toch wel wat Afrikaans aan. 

Ecos First Continent - AEG - Spel

Mooie hexacontegels met grasland, woestijn of zee, boompjes en bergen die je kan plaatsen, kleine doosjes met dierenfiches, ja Ecos: First Continent was voor ons een feestje om te ontdekken! Auteur John D Clair en illustrator Sabrina Miramon hebben flink hun best gedaan om er een mooi geheel van te maken. Een potje duurt ongeveer 45-75 minuten en kan gespeeld worden met 2-6 spelers vanaf 14 jaar. Wat leuk is, is dat een groot gedeelte van het spel simultaan wordt gespeeld, zo blijft er redelijk wat vaart in het spel zitten.

Ecos First Continent - 1

Doel van het spel

Samen met je medespelers ga je een nieuw continent opbouwen, maar wel met de begrippen die je kent, zoals gras, woestijn en water. Ook de dieren zijn bekend maar zijn gebonden aan hun eigen habitat, zo weten we allemaal dat een gorilla niet kan zwemmen en een haai niet lang op het droge kan blijven… Naarmate je het spel speelt, ontstaat er dus een heel continent, compleet met dieren, bergen en boompjes wat er gewoon heel leuk uit ziet!

Ecos First Continent - review

Hoe speel je Ecos: First Continent?

Leg het spel klaar volgens de beschrijving, als je dit goed hebt gedaan dan heb je als speler uiteindelijk voor je: 7 houtkleurige blokjes, een vierkant kaartje in jouw kleur als ‘wijzerplaat’ (deze staat op start ingesteld), een blokje in je spelerskleur op het scorespoor, 12 handkaarten met dezelfde voetprint linksonder waarvan de donkergekleurde (3) voor je liggen (bij een 2-spelersspel mag je er nog 2 uit je hand bijvoegen). Voor je zie je 4 tegels liggen als start van jullie continent.

Ecos First Continent - Strategy

Hoe ziet een ronde eruit?

  • Een speler begint als de ‘omroeper’ en trekt een elementsteen uit blauwe zak (met 2 spelers 2 stenen) en roept deze om en legt deze op tafel. Wordt er een joker getrokken dan gaat daarna alles in de zak en wordt er gekeken of 1 van de spelers op het scorespoor de 80 heeft gepasseerd. Zo ja dan eindigt het spel nadat de kaarten van die ronde vervuld zijn. Zo niet, dan wordt de blauwe zak doorgegeven aan de volgende speler die dan de omroeper wordt.

Ecos First Continent - AEG

  • Iedereen kan het omgeroepen element bedekken met een blokje op de linkerkant van de kaarten die voor je liggen. Kun je of wil je geen blokje plaatsen dan mag je je kaart met de wijzerplaat draaien in de richting van de pijlen die erop staan. Dit kan uiteindelijk een actie opleveren (kaart kiezen, spelen, of een blokje erbij). Hou wel goed bij of en wanneer je de kaart gedraaid hebt, onze ervaring is dat het nog wel eens vergeten wordt.
  • Een speler die alle elementen van zijn kaart heeft bedekt met blokje roept: Bingo! Ehhh nee, die neiging heb je, geloof mij…Maar je roept ‘Eco’!
  • Spelers mogen om de beurten hun gevulde kaarten ‘vervullen’, te beginnen met de omroeper en daarna met de klok mee.

Ecos - First Continent

Hoe werkt zo’n kaart? Een kaart heeft links de elementen staan. En op het midden van de kaart staat wat je eventueel mag plaatsen (berg, boom, dier, tegel bijvoorbeeld) en daaronder wat je nog extra kunt krijgen (meestal punten voor het een of ander of extra elementen). Je werkt altijd van boven naar beneden, kun je niet plaatsen (rode pijl) dan kun je helaas de rest ook niet krijgen. Werk altijd per kaart, dus eerst 1 helemaal vervullen en dan pas eventueel een tweede kaart. Het kan dus handig zijn om van tevoren te bedenken welke kaart je eerst moet vervullen om daar voordeel van te krijgen bij de tweede kaart, stukje planning dus…

Ecos First Continent AEG

Heb je een kaart met een rode band aan de linkerkant?? Die moet je wel even melden aan je medespelers omdat dit soort kaarten wat meer impact hebben. Zo kun je daar bijvoorbeeld tegels mee weg halen of omwisselen, iets wat je medespelers misschien niet zo kunnen waarderen…

Er staan ook blaadjes op de rand van een kaart. Als je de kaart hebt vervuld draai je deze naar 1 blaadje minder. Na het laatste blaadje moet de kaart uit het spel.

Ecos First Continent - spel

Wat erg handig is in het spel, is dat overal plaatjes worden gebruikt, zowel op de kaartjes als in de speluitleg. Plaatjes van bijvoorbeeld de verschillende elementen, dieren, tegels, bomen en bergen. Zo is het duidelijk wat je bijvoorbeeld moet plaatsen en wat je krijgt. Wordt er gesproken over ‘habitat’ dan wordt daarmee bedoeld: alles wat aan elkaar grenst van een specifiek iets, zoals bijvoorbeeld alle bomen, alle bergen, dezelfde tegels zoals woestijn, gras of water.

Ecos First Continent - spellenbunker

Er zijn wat regels voor het plaatsen:

  • Op de fiches van de dieren staat een klein vakje met de tegel waar een dier geplaatst mag worden. Je mag iets niet plaatsen waar al een ander dier ligt, tenzij je kaartje dat aangeeft.
  • Tegels moeten altijd een zijde raken van een andere tegel.
  • Bergen mag je plaatsen op woestijn en gras
  • Boompjes mag je plaatsen op gras (staat daar al een berg, dan mag je zelfs 2 boompjes plaatsen) en alleen op woestijn als daar al een berg staat, anders niet.

Ecos First Continent review

Conclusie

De sfeer zit er goed in met dit spel, en daar houden wij van! Het spel is van goed, stevig materiaal, en een pluspunt ook voor de kleine doosjes (met deksel!) voor geordend houden van de dierenfiches, erg handig en ziet er ook nog eens enorm leuk uit! Omdat je simultaan speelt heb je dus niet echt een actieve speler, dus je blijft altijd wel ‘bezig’ en dat is wel heel leuk. Sommige spellen voor 6 personen hebben 6 actieve beurten, dan duurt het soms echt wel even voor je weer aan de beurt bent en zou je bij wijze van spreken de was kunnen ophangen tussentijds en ben je ‘uit’ het spel, maar in dit geval blijf je er lekker bij betrokken.

Ecos First Continent - spel (2)

Voor 2-6 spelers dus, voordeel van 2 spelers is dat het veel vlotter gaat met bijvoorbeeld 2 elementstenen trekken ipv 1, maar het nadeel is dat je aan het bouwen bent aan een klein eilandje ipv een continent. Dat is dan weer het voordeel met bijvoorbeeld 5 of 6 spelers, er gebeurd veel meer: jullie continent wordt snel groter en gevuld met bomen, bergen en dieren. Dit ziet er gauw leuk uit. Het nadeel is dat als veel mensen ‘Eco’ roepen dat je even zoet bent met iedereen zijn kaart(en) te laten vervullen, maar als iedereen weet wat hij wilt kan dit ook vrij snel gaan.

Het is een relatief makkelijk spel, maar toch een beetje denkwerk over de volgorde en combinaties van de kaarten. De regels zijn overzichtelijk maar alleen nog te verkrijgen in het Engels, dat is wel een nadeel. Maar als je er eenmaal doorheen bent dan spreekt het allemaal voor zich. Het thema is voor ons weer lekker origineel. Mocht je toe zijn aan weer wat variatie dan heeft dit spel ook nog een leuke uitbreiding: New Horizon!

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Ecos: First Continent is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Ecos: First Continent bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Ecos: First Continent

Omschrijving van Ecos: First Continent


Ecos: First Continent is een Strategiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Ecos: First Continent duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Ecos: First Continent is ontworpen door John D. Clair en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Alderac Entertainment Group. .

Koop Ecos: First Continent bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Ecos: First Continent

Deze spellen kun je samen met Ecos: First Continent spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.