Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 13 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games
Ontwerper(s)

Wilson, James A.

Review van Everdell

Everdell, bedacht door James A. Wilson, wordt in Nederland uitgegeven door White Goblin Games. Everdell is een worker-placement bordspel waarin je de vier seizoenen in een bos meemaakt. Je gaat de bewoners helpen om zich voor te bereiden op de aankomende winter.

Het eerst wat opvalt, nog voordat je de doos openmaakt, is dat dit een prachtig vormgegeven spel is. De voorkant is echt sprookjesachtig. Zodra je het spel gaat uitpakken zie je dat aan werkelijk alles in het spel aandacht is besteed. Zelfs de besjes die als grondstof meespelen voelen levensecht aan.

Het verhaal

Wanneer je het spelbord hebt klaargezet conform de instructies én de grote boom in elkaar hebt gezet, zie je aan de boom het verloop van het spel. Het spel speelt speelt zich af in de lente, zomer en herfst (deze seizoenen staan benoemd op de ever tree). Je gaat een zo groot mogelijke voorraad aanleggen om optimaal voorbereid te zijn op de winter.

Everdell White Goblin Games
Ever Tree

In dit spel bouw je aan Boswezens en Gebouwen. Er is een grote variatie aan kaarten beschikbaar. Sommigen ervan activeer je automatisch wanneer je een gekoppeld Beestje/Gebouw maakt (later meer hierover).

Hoe je het spel precies klaar legt staat duidelijk afgebeeld in de instructies.

Spelverloop

In het begin van het spel heb je 2 beschikbare werkers. Tijdens je beurt verplaats je één werker naar één van de beschikbare velden. Er zijn velden waar je samen met een ander kan staan (half open) en velden waar maar één werker kan staan (gesloten velden).

Everdell White Goblin Games

Op de velden kan je bessen, kiezelstenen, takken en hars vinden.

Everdell White Goblin Games
Man, Vrouw & Boerderij

In het begin van het spel ontvang je een aantal kaarten met Boswezens en Gebouwen die je kan bouwen. Op het spelbord, de weide, liggen ook nog 8 kaarten die je kan bouwen.

Everdell White Goblin Games

Je gaat dus grondstoffen verzamelen om te kunnen bouwen. Net als een dier in het bos heb je in het begin niet veel. In je eerste fase heb je maar twee werkers en kan je dus maar twee keer grondstoffen inzamelen doen.
In je beurt mag je óf grondstoffen halen óf een bouwactie uitvoeren.

Zodra je geen acties meer kan doen haal je je werkers terug en start je een nieuw seizoen.
Je pakt de werker uit de boom en hebt nu één werker extra. Bij het ingaan van het laatste seizoen heb je dus twee werkers extra.

Bouwen

Met de grondstoffen die je met je werkers verzamelt hebt, kan je gaan bouwen. Op de kaart die je wilt bouwen staan de kosten. In het begin moet je lang sparen voor je kan bouwen. Als je naar de kaartjes kijkt zie je dat je bij sommige kaartjes gratis een bijbehorend kaartje kan bouwen. Andere kaartjes maken het mogelijk om een grondstof te krijgen of om goedkoper een volgend bouwwerk te maken. Je mag in totaal maximaal 15 actieve kaartjes bouwen. Sommige verdwijnen weer nadat je ze gebruikt hebt, maar dat staat duidelijk op het kaartje.

Door de zeer grote variatie aan soorten kaartjes voor Boswezens en Gebouwen is er een ongekende variatie aan speelmogelijkheden. Er zijn zoveel kaartjes dat het niet in deze review past .

Van seizoen naar seizoen

Zeker in het begin ben je snel door een seizoen heen qua beschikbare acties en heb je misschien weinig kunnen bouwen. Zodra je door je acties heen bent haal je je werkers terug en pak je de nieuwe werker. Het kan zo zijn dat één van de spelers eerder daar aan toe is en dus al verder in seizoenen is. Dat is geen probleem, niet alle spelers hoeven in hetzelfde seizoen actief te zijn.

Extra acties

Zodra je een nieuw seizoen start en je nieuwe werker(s) pakt, speel je een extra actie.
In de lente en herfst worden alle kaarten met het logo dat staat afgebeeld bij het seizoen nog een keer uitgevoerd. In de zomer krijg je 2 kaarten uit de stapel onder de boom.

Bij sommige Gebouwen ontstaat de mogelijkheid om een extra actie te doen. Je kan op deze kaarten grondstoffen of andere dingen verdienen.

Ook kan je gebeurtenissen claimen. Er liggen 4 soorten gebeurtenissen bij de ever tree. Op elk staat een logo. Heb je drie kaarten gebouwd met hetzelfde logo kan je de bijbehorende gebeurtenis claimen. Je moet deze echter wel ophalen en dat kost je dus een actie. Alleen de eerste speler die dit doet krijgt de bonuspunten.

Everdell White Goblin Games
Gebeurtenissen

Ook in de boom komen kaarten te liggen die extra punten opleveren. Bouw jij de doelstellingen die hierop staan dan levert dat je extra punten op.

Je kan op het bord ook nog werkers neerzetten die je aan het eind van het spel punten opleveren. Je kan ze alleen niet meer inzetten als werker nadat ze hier neergezet zijn.

Doel van het spel

Simpel, scoor zo veel mogelijk punten! Punten verdien je door de Boswezens en Gebouwen die je maakt. Op de kaart staat hoeveel punten ze waard zijn.

Conclusie

Aan alles zie je dat er ontzettend veel tijd en liefde in dit spel is gestoken. Zelden heb ik een spel gezien dat zo mooi is om alleen al naar te kijken. Zelfs de instructies zijn met veel aandacht gemaakt. Het spel heeft alleen al daardoor een grote gunfactor.

In het begin kan je nog niet veel en ben je aan het wachten tot je meer grondstoffen hebt. Door de grote variatie aan kaarten die je kan bouwen én combineren blijft dit spel elke keer dat je het speelt vernieuwen. Niet alleen aan het design is dus veel aandacht besteed. Al met al een prachtig spel dat fijn speelt. Er is genoeg tactiek aanwezig zonder dat het een hard spel wordt. Iedereen kan zijn eigen tactiek uitvoeren.

Het spel kan gespeeld worden met 1-4 spelers. De speelduur varieert van circa 40 minuten met twee spelers tot circa 1 uur met 4 spelers. Voor de versie met 1 speler is er een dobbelsteen en zijn er extra instructies.

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Jonathan

Deze review van Everdell is geschreven door Jonathan.
Lees alle reviews van Jonathan

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Everdell bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Everdell

Omschrijving van Everdell


Everdell komt uit de Everdell Spelfamilie. Everdell is een Familiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 13 jaar. Een spelletje Everdell duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Everdell is ontworpen door James A. Wilson en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games & Starling Games. Je koopt Everdell bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Everdell is winnaar van de Spellenbunker Spel van het Jaar 2020 – Strategiespellen Winnaar. Everdell is genomineerd voor de Golden Geek Awards 2018 – Nominaties.

Koop Everdell bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1605622375604", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9300000003146368","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Everdell%20-%20bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.