Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

100 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Wilson, James A.

Review van Everdell – Spirecrest

Uitbreiding op Everdell

"Wat een prachtig spel is Everdell toch! Het openmaken van de doos is een feestje op zich!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Het avontuur gaat verder…Buiten de lieflijke vallei Everdell bevindt zich het grote onbekende. Oude ruïnes, reusachtige boswezens en verraderlijke weersomstandigheden spelen een grote rol in de bergen van Spirecrest. In deze tweede uitbreiding ga je tussen de seizoenen door op avontuur op zoek naar mysterieuze en onontdekte landen. Durf jij het avontuur aan?

Doel van het spel

Het doel van het lieflijke Everdell is natuurlijk om de meeste punten te verzamelen gedurende de 4 seizoenen van het jaar. Punten scoor je door kaartwaardes, puntfiches en bonussen van welvaartskaarten, reispunten en gebeurtenissen. Met de uitbreiding Everdell Spirecrest verandert het doel van Everdell niet. Wel voegt Spirecrest een nieuw spelelement toe tussen de seizoenen in; nog meer mogelijkheden om punten te scoren!

Opbouw van de uitbreiding

Je legt een extra speelbord aan het bord van het basisspel. Hierop leg je seizoenskaarten, expeditietegels en ontdekkingskaarten. Zowel op het bord zelf als in de spelregels staat goed aangegeven waar welk kaartje moet liggen. Je ontvangt een extra konijn om de route op dit bord mee af te leggen.

Spirecrest en het basisspel vormen een mooie, nieuwe eenheid

 

De reizigers zijn klaar voor de start

Verloop van het spel

Everdell Spirecrest treedt in werking als voorbereiding op een seizoen in het basisspel. Jouw konijn verlaat de vallei van Everdell en struint over de paden in het gebergte van Spirecrest. De reizigers volgen het bergpad, trotseren het weer, doen bijzondere ontdekkingen en gaan uiteindelijk op een laatste expeditie. Hier gaan 3 elementen meespelen:

Het weer
Allereerst wordt er een weerkaart omgedraaid. De weerkaarten volgen de seizoenen van het basisspel. Je begint dus in de winter, dan de lente, de zomer en als laatste de herfst. De weersomstandigheden zijn niet bepaald in je voordeel en het is dan ook een uitdaging deze te trotseren. De weersomstandigheden hebben invloed op het basisspel. Er wordt bijvoorbeeld van je gevraagd extra grondstoffen te betalen bij het spelen van een kaart of extra kaarten af te leggen.

Expedties
Gedurende je reis door Spirecrest vind je kaarttegels. Deze liggen op verschillende locaties, namelijk het voorgebergte, de bergtoppen en de bergruggen. Op elke locatie mag je één kaarttegel meenemen. Je hebt uiteindelijk dus 3 kaarttegels. Deze zijn van belang voor je laatste expeditie die je zal doen na de ‘herfst’ in het basisspel. Elke kaarttegel kan je punten opleveren in je expeditie, mits je de kosten betaalt. Het doel is natuurlijk te proberen alle 3 de doelen te behalen. Hoe meer punten de kaart oplevert, des te hoger de kosten ervoor zijn. De punten die je hiermee verdient, tellen mee in de eindafrekening.

Deze kaarttegels verzamel je gedurende 3 seizoenen. In het laatste seizoen probeer je de samengestelde expeditie te volbrengen

 

 

Ontdekkingen
Tijdens de reis door de bergen doen de reizigers bijzondere ontdekkingen. De speler die aan de beurt is mag 3 ontdekkingskaarten uit het te verkennen gebied omdraaien. Hieruit mag hij één kaart kiezen en in zijn speelgebied leggen. De andere 2 kaarten worden weggelegd. Deze ontdekkingskaarten zijn niet gratis, je moet de aangegeven kosten betalen. Maar ze zijn hun geld waard! De ontdekkingen kunnen bijvoorbeeld extra punten bij de eindtelling opleveren, kunnen zorgen voor de hulp van grote boswezens of bevatten locaties die alleen jij mag bezoeken.

De grote bosdieren komen je te hulp

 

Prachtig toch deze houten figuren!
Leuk detail: Je kan een klein zadeltje op het grote bosdieren plaatsen waarin jouw reiziger kan meeliften

 

Nadat deze 3 elementen zijn afgehandeld, ga je verder met het basisspel. Je speelt deze zoals je gewend bent, maar houdt nu rekening met het weer, met de expeditie die je aan het einde nog wilt volbrengen en met de (voordelen) van de ontdekkingen die je hebt gedaan.

Wanneer je naar een volgend seizoen gaat, reis je eerst weer met je reiziger door de bergen van Spirecrest. Je pakt een nieuwe weerkaart (van het seizoen dat je gaat spelen) en krijgt opnieuw keuze uit nieuwe kaartegels en ontdekkingskaarten, enz.

Conclusie

Everdell Spirecrest is van de hand van James A. Wilson met illustraties van Andrew Bosley. En wat voor een illustraties! Gewoonweg geweldig! Dit hele spel is prachtig; de houten dieren, de kaarten, de kaarttegels en het extra speelbord. Everdell is een van de mooiste spellen in onze, inmiddels aardig gevulde, spellenkast. En net als het basisspel is ook deze uitbreiding geweldig mooi om te zien. Dat alleen al is een reden om dit spel te willen aanschaffen.

Maar het is meer. Je hebt uitbreidingen en uitbreidingen. Soms heb je uitbreidingen waarbij je een setje extra kaartjes krijgt en dat is het dan. Maar deze uitbreiding doet het woord eer aan. Spirecrest is echt een uitbreiding van je spel. Ook letterlijk, want je legt een extra speelbord aan het originele bord. Na elk seizoen in je basisspel verlaat je karakter de vallei van Everdell en gaat hij op avontuur door de bergen van Spirecrest. Dit is een soort van minispel op zich en voegt echt veel toe aan de basis. De weersomstandigheden zorgen voor extra uitdaging in het basisspel. Zij maken het spelen van gebouwen en bosdieren extra lastig. De ontdekkingskaarten kunnen je een voordeel geven en de kaarttegels geven je extra doelen om rekening mee te houden en extra punten om te scoren.

Wij vinden dit dus echt een top uitbreiding! Hij is niet lastig en doet geen afbreuk aan het basisspel. Het is echt een prachtige toevoeging die de basis net dat beetje extra geeft!

Leuk extraatje in de spelregels is het fragment van het logboek van Torrin Hare. Dit moedige konijn geeft je op deze manier een kijkje in zijn leven en neemt je mee op avontuur. Totaal overbodig voor  het spel natuurlijk. Maar oh zo leuk voor de sfeer! Wat heerlijk dat aan dit soort details aandacht is besteed.

Ook fijn, ook de uitbreiding heeft een solo variant.

Durf jij de reis aan?

 

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Everdell – Spirecrest is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Je hebt uitbreidingen en uitbreidingen. Deze uitbreiding doet het woord eer aan"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Everdell – Spirecrest bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Everdell – Spirecrest

Omschrijving van Everdell – Spirecrest


Everdell – Spirecrest is een uitbreiding op Everdell. Everdell – Spirecrest komt uit de Everdell Spelfamilie. Everdell – Spirecrest is een Expertspel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Everdell – Spirecrest duurt gemiddeld 100 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Everdell – Spirecrest is ontworpen door James A. Wilson en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Starling Games. Je koopt Everdell – Spirecrest bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Everdell – Spirecrest bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594377959685", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9300000004324969","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Everdell%20Spirecrest","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Everdell – Spirecrest is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Everdell – Spirecrest te kunnen spelen

Uitbreidingen op Everdell – Spirecrest

Deze spellen kun je samen met Everdell – Spirecrest spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.